نشست قضایی شماره 1398-5605

نشست قضایی شماره 1398-5605

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5605


کد نشست:
1398-5605

تاریخ برگزاری:
1396/07/07

برگزار شده توسط:
استان اصفهان/ شهر نجف آباد

موضوع:
چگونگی رسیدگی دادگاه نسبت به اعتراض احد از شرکا در مورد رای افراز

پرسش:
در صورتی که اداره ثبت اسناد و املاک در راستای قانون افراز و فروش املاک مشاع رای صادر نماید و متعاقب اعتراض احد از شرکا پرونده به دادگاه ارجاع شود رسیدگی دادگاه در مورد این فرد به چه نحو است؟ آیا رسیدگی ماهوی نموده و افراز را انجام می دهد یا صرفا رای اداره ثبت اسناد و املاک را نقض یا تایید می نماید؟

نظر هیئت عالی:
مطابق مواد 1 و 6 قانون افراز و فروش املاک مشاعی مصوب سال 57 تقسیم و افراز املاکی که جریان ثبتی آن خاتمه یافته با واحد ثبتی محل وقوع ملک است مگر اینکه 1.جریان ثبتی ملک خاتمه نیافته باشد. 2.بین مالکین محجور یا غایب باشد و در مورد اخیر مطابق مواد 313 و 321 قانون امور حسبی و رای وحدت رویه شماره 1 مورخ 1360/1/15 ردیف 29/59 هیات عمومی دیوان عالی کشور رسیدگی به آن در صلاحیت دادگاه حقوقی محل وقوع ملک است و نظریه مشورتی متعددی از جمله 7/7277-82/9/6 7/810- 82/3/30 موید این نظر است.

نظر اکثریت:
رسیدگی دادگاه در این فرض شکلی است. لذا دادگاه صرفا می تواند رای اداره ثبت را نقض و یا ابرام نماید و حق رسیدگی ماهوی ندارد چرا که اولا در رسیدگی اختصاری امکان صدور حکم بر افراز وجود ندارد ثانیا به موجب ماده 1 قانون افراز و فروش املاک مشاع افراز مگر در حالت استثنایی این موضوع در صلاحیت اداره ثبت است و رسیدگی به اعتراض حق صدور حکم بر افراز ایجاد افراز نمی کند بنابراین امکان انجام افراز توسط دادگاه نیست.

نظر اقلیت:
اصل صلاحیت محاکم اقتضا دارد که دادگاه بتواند در مقام اعتراض به افراز رسیدگی ماهوی نموده و افراز را اصلاح یا نقض نموده یا ضمن نقض رای عدم امکان افراز افراز را انجام دهد. زیرا همان قانونی که افراز را در صلاحیت اداره ثبت قرار داده در مقام اعتراض به دادگاه امکان افراز را اجازه داده است. توجه به مفهوم عبارت اعتراض و رسیدگی به اعتراض نیز اقتضای چنین برداشتی را دارد.

مبحث:
قانون ثبت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 7 ـ رسیدگی به اعتراضات واصله نسبت به تصمیمات متخذه از طرف واحد ثبتی در دادگاه شهرستان تابع مقررات دادرسی اختصاری است.

مشاهده ماده 7 آیین نامه قانون افراز و فروش املاک مشاع

ماده 8 ـ اجرای حکم قطعی افراز تابع مقررات اجرای احکام مدنی خواهد بود.

مشاهده ماده 8 آیین نامه قانون افراز و فروش املاک مشاع

ماده 313- در صورتی که تمام ورثه و اشخاصی که در ترکه شرکت دارند حاضر و رشید باشند به هر نحوی که بخواهند می توانند ترکه را مابین خود تقسیم نمایند لیکن اگر مابین آن ها محجور یا غائب باشد تقسیم ترکه به توسط نمایندگان آن ها در دادگاه به عمل می آید.

مشاهده ماده 313 قانون امور حسبی

ماده 321- هر گاه یکی از ورثه غائب یا محجور باشد برای غائب و محجور امین یا قیم معین و پس از آن تقسیم به عمل می آید.

مشاهده ماده 321 قانون امور حسبی

ماده 1 ـ افراز املاک مشاع که جریان ثبتی آنها خاتمه یافته اعم از اینکه در دفتر املاک ثبت شده یا نشده باشد در صورتی که مورد تقاضای یک یا چند شریک باشد با واحد ثبتی محلی خواهد بود که ملک مذکور در حوزه آن واقع است. واحد ثبتی با رعایت کلیه قوانین و مقررات ملک مورد تقاضا را افراز می نماید. تبصره ـ نسبت به ملک مشاع که برای آن سند مالکیت معارض صادر گردیده تا زمانی که رفع تعارض نشده اقدام به افراز نخواهد شد.

مشاهده ماده 1 قانون افراز و فروش املاک مشاع

ماده 6 ـ پرونده های افراز که در تاریخ اجرای این قانون در دادگاه ها مطرح می باشد کماکان مورد رسیدگی و صدور حکم قرار می گیرد ولی اگر خواهان افراز بخواهد دعوی خود را در واحد ثبتی مطرح کند باید دعوی سابق را از دادگاه استرداد نماید.

مشاهده ماده 6 قانون افراز و فروش املاک مشاع

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM