نشست قضایی شماره 1398-6113

نشست قضایی شماره 1398-6113

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6113


کد نشست:
1398-6113

تاریخ برگزاری:
1397/07/10

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر لنگرود

موضوع:
مطالبه خسارت تاخیر تادیه به جهت متواری بودن خوانده

پرسش:
دادخواستی مبنی بر مطالبه خسارت تاخیر تادیه وجهی که بابت اجرت المثل در پرونده کلاسه صادر و تاکنون به لحاظ متواری بودن خوانده وصول نشده است و حکم صادره تا کنون اجرا نگردیده مطرح است.

نظر هیئت عالی:
مطابق مواد 221 و 228 قانون مدنی و ماده ی 522 ق.آ.د.م دعوی مطالبه خسارت تاخیر تادیه وجهی که بابت اجرت المثل بر ذمه ی مدیون مستقر گردیده در صورت احراز شرایط موضوع ماده ی 522 ق.آ.د.م مسموع است و اما در خصوص پرسش دوم با توجه به ماهیت عقد مضاربه و توجها به دفاعیات خوانده امکان پاسخگویی میسر می گردد.

نظر اکثریت:
مطابق مواد 221 و 228 قانون مدنی و ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی به لحاظ این که اجرت المثل دین و از نوع وجه رایج است با عنایت به مطالبه داین و عدم احراز اعسار و ممتنع بودن مدیون شرایط ماده 522 فراهم است در نتیجه مطالبه خسارت تاخیر تادیه همراه با مطالبه اجره المثل صحیح و مسموع است.

نظر اقلیت:
به لحاظ اینکه خسارت تاخیر تادیه همان وجه التزام قراردادی است با این تفاوت که خسارت مذکور در جایی است که مبنای خسارت قراردادنباشد لذا مطالبه خسارت تاخیر از اجره المثل که خودش خسارت است صحیح نمی باشد به عبارت دیگر خسارت از خسارت مقبول نمی باشد چرا که در اجرت المثل اساسا میزان آن مشخص نمی باشد و خسارت تاخیر تادیه صرفا در جایی پذیرفته است که دین وجه نقد و از نوع مستقر باشد به علاوه این که موضوع سوال دادنامه غیابی است و تا دادنامه مذکور غیابی است اساسا مطالبه خسارت تاخیر تادیه قابلیت استماع ندارد چرا که شرایط مذکور در ماده 522 قانون آیین دادرسی مدنی را ندارد و فقط در جایی مطالبه خسارت تاخیر تادیه از اجرت المثل قابلیت استماع دارد که ابتدا حکم بر محکومیت خوانده به پرداخت اجرت المثل صادر شود و سپس در دادخواست جداگانه خواهان مطالبه خسارت تاخیر تادیه را طرح نماید و در صورت طرح همزمان هر دو خواسته مطالبه خسارت تاخیر تادیه قابلیت استماع ندارد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 522 - در دعاویی که موضوع آن د ین و از نوع وجه رایج بوده و با مطالبه داین و تمکن مدیون مدیون امتناع از پرداخت نموده در صورت تغییر فاحش شاخص قیمت سالانه از زمان سررسید تا هنگام پرداخت و پس از مطالبه طلبکار دادگاه با رعایت تناسب تغییر شاخص سالانه که توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران تعیین می گردد محاسبه و مورد حکم قرار خواهد داد مگر این که طرفین به نحو دیگری مصالحه نمایند.

مشاهده ماده 522 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 221 - اگر کسی تعهد اقدام به امری را بکند یا تعهد نماید که از انجام امری خودداری کند در صورت تخلف مسئول خسارت طرف مقابل است مشروط بر این که جبران خسارت تصریح شده و یا تعهد عرفا به منزله ی تصریح باشد و یا برحسب قانون موجب ضمان باشد.

مشاهده ماده 221 قانون مدنی

ماده 228 - در صورتی که موضوع تعهد تادیه ی وجه نقدی باشد حاکم می تواند با رعایت ماده ی 221 مدیون را به جبران خسارت حاصله از تاخیر در تادیه دین محکوم نماید.

مشاهده ماده 228 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM