نشست قضایی شماره 1398-6395

نشست قضایی شماره 1398-6395

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6395


کد نشست:
1398-6395

تاریخ برگزاری:
1397/02/17

برگزار شده توسط:
استان بوشهر/ شهر بوشهر

موضوع:
مطالبه هزینه تجدیدنظرخواهی توسط تجدیدنظرخواه به موجب دادخواست جداگانه

پرسش:
شخصی مطالبه بهای اراضی به طرفیت شرکت اقامه می نماید و در مرحله بدوی حکم به نفع ایشان صادر می گردد؛ شرکت از حکم صادره تجدیدنظرخواهی و هزینه تجدیدنظرخواهی را پرداخت می نماید و در نهایت دادگاه تجدیدنظر پس از تشریفات رسیدگی در نهایت دعوی خواهان بدوی را با کیفیت مطروحه قابل پذیرش ندانسته و قرار رد دعوی صادر نموده؛ حال شرکت تجدیدنظرخواه در پرونده جداگانه مطالبه هزینه تجدیدنظرخواهی پرداخت شده را از خواهان نموده است؛ آیا مستحق دریافت می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
بر اساس قواعد فقهی لاضرر و تسبیب و بنا به مستفاد از مفهوم مخالف ماده 521 ق.آ.د.م هزینه تجدیدنظرخواهی از خواهان بدوی (تجدیدنظرخوانده) قالبل مطالبه است و نیازی به احراز ورود عمدی خسارت نیست.

نظر اکثریت:
نظر به اینکه مطالبه خسارت دادرسی از ناحیه خوانده مستلزم احراز دو رکن از جمله ورود عمدی خسارت و هم چنین احراز علم به غیرمحق بودن در دادرسی از ناحیه خواهان می باشد که این موضوع صراحتا در ذیل ماده 515 قانون آیین دادرسی مدنی اشاره شده است؛ بنابراین صدور قرار و یا حکم در مرحله تجدیدنظر به نفع تجدیدنظرخواه (خوانده بدوی) تا زمانی که شروط فوق برای دادگاه احراز نگردد نمی توان موجبات محکومیت خواهان بدوی (تجدیدنظرخوانده) به پرداخت هزینه تجدیدنظرخواهی فراهم آورد.

نظر اقلیت:
بر اساس قاعده تسبیب و لاضرر و مستفاد از مفهوم مخالف ماده 521 قانون آیین دادرسی مدنی هزینه تجدیدنظرخواهی از خواهان بدوی قابل مطالبه می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 521 - هزینه هایی که برای اثبات دعوا یا دفاع ضرورت نداشته نمی توان مطالبه نمود.

مشاهده ماده 521 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 515 - خواهان حق دارد ضمن تقدیم دادخواست یا در اثنای دادرسی و یا به طور مستقل جبران خسارات ناشی از دادرسی یا تاخیر انجام تعهد یا عدم انجام آن را که به علت تقصیر خوانده نسبت به اداء حق یا امتناع از آن به وی وارد شده یا خواهد شد همچنین اجرت المثل را به لحاظ عدم تسلیم خواسته یا تاخیر تسلیم آن از باب اتلاف و تسبیب از خوانده مطالبه نماید. خوانده نیز می تواند خسارتی را که عمدا از طرف خواهان با علم به غیر محق بودن در دادرسی به او وارد شده از خواهان مطالبه نماید. دادگاه در موارد یادشده میزان خسارت را پس از رسیدگی معین کرده و ضمن حکم راجع به اصل دعوا یا به موجب حکم جداگانه محکوم علیه را به تادیه خسارت ملزم خواهد نمود. در صورتی که قرارداد خاصی راجع به خسارت بین طرفین منعقد شده باشد برابر قرارداد رفتار خواهد شد. تبصره 1 - در غیر مواردی که دعوای مطالبه خسارت مستقلا یا بعد از ختم دادرسی مطرح شود مطالبه خسارتهای موضوع این ماده مستلزم تقدیم دادخواست نیست. تبصره 2 - خسارت ناشی از عدم النفع قابل مطالبه نیست و خسارت تاخیر تادیه در موارد قانونی قابل مطالبه می باشد.

مشاهده ماده 515 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM