نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1379/10/10

برگزار شده توسط:
استان قزوین/

موضوع:
ماهیت طلاقی که دادگاه با احراز عسر و حرج یا به علت تخلف زوج از شرایط ضمن عقد صادر کرده

پرسش:
اگر دادگاه با احراز عسر و حرج بر اساس ماده 1130 قانون مدنی یـا به علت تخلف زوج از شرایط ضمن عقد حکم به طلاق صادر کند آیا این طلاق رجعی است یا باین و به فرض اگر رجعی باشد آیا نقض غرض حاصل می شود؟

نظر هیئت عالی:
در ماده 1130 قانون مدنی طلاقی که حاکم شرع در دادگاه صادر می کند در صورت عدم امکان اجبار زوج به طلاق زوجه به اذن حاکم طلاق داده می شود فلذا چنین طلاقی باین بوده و نمی تواند رجعی باشد.

نظر اکثریت:
در هر دو مورد طلاق باین است و فتوای حضرات آیات عظام خویی و سیستانی موید این نظر است. رجعی بودن طلاق در این موارد به دلیل اقتضا سازگاری ندارد و موجب نقض غرض می شود.

نظر اقلیت:
با توجه به نظریه حضرت امام (ره) و چند نفر از مراجع عظام نوع طلاق در هر دو مورد رجعی است مگر این که زوجه تمام یا قسمتی از مهرش را به زوج ببخشد و یا این که زوجه غیرمدخوله یا سه طلاقه یا یایسه باشد و زوجه در صورت داشتن اختیار بر اساس شرط ضمن عقد می تواند از طرف زوج قبول بذل کند.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1130 - در صورتی که دوام زوجیت موجب عسر و حرج زوجه باشد وی می تواند به حاکم شرع مراجعه و تقاضای طلاق کند. چنانچه عسر و حرج مذکور در محکمه ثابت شود دادگاه می تواند زوج را اجبار به طلاق نماید و در صورتی که اجبار میسر نباشد زوجه به اذن حاکم شرع طلاق داده می شود. تبصره - عسر و حرج موضوع این ماده عبارت است از به وجود آمدن وضعیتی که ادامه ی زندگی را برای زوجه با مشقت همراه ساخته و تحمل آن مشکل باشد و موارد ذیل در صورت احراز توسط دادگاه صالح از مصادیق عسر و حرج محسوب می گردد: 1 - ترک زندگی خانوادگی توسط زوج حداقل به مدت شش ماه متوالی و یا نه ماه متناوب در مدت یک سال بدون عذر موجه. 2 - اعتیاد زوج به یکی از انواع مواد مخدر و یا ابتلاء وی به مشروبات الکلی که به اساس زندگی خانوادگی خلل وارد آورد و امتناع یا عدم امکان الزام وی به ترک آن در مدتی که به تشخیص پزشک برای ترک اعتیاد لازم بوده است. 3 - محکومیت قطعی زوج به حبس پنج سال یا بیشتر. 4 - ضرب و شتم یا هرگونه سوءرفتار مستمر زوج که عرفا با توجه به وضعیت زوجه قابل تحمل نباشد. 5 - ابتلای زوج به بیماری های صعب العلاج روانی یا ساری یا هر عارضه ی صعب العلاج دیگری که زندگی مشترک را مختل نماید. موارد مندرج در این ماده مانع از آن نیست که دادگاه در سایر مواردی که عسر و حرج زن در دادگاه احراز شود حکم طلاق صادر نماید.

مشاهده ماده 1130 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM