نشست قضایی شماره 1400-7776

نشست قضایی شماره 1400-7776

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7776


کد نشست:
1400-7776

تاریخ برگزاری:
1398/07/01

برگزار شده توسط:
استان البرز/ شهر فردیس

موضوع:
راهکار احقاق حق مجنی علیه در صورت سرایت پارگی کلیه به نقص عضو پس از صدور حکم قطعی

پرسش:
شخصی در تصادف رانندگی دچار پارگی کلیه شده و دادگاه بابت این صدمه ارش تعیین کرده و حکم صادره قطعی و اجراء شده است و سپس به علت سرایت صدمات کلیه کارایی خود را کاملا از دست داده و از این حیث دچار نقص عضو شده است. نظر به اینکه مجازات راننده مقصر در حالت صدمه بدنی ساده و منتهی به نقص عضو متفاوت می باشد و میزان دیه نیز تغییر می کند شخص یاد شده چگونه می تواند احقاق حق نماید؟

نظر هیئت عالی:
نظریه شماره 2061/93/7 مورخ 93/9/1 اداره حقوقی قوه قضاییه به شرح زیر مورد تایید است:

نظر اکثریت:
قانون باید تفسیر به نفع متهم شود و اگر موضوع را درجه 7 در نظر بگیریم به نفع متهم می باشد پس درجه 7 درنظر می گیریم و در صلاحیت دادگاه می باشد.

نظر اقلیت:
جنبه کیفری موضوع یک بار رسیدگی گردیده است و صرفا مجنی علیه می تواند از طریق دادخواست حقوقی ما به التفاوت را اخذ نماید. موضوع را باید درجه 6 در نظر بگیریم و در صلاحیت دادسرا می باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 477 ـ در صورتی که رئیس قوه قضاییه رای قطعی صادره از هریک از مراجع قضایی را خلاف شرع بین تشخیص دهد با تجویز اعاده دادرسی پرونده را به دیوان عالی کشور ارسال تا در شعبی خاص که توسط رئیس قوه قضاییه برای این امر تخصیص می یابد رسیدگی و رای قطعی صادر نماید. شعب خاص مذکور مبنیا بر خلاف شرع بین اعلام شده رای قطعی قبلی را نقض و رسیدگی مجدد اعم از شکلی و ماهوی به عمل می آورند و رای مقتضی صادر می نمایند. تبصره 1 ـ آراء قطعی مراجع قضایی (اعم از حقوقی و کیفری) شامل احکام و قرارهای دیوان عالی کشور سازمان قضایی نیروهای مسلح دادگاههای تجدید نظر و بدوی دادسراها و شوراهای حل اختلاف می باشند. تبصره 2 ـ آراء شعب دیوان عالی کشور در باب تجویز اعاده دادرسی و نیز دستورهای موقت دادگاهها اگر توسط رئیس قوه قضاییه خلاف شرع بین تشخیص داده شود مشمول احکام این ماده خواهد بود. تبصره 3 ـ درصورتی که رئیس دیوان عالی کشور دادستان کل کشور رئیس سازمان قضایی نیروهای مسلح و یا رئیس کل دادگستری استان در انجام وظایف قانونی خود رای قطعی اعم از حقوقی یا کیفری را خلاف شرع بین تشخیص دهند می توانند با ذکر مستندات از رئیس قوه قضاییه درخواست تجویز اعاده دادرسی نمایند. مفاد این تبصره فقط برای یک بار قابل اعمال است؛ مگر اینکه خلاف شرع بین آن به جهت دیگری باشد.

مشاهده ماده 477 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 300 ـ اگر مجنی علیه به تصور اینکه جنایت وارده بر او به قتل منجر نمی شود و یا اگر به قتل منجر شود قتل عمدی محسوب نمی شود قصاص کند یا گذشت یا مصالحه بر دیه یا غیر آن نماید و بعد از آن جنایت واقع شده به نفس سرایت کند و به فوت مجنی علیه منجر شود هرگاه قتل مشمول تعریف جنایات عمدی باشد قاتل به قصاص نفس محکوم می شود و چنانچه عضو مرتکب قصاص شده یا با او مصالحه شده باشد ولی دم باید قبل از قصاص نفس دیه عضو قصاص شده یا وجه المصالحه را به وی بپردازد؛ لکن اگر جنایت مشمول تعریف جنایات عمدی نگردد به پرداخت دیه نفس بدون احتساب دیه عضو قصاص شده یا وجه المصالحه اخذ شده محکوم می شود. مفاد این ماده در موردی که جنایت ارتکابی به قسمت بیشتری از همان عضو مورد جنایت سرایت کند نیز جاری است.

مشاهده ماده 300 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM