نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1396/10/09

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر کرمان

موضوع:
دعاوی نظیر ابطال سند مالکیت یا اعتراض به ثبت اعتراض به تجدید حدود اعتراض به رای کمیسیون حل اختلاف ثبتی

پرسش:
دعاوی نظیر ابطال سند مالکیت یا اعتراض به ثبت اعتراض به تحدید حدود اعتراض به رای کمیسیون حل اختلاف ثبتی متوجه اداره ثبت اسناد و املاک ذی ربط می باشد یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
به نظر می رسد دعاوی طرح شده در سوال متوجه اداره ثبت اسناد و املاک نمی باشد چه اداره مذکور صرفا مجری تصمیمات آراء و احکام صادر شده می باشد؛ بنابراین طرح دعوا به طرفیت اداره ثبت اسناد و املاک ضرورتی ندارد چون ذینفع نیست علاوه بر مواد 84 و 89 ق.آ.د.م از مواد 11 و 16 قانون ثبت نیز چنین استنباطی می شود.

نظر اکثریت:
در این زمینه دو نظریه مختلف مطرح شده 1-عده ای عقیده دارند چون اداره ثبت اسناد و املاک متولی انجام عملیات ثبتی می باشد دعاوی مذکور مانند ابطال سند مالکیت یا اعتراض به ثبت و امثال آن که در سوال مطرح شده با التفات به اینکه اداره ثبت در انجام عملیات ثبتی مداخله داشته ضرورت دارد این دعاوی علاوه بر اینکه به طرفیت شخص حقیقی یا حقوقی که مورد نظر خواهان بوده حتما" بایستی به طرفیت اداره ثبتاسناد و املاک هم مطرح شود تا نماینده آن اداره در جلسه رسیدگی حضور یافته و پیرامون تشریح نحوه انجام عملیات ثبتی تا صدور سند مالکیت توضیحات لازم را ارایه نماید و دادگاه با اشراف کامل به موضوع را جع به دعوای مورد نظر رسیدگی وتعیین و تکلیف نماید

نظر اقلیت:
اما عده ای دیگر معتقد هستند دردعاوی مذکور طرح آنها به طرفیت اداره ثبت ضرورتی ندارد چرا که اداره ثبت ذینفع در قضیه محسوب نمی شود تا به دادرسی فراخوانده شود مواد 11 و 16 از قانون ثبت اسناد و املاک دلالت بر استنباط و استنتاج اخیر را دارد

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 22 - همین که ملکی مطابق قانون در دفتر املاک به ثبت رسید دولت فقط کسی را که ملک به اسم او ثبت شده و یا کسی که ملک مزبور به او منتقل گردیده و این انتقال نیز در دفتر املاک به ثبت رسیده یا اینکه ملک مزبور از مالک رسمی ارثا به او رسیده باشد مالک خواهد شناخت. در مورد ارث هم ملک وقتی در دفتر املاک به اسم وارث ثبت می شود که وراثت و انحصار آن ها محرز و در سهم الارث بین آن ها توافق بوده و یا در صورت اختلاف حکم نهایی در آن باب صادر شده باشد. تبصره - حکم نهایی عبارت از حکمی است که به واسطه ی طی مراحل قانونی و یا به واسطه ی انقضای مدت اعتراض و استیناف و تمیز دعوایی که حکم در آن موضوع صادر شده از دعاوی مختومه محسوب شود.

مشاهده ماده 22 قانون ثبت اسناد و املاک

ماده 11 - از تاریخ انتشار اولین آگهی مذکور در ماده ده ؛ تا شصت روز باید متصرفین به عنوان مالکیت و اشخاص مذکور در دو ماده 27 و 32 نسبت به املاک واقع در آن ناحیه به وسیله ی اظهارنامه درخواست ثبت نمایند. اداره ی ثبت مکلف است تا نود روز پس از انتشار اولین آگهی مذکور صورت کلیه ی اشخاصی را که اظهارنامه داده اند با نوع ملک و شماره ای که از طرف اداره ثبت برای هر ملک معین شده در روزنامه ها آگهی نماید و این آگهی تا شصت روز فقط در دو نوبت به فاصله ی سی روز منتشر خواهد شد. مامور انتشار آگهی ها پس از انتشار و الصاق آگهی ها باید گواهی انتشار از کدخدای محل یا ژاندارمری یا پاسبان اخذ و تسلیم اداره ی ثبت نماید و در این موارد کدخدا و سایر مامورین دولتی باید به مامورین ثبت مساعدت نموده و گواهی لازم را به مامور ثبت بدهند. (اصلاحی 10/07/1317) تبصره - در مورد اراضی و املاکی که آثار تصرف مالکانه ی فعلی کسی نسبت به آن ها موجود نباشد درخواست ثبت از کسی پذیرفته می شود که بر مالکیت یا بر تصرف سابق خود به عنوان مالکیت یا بر تصرف خود به عنوان تلقی از مالک یا قائم مقام قانونی مدارکی داشته باشد. چنان چه تقاضای ثبت نسبت به این قبیل املاک به یکی از عناوین مذکور در دو ماده 27 و 32 باشد در صورتی تقاضای ثبت پذیرفته می شود که تقاضاکننده مدارکی بر عنوان مذکور یا بر تصرف سابق خود به آن عنوان یا بر تصرف کسی که تقاضاکننده قائم مقام قانونی او محسوب می شود داشته باشد. (الحاقی 10/07/1317)

مشاهده ماده 11 قانون ثبت اسناد و املاک

ماده 16 - هر کس نسبت به ملک مورد ثبت اعتراضی داشته باشد باید از تاریخ نشر اولین اعلان نوبتی تا 90 روز اقامه (دعوا) نماید. عرض حال مزبور مستقیما به اداره یا دایره یا شعبه ی ثبتی که در ضمن اعلان نوبتی معین شده است تسلیم می شود در مقابل عرض حال باید رسید داده شود. در صورتی که عرض حال در مدت قانونی داده شده باشد اداره ی ثبت آن را نزد دفتر محکمه ای که مرجع رسیدگی است ارسال می دارد. اگر اداره ثبت تشخیص دهد که عرض حال خارج از مدت داده شده کتبا نظر خود را اظهار خواهد کرد و به حاکم محکمه ابتدایی محل می دهد تا حاکم مزبور در جلسه ی اداری موافق نظامنامه وزارت عدلیه رسیدگی کرده رای دهد. رای حاکم محکمه ابتدایی در این موضوع قاطع است. (رجوع به قانون تعیین تکلیف پرونده های معترضین ثبتی که فاقد سابقه بوده و یا اعتراض آن ها در مراجع قضایی از بین رفته است - مصوب 1373)

مشاهده ماده 16 قانون ثبت اسناد و املاک

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 89 - درمورد بند (1) ماده (84) هرگاه دادگاه خود را صالح نداند مبادرت به صدور قرار عدم صلاحیت می نماید و طبق ماده (27) عمل می کند و در مورد بند (2) ماده (84) هرگاه دعوا در دادگاه دیگری تحت رسیدگی باشد از رسیدگی به دعوا خودداری کرده پرونده را به دادگاهی که دعوا در آن مطرح است می فرستد و در سایر موارد یادشده در ماده (84) قرار رد دعوا صادر می نماید.

مشاهده ماده 89 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM