نشست قضایی شماره 1399-7389

نشست قضایی شماره 1399-7389

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7389


کد نشست:
1399-7389

تاریخ برگزاری:
1398/10/05

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر ملارد

موضوع:
مسئولیت اولیای مدرسه در پرداخت دیه

پرسش:
بر اثر تداخل شیفت صبح و عصر مدرسه ابتدایی کودک 10ساله ای با کودک 10ساله دیگر درگیر و موجب جراحت به کودک دیگر میگردد. باتوجه به اینکه عاقله مسیول پرداخت ضایعات موضحه و بیشتر از آن می باشد تکلیف مرجع قضایی در این خصوص چیست؟

نظر هیئت عالی:
با فرض اینکه مرتکب بزه مذکور در پرسش مطروحه نابالغ باشد و جنایت وارد کمتر از موضحه نباشد؛ در این صورت مطابق مواد 292 (بند ب) و 467 عاقله مسیول پرداخت دیه جنایت خواهد بود و مسیولیت اولیای مدرسه در پرداخت دیه مشروط به احراز شرایط مذکور در ماده ی قانون مسیولیت مدنی مصوب 1339 است و تشخیص موضوع و انطباق آن با قانون به عهده مرجع قضایی رسیدگی کننده خواهد بود.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه عمد در ارتکاب جنایت دارد می بایست خود پرداخت کند و اگر اموالی نداشته باشد هر زمان که دارای اموال شد دیه را می پردازد.

نظر اقلیت:
نظر به اینکه جنایت فوق در زمان زنگ تفریح مدرسه بوده است و مدرسه مسیول حفاظت از کودکان در زمان حضور در مدرسه بوده است و جنایت نامبرده خطای محض محسوب می گردد می بایست در این خصوص تقصیر سایر افراد ذی مدخل پرداخت شود و با انجام کارشناسی در رشته مربوط (امنیت عمومی) سهم هریک مشخص شود.لازم به ذکر است اقدام نامبردگان (اعم از مدیرناظم و...) به عنوان سبب اقوی از مباشر نقش داشته اند و مواد بند پ ازماده295 و291 از قانون مجازات اسلامی و مواد 7و11از قانون مسیولیت مدنی موید این مطلب می باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 291 ـ جنایت در موارد زیر شبه عمدی محسوب می شود: الف ـ هرگاه مرتکب نسبت به مجنی علیه قصد رفتاری را داشته لکن قصد جنایت واقع شده یا نظیر آن را نداشته باشد و از مواردی که مشمول تعریف جنایات عمدی می گردد نباشد. ب ـ هرگاه مرتکب جهل به موضوع داشته باشد مانند آنکه جنایتی را با اعتقاد به اینکه موضوع رفتار وی شیء یا حیوان و یا افراد مشمول ماده (302) این قانون است به مجنی علیه وارد کند سپس خلاف آن معلوم گردد. پ ـ هرگاه جنایت به سبب تقصیر مرتکب واقع شود مشروط بر اینکه جنایت واقع شده مشمول تعریف جنایت عمدی نباشد.

مشاهده ماده 291 قانون مجازات اسلامی

ماده 295 ـ هرگاه کسی فعلی که انجام آن را برعهده گرفته یا وظیفه خاصی را که قانون بر عهده او گذاشته است ترک کند و به سبب آن جنایتی واقع شود چنانچه توانایی انجام آن فعل را داشته است جنایت حاصل به او مستند می شود و حسب مورد عمدی شبه عمدی یا خطای محض است مانند این که مادر یا دایه ای که شیر دادن را برعهده گرفته است کودک را شیر ندهد یا پزشک یا پرستار وظیفه قانونی خود را ترک کند.

مشاهده ماده 295 قانون مجازات اسلامی

ماده 11 - کارمندان دولت و شهرداریها و موسسات وابسته به آنها که به مناسبت انجام وظیفه عمدا یا در نتیجه بی احتیاطی خساراتی به اشخاص وارد نمایند شخصا مسئول جبران خسارت وارده می باشند ولی هر گاه خسارات وارده مستند به عمل آنان نبوده و مربوط به نقص وسایل ادارات و یا موسسات مزبور باشد در این صورت جبران خسارت بر عهده اداره یا موسسه مربوطه است ولی در مورد اعمال حاکمیت دولت هر گاه اقداماتی که بر حسب ضرورت برای تامین منافع اجتماعی طبق قانون به عمل آید و موجب ضرر دیگری شود دولت مجبور به پرداخت خسارات نخواهد بود.

مشاهده ماده 11 قانون مسئولیت مدنی

ماده 7 - کسی که نگاهداری یا مواظبت مجنون یا صغیر قانونا یا بر حسب قرارداد به عهده او می باشد در صورت تقصیر در نگاهداری یا مواظبت مسئول جبران زیان وارده از ناحیه مجنون و یا صغیر می باشد و در صورتی که استطاعت جبران تمام یا قسمتی از زیان وارده را نداشته باشد از مال مجنون یا صغیر زیان جبران خواهد شد و در هر صورت جبران زیان باید به نحوی صورت گیرد که موجب عسرت و تنگدستی جبران کننده نباشد.

مشاهده ماده 7 قانون مسئولیت مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM