نشست قضایی شماره 1398-6450

نشست قضایی شماره 1398-6450

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6450


کد نشست:
1398-6450

تاریخ برگزاری:
1397/08/23

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر مینودشت

موضوع:
تکلیف رد مال (یک باب منزل مسکونی) در جرم کلاهبرداری

پرسش:
شخص الف در تاریخ 1/1/1397 با مبایعه نامه عادی و از شخص ب نسبت به خرید یک باب منزل مسکونی دارای پلاک ثبتی شماره 23 می نماید؛ سپس شخص ب با سند رسمی در تاریخ 7/7/1397 نسبت به فروش ملک به شخص ج و تحویل ملک به او اقدام می کند. شخص الف پس از اطلاع از موضوع نسبت به طرح شکایت کیفری اقدام نموده و شعبه بازپرسی پس از رسیدگی های لازم قرار جلب به دادرسی صادر می کند و پرونده با کیفرخواست نسبت به شخص ب با اتهام کلاهبرداری به دادگاه کیفری ارسال می شود؛ در این وضعیت دادگاه چه تصمیمی در مورد رد مال اتخاذ خواهد کرد؟

نظر هیئت عالی:
به نظر می رسد تا زمانی که سند ملک فروخته شده به نام "ج" می باشد دادگاه در صورت احراز عمل مجرمانه صدور حکم ابطال سند انتقال و رد مال جایز باشد؛ نتیجتا نظریه اقلیت در حد استنتاج مرقوم صحیح است.

نظر اکثریت:
با توجه به ماده 22 قانون ثبت دولت کسی را مالک می شناسد که ملک به نام وی در دفتر املاک ثبت و سند مالکیت صادر و یا به نحو قهری به وی منتقل شده باشد و بر این مبنا قانونگذار از دارنده رسمی و انتقال رسمی املاک حمایت می کند و ماده 73 قانون مرقوم نیز تخطی از این مقررات را موجب مجازات انتظامی دانسته است. در نتیجه محاکم باید مالک رسمی را مالک قانونی تلقی کنند و دادگاه کیفری نمی تواند نسبت به صدور حکم به رد عین مال به شاکی خصوصی اقدام کند و در این مورد باید اقدام به طرح دعوی حقوقی گردد و از مصادیق تلف حکمی است.

نظر اقلیت:
با توجه به احراز بیع با ادله شرعی در تاریخ مقدم باید نسبت به صدور حکم به رد مال نسبت به شاکی خصوصی اقدام نمود و ماده 62 قانون احکام دایمی توسعه کشور و مقررات قانون مدنی در مورد عقد بیع و مواد 362 و بندهای یک و دو نیز موید آن است و با تحصیل مالکیت در تاریخ مقدم معاملات بعدی به لحاظ قانونی باطل است.

مبحث:
قانون ثبت

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM