نشست قضایی شماره 1399-6745

نشست قضایی شماره 1399-6745

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6745


کد نشست:
1399-6745

تاریخ برگزاری:
1397/11/10

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر آق قلا

موضوع:
جرم انگاری تولید مشروبات الکلی توسط اقلیت های دینی

پرسش:
چنانچه مشروب توسط «اقلیت های دینی» در داخل کشور «تولید» شود و در دفاع شخص متهم ادعا کند برای مصرف خودش بوده آیا جرمی مطابق قانون محقق شده یا خیر؟

نظر هیئت عالی:
نظریه اکثریت همکاران با توجه به مدلول نظریه شماره 246/7 مورخ 12/2/91 اداره حقوقی قوه قضاییه که ذیلا نقل می شود مورد تایید اعضاء هیات عالی است:

نظر اکثریت:
در دین مقدس اسلام شرب خمر و مصرف مشروبات الکلی و مسکر حرام است. نگاه اسلام مبنی بر آزادی ادیان و عقایدی که تحت تعالیم پیامبران آسمانی قرار دارند و اهل کتاب هستند می توانند در جامعه مسلمانان آزادانه نسبت به انجام فرایض دینی خود اقدام نمایند. اقلیت های دینی (مسیحی- ارامنه- زرتشتی- یهودی) که مصرف مشروب الکلی برای آنها آزاد است می توانند بدون تظاهر به تولید و مصرف مشروبات الکلی بر اساس آیین خودشان عمل کنند. اما گاهی این امتیاز موجب سوء استفاده افراد می شود. تولید و نگهداری مشروبات الکلی جهت مصارف شخصی برای اقلیت های دینی جرم محسوب نمی شود و مطابق ماده 266 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 به این موضوع اشاره شده است. اما در صورتی که این اقلیت های دینی با سوء استفاده از قانون بیش از مصرفی خود اقدام به تولید مشروبات الکلی نموده باشند جرم و قابل تعقیب و مجازات هستند. باتوجه به عدم تولید مشروبات الکلی در ایران و ممنوعیت واردات مشروبات الکلی طبیعی است که بسیاری از مشروبات الکلی در ایران به صورت دست ساز بوده و توسط اقلیت های دینی تولید می شود و اگر بدون قصد فروش و تنها به اندازه مصرف شخصی داشته باشد برای اقلیت های دینی وصف مجرمانه ندارد؛ چرا که اذن در شیء اذن در لوازم آن نیز می باشد.

نظر اقلیت:
ماده 266 و تبصره ذیل آن از قانون مجازات اسلامی تنها «مصرف» مشروب را مجاز دانسته است و با استفاده از این ماده نمی توان «تولید» را هم مجاز دانست. ضمنا ضابطه و معیار خاص هم در مورد میزان مصرف شخصی وجود ندارد؛ بنابراین صرف تولید جرم بوده و نمی توان قانون را در این مورد به نفع متهم تفسیر موسع کرد.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 266 ـ غیرمسلمان تنها در صورت تظاهر به مصرف مسکر محکوم به حد می شود. تبصره ـ اگر مصرف مسکر توسط غیرمسلمان علنی نباشد لکن مرتکب در حال مستی در معابر یا اماکن عمومی ظاهر شود به مجازات مقرر برای تظاهر به عمل حرام محکوم می گردد.

مشاهده ماده 266 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM