نشست قضایی شماره 1400-8641

نشست قضایی شماره 1400-8641

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8641


کد نشست:
1400-8641

تاریخ برگزاری:
1397/07/18

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر گرگان

موضوع:
وضعیت حقوقی آسیب دانش آموز توسط همکلاسی خود و احراز تقصیر مسئولین مرتبط

پرسش:
پسر بچه ای 8 ساله در حین بازی در مدرسه چشم هم کلاسی خود را کور می نماید. در زمان انجام تحقیقات مقدماتی مسیولین مدرسه در مقام دفاع مدعی هستند که مدرسه صرفا مسیول آموزش بچه هاست نه حفاظت از ایشان لذا با توجه به اینکه احراز رابطه سببیت با قاضی رسیدگی کننده است نه کارشناس در این خصوص مقصر حادثه چه کسی است؟ اگر همین حادثه در مهد کودک اتفاق بیفتد چه وضعیتی خواهد داشت؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال برای دو شخص 1- اولیای مدرسه و 2- شخص طفل مرتکب. مسیولیت مدنی جبران خسارت متصور است لیکن با توجه به این که حادثه در مدرسه به وقوع پیوسته با انجام کارشناسی اگر مشخص شود اولیا مدرسه مقررات ناظر بر حفاظت و مراقبت از دانش آموزان را رعایت نکرده باشند و با احراز رابطه سببیت عرضی مدرسه مقصر باشد مسیول جبران خسارت خواهد بود والا از مال صغیر مرتکب جبران خسارت به عمل خواهد آمد.

نظر اتفاقی:
باید با بررسی موضوع رابطه سببیت احراز شود که نیازمند بررسی شرایط و اوضاع و احوال می باشد و بسته به نوع حادثه متفاوت است. در مثال مذکور اگر آیین نامه های مربوطه رعایت نشده باشد مدرسه یا مهد کودک مقصر می باشند. اگر اتفاق در زنگ تفریح رخ داده باشد یا اینکه سر کلاس اتفاق افتاده باشد مورد به مورد متفاوت است. در هر حال اگر تمام شرایط و مسایل رعایت شده باشد عاقله ضامن است (با وجود شرایط خود). باید توجه داشت که بین رابطه سببیت و استناد تفاوت است. ابتدا کارشناس موضوع را بررسی کند آیا آیین نامه ها رعایت شده است یا خیر؟ کارشناس نظر پیشنهادی خود را می دهد. سپس دادسرا به تحقیقات خود ادامه داده و مطابق ماده 529 قانون مجازات اسلامی می بایست استناد نتیجه به تقصیر مرتکب احراز گردد. مدرسه نمی تواند بگوید که من فقط مسیول آموزش هستم. ماده 7 قانون مسیولیت مدنی برای مدرسه مسیولیت قایل است. وظیفه حفاظت و نگهداری از دانش آموزان در ساعت مدرسه با مسیولین مدرسه است.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 529 ـ در کلیه مواردی که تقصیر موجب ضمان مدنی یا کیفری است دادگاه موظف است استناد نتیجه حاصله به تقصیر مرتکب را احراز نماید.

مشاهده ماده 529 قانون مجازات اسلامی

ماده 7 - کسی که نگاهداری یا مواظبت مجنون یا صغیر قانونا یا بر حسب قرارداد به عهده او می باشد در صورت تقصیر در نگاهداری یا مواظبت مسئول جبران زیان وارده از ناحیه مجنون و یا صغیر می باشد و در صورتی که استطاعت جبران تمام یا قسمتی از زیان وارده را نداشته باشد از مال مجنون یا صغیر زیان جبران خواهد شد و در هر صورت جبران زیان باید به نحوی صورت گیرد که موجب عسرت و تنگدستی جبران کننده نباشد.

مشاهده ماده 7 قانون مسئولیت مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM