نشست قضایی شماره 1399-6912

نشست قضایی شماره 1399-6912

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6912


کد نشست:
1399-6912

تاریخ برگزاری:
1398/08/28

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر بردسیر

موضوع:
مفقودی تلفن همراه

پرسش:
در صورتیکه یک شخص شکایت سرقت یک دستگاه تلفن همراه را مطرح نماید و در متن شکواییه خود بیان نماید که ابتدا تلفن همراه وی مفقود گردیده است و بعدا شخص دیگری سیم کارت خود را در تلفن همراه او فعال نموده است و نتیجه ردیابی را پیوست نماید در خصوص موضوع یاد شده آیا ارکان بزه سرقت محقق شده است یا مدعی باید دادخواست حقوقی استرداد عین را مطرح نماید ؟

نظر هیئت عالی:
هر چند با توجه به سوال مطروحه نظریه اقلیت از وجاهت بیشتری برخوردار است لاکن با توجه به عناصر و ارکان بزه سرقت که از جمله آنها وجود رکن معنوی مطابق ماده 144 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 است تشخیص موضوع و تطبیق آن با قانون حسب مورد بر عهده مرجع قضایی رسیدگی کننده است بدیهی است که چنانچه استفاده کننده از سرقتی بودن دستگاه تلفن همراه مطلع باشد به اتهام تحصیل مال مسروقه قابل تعقیب و مجازات است و لکن در خصوص صرف مفقود شدن دستگاه تلفن همراه و دسترسی سایر اشخاص غیر مالک به آن وقوع بزهی متصور نمی باشد.

نظر اکثریت:
در خصوص قضیه یادشده هر چند که ابتدا تلفن همراه مفقود شده است لیکن ارکان بزه سرقت محقق گردیده است زیرا شخصی که سیم کارت خود را در تلفن همراه مفقودی شخص دیگر فعال نموده است سوء نیت مفروض دارد به این دلیل که می توانست که مفقودی تلفن همراه را به مراجع انتظامی و قضایی اعلام نماید لیکن از انجام این عمل خودداری نموده است و شکایت مطروحه در خصوص ارتکاب بزه سرقت مطابق مقررات قانونی انجام شده است و اگر قایل به طرح دادخواست حقوقی باشیم مدعی باید در محل اقامت خوانده که غالبا در شهر یا استان دیگر می باشد اقامه دعوی نماید که این موضوع سبب تضییع حقوق بزه دیده می گردد.

نظر اقلیت:
در خصوص قضیه مطروحه ارکان بزه سرقت محقق نگردیده است و موضوع صرفا یک قضیه حقوقی می باشد زیرا شخص متهم فاقد هرگونه سوء نیت و عنصر روانی ارتکاب جرم سرقت می باشد و شکایت سرقت فاقد وجاهت قانونی است.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی , حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 661 ـ افضای غیرهمسر به ترتیب ذیل موجب ضمان است: الف ـ هرگاه افضاء شده نابالغ یا مکره بوده و افضاء به سبب مقاربت باشد علاوه بر مهرالمثل و دیه کامل زن در صورت ازاله بکارت ارش البکاره نیز ثابت خواهد بود و اگر افضاء به غیرمقاربت باشد دیه کامل زن و در صورت ازاله بکارت مهرالمثل نیز ثابت است. ب ـ هرگاه افضاء با رضایت زن بالغ و از طریق مقاربت انجام گرفته باشد تنها پرداخت دیه کامل زن ثابت خواهد بود. پ ـ افضای ناشی از وطی به شبهه علاوه بر مهرالمثل و دیه در صورت ازاله بکارت موجب ارش البکاره نیز می باشد.

مشاهده ماده 661 قانون مجازات اسلامی

ماده 144 ـ در تحقق جرایم عمدی علاوه بر علم مرتکب به موضوع جرم باید قصد او در ارتکاب رفتار مجرمانه احراز گردد. در جرایمی که وقوع آنها براساس قانون منوط به تحقق نتیجه است قصد نتیجه یا علم به وقوع آن نیز باید محرز شود.

مشاهده ماده 144 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM