نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1379/11/07

برگزار شده توسط:
استان قم/ شهر قم

موضوع:
شرط اهلیت خواهان جهت اقامه دعوا

پرسش:
به موجب بند ( 3) ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی صغیر اهلیت قانونی برای اقامه دعوا ندارد آیا ماده 1210 قانون مدنی که رسیدن صغار به سن بلوغ را دلیل رشد قرار داده است ناسخ قانون رشد متعاملین است و آیا صغیر بعد از رسیدن به سن بلوغ می تواند شخصا اقامه دعوا کند؟

نظر هیئت عالی:
اقامه دعوا نیازمند اهلیت قانونی است که محتاج داشتن تشخیص حق است لذا رشد اقامه کننده دعوا باید اثبات شود از همین رو در بند ( 3) ماده 84 قانون آیین دادرسی مدنی به اهلیت قانونی در اقامه دعوا تصریح شده است.

نظر اتفاقی:
رای وحدت رویه شماره 30ـ 1364/10/3 هیات عمومی دیوان عالی کشور دخالت صغیر در امور مالی مربوط به خود را بعد از رسیدن به سن بلوغ مستلزم اثبات رشد قرار داده است و قانون راجع به رشد متعامل ین مصوب 1313 نیز کسانی را که به سن هجده سال تمام نرسیده اند در مورد کلیه معاملات عقود و ایقاعات (به استثنای نکاح و طلاق ) غیر رشید معرفی کرده است؛ بنابراین طرح دعوا از جانب صغیر پس از رسیدن به سن بلوغ مستلزم اثبات رشد است و ماده 1210 قانون مد نی و قانون ر اجع به رشد متعاملین با توجه به رای وحدت رویه مذکور تا جایی که مربوط به تصرف صغار در اموال می باشد تعارض ندارند.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1210 - هیچ کس را نمی توان بعد از رسیدن به سن بلوغ به عنوان جنون یا عدم رشد محجور نمود مگر آن که عدم رشد یا جنون او ثابت شده باشد. تبصره 1 - سن بلوغ در پسر پانزده سال تمام قمری و در دختر نه سال تمام قمری است. تبصره 2 - اموال صغیری را که بالغ شده است در صورتی می توان به او داد که رشد او ثابت شده باشد.

مشاهده ماده 1210 قانون مدنی

ماده 84 - در موارد زیر خوانده می تواند ضمن پاسخ نسبت به ماهیت دعوا ایراد کند: 1 - دادگاه صلاحیت نداشته باشد. 2 - دعوا بین همان اشخاص در همان دادگاه یا دادگاه هم عرض دیگری قبلا" اقامه شده و تحت رسیدگی باشد و یا اگر همان دعوا نیست دعوایی باشد که با ادعای خواهان ارتباط کامل دارد. 3 - خواهان به جهتی ازجهات قانونی از قبیل صغر عدم رشد جنون یا ممنوعیت از تصرف دراموال در نتیجه حکم ورشکستگی اهلیت قانونی برای اقامه دعوا نداشته باشد. 4 - ادعا متوجه شخص خوانده نباشد. 5 - کسی که به عنوان نمایندگی اقامه دعوا کرده از قبیل وکالت یا ولایت یا قیمومت و سمت او محرز نباشد. 6 - دعوای طرح شده سابقا بین همان اشخاص یا اشخاصی که اصحاب دعوا قائم مقام آنان هستند رسیدگی شده نسبت به آن حکم قطعی صادر شده باشد. 7 - دعوا بر فرض ثبوت اثر قانونی نداشته باشد از قبیل وقف و هبه بدون قبض. 8 - مورد دعوا مشروع نباشد. 9 - دعوا جزمی نبوده بلکه ظنی یا احتمالی باشد. 10 - خواهان در دعوای مطروحه ذی نفع نباشد. 11 - دعوا خارج از موعد قانونی اقامه شده باشد.

مشاهده ماده 84 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM