نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1385/03/27

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر نکا

موضوع:
قرابت نسبی یا سببی دادرس با وکیل یکی از طرفین دعوا

پرسش:
آیا موضوع مطروحه در بند (الف) ماده 91 قانون آیین دادرسی مدنی مشمول قرابت نسبی یا سببی دادرس با وکیل یکی از طرفین دعوا می شود؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی ( 4) مدنی: ماده 91 قانون آیین دادرسی مدنی در خصوص رد دادرس مربوط است به قرابت دادرس دادگاه با اصحاب دعوا و ارتباطی به قرابت وکیل با دادرس دادگاه ندارد. اما بر حسب مقررات ماده 12 لایحه قانون استقلال کانون وکلای دادگستری در صورت وجود قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از طبقه دوم وکیل از وکالت ممنوع است.

نظر اتفاقی:
نظر اول : قانون آیین دادرسی مدنی از قوانین شکلی است و باید از تفسیر موسع نسبت به آن خودداری کرد. در بند (الف) ماده 91 این قانون صراحتا قرابت نسبی یا سببی دادرس با یکی از اصحاب دعوا سبب صدور قرار دادرس است. منظور از اصحاب دعو ا در این ماده خواهان و خوانده دعوا هستند نه وکلای ایشان. همان گونه که می دانیم اگر مخاطب قانونگذار در این قانون طرفین دعوا و وکیل یا نماینده قانونی ایشان بوده صراحتا لفظ وکیل همراه عبارت طرفین دعوا بیان می گردید در مواد 94 و 95 قانون آیین دادرسی مدنی درستی این مطلب مشخص می گردد ضمن اینکه در ماده 12 لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب 1333 بیان شده در صورتی که وکیل دادگستری یا زوجه او با دادرس یا دادستان یا بازپرس قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از طبقه دوم داشته باشند مستقیما یا با واسطه قبول وکالت در آن دادگاه یا نزد آن دادستان یا دادیار یا بازپرس ممنوع است. بنابراین قرابت نسبی و سببی بیان شده تنها ممنوعیت وکالت وکیل درپرونده را به دنبال خواهد داشت و از موجبات رد دادرس نیست.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 91 - دادرس در موارد زیر باید از رسیدگی امتناع نموده و طرفین دعوا نیز می توانند او را رد کنند. الف - قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از هر طبقه بین دادرس با یکی از اصحاب دعوا وجود داشته باشد. ب - دادرس قیم یا مخدوم یکی از طرفین باشد و یا یکی از طرفین مباشر یا متکفل امور دادرس یا همسر او باشد. ج - دادرس یا همسر یا فرزند او وارث یکی از اصحاب دعوا باشد. د - دادرس سابقا در موضوع دعوای اقامه شده به عنوان دادرس یا داور یا کارشناس یا گواه اظهارنظر کرده باشد. ه- بین دادرس و یکی از طرفین و یا همسر یا فرزند او دعوای حقوقی یا جزایی مطرح باشد و یا در سابق مطرح بوده و از تاریخ صدور حکم قطعی دو سال نگذشته باشد. و - دادرس یا همسر یا فرزند او دارای نفع شخصی در موضوع مطروح باشند.

مشاهده ماده 91 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 94 - هریک از اصحاب دعوا می توانند به جای خود وکیل به دادگاه معرفی نمایند ولی در مواردی که دادرس حضور شخص خواهان یا خوانده یا هر دو را لازم بداند این موضوع در برگ اخطاریه قید می شود. در این صورت شخصا مکلف به حضور خواهند بود.

مشاهده ماده 94 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 95 - عدم حضور هریک از اصحاب دعوا و یا وکیل آنان در جلسه دادرسی مانع رسیدگی و اتخاذ تصمیم نیست. در موردی که دادگاه به اخذ توضیح از خواهان نیاز داشته باشد و نامبرده درجلسه تعیین شده حاضر نشود و با اخذ توضیح از خوانده هم دادگاه نتواند رای بدهد همچنین درصورتی که با دعوت قبلی هیچ یک از اصحاب دعوا حاضر نشوند و دادگاه نتواند در ماهیت دعوا بدون اخذ توضیح رای صادر کند دادخواست ابطال خواهد شد.

مشاهده ماده 95 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 12 ـ در صورتی که وکیل دادگستری یا زوجه او با دادرس یا دادستان یا دادیار یا بازپرس قرابت نسبی یا سببی تا درجه سوم از طبقه دوم داشته باشد مستقیما یا با واسطه از قبول وکالت در آن دادگاه یا نزد آن دادستان یا دادیار یا بازپرس ممنوع است.

مشاهده ماده 12 لایحه استقلال کانون وکلای دادگستری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM