نشست قضایی شماره 1400-8218

نشست قضایی شماره 1400-8218

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8218


کد نشست:
1400-8218

تاریخ برگزاری:
1397/11/16

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر آستارا

موضوع:
الزام به تنظیم سند مال توقیفی استعلامی

پرسش:
دادخواستی به خواسته الزام به تنظیم سند رسمی ملک تقدیم گردیده است دادگاه دستور استعلام وضعیت ثبتی ملک را صادر نموده است پاسخ استعلام حاکی است ملک موضوع دعوا برابر نامه های مراجع قضایی بازداشت گردیده است. حال با توجه به مراتب ایضا نظر به مقررات ماده 56 قانون اجرای احکام مدنی که مقرر می دارد «هر گونه نقل و انتقال اعم از قطعی شرطی و رهنی نسبت به مال توقیف شده باطل و بلااثر است.» چه تصمیمی باید اتخاذ نمود اعلام نظر فرمایید؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال به لحاظ موانع قانونی مندرج در ماده 56 قانون اجرای احکام مدنی برای معامله نسبت به ملک بازداشت شده مطلوب آن است که در صورت طرح دعوی الزام به تنظیم سند رسمی مال غیرمنقولی که پیش تر به موجب دستور با قرار مقامات یا مراجع قضایی بازداشت گردیده به استناد ماده 2 ق.آ.د.م قرار رد یا عدم استماع دعوی صادر گردد.

نظر اکثریت:
قرار عدم استماع دعوا صادر می شود. با توجه به اینکه ملک در رهن و بازداشت بوده و تا زمانیکه فک رهن و رفع بازداشت به عمل نیامده رسیدگی به دعوا برابر مقررات قانونی امکان پذیر نبوده و به استناد ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی قرار عدم استماع دعوا صادر می شود.

نظر اقلیت:
با توجه به مقررات مواد 787 و 794 قانون مدنی و 22 46 و 48 قانون ثبت اسناد و املاک و رای وحدت رویه شماره 620 مورخ 1376/8/20 هیات عمومی دیوان عالی کشور استنباط می شود تصرفاتی که از سوی مالک منافی با حقوق مرتهن و بازداشت کننده نباشد دارای اثر حقوقی بوده و پس از پرداخت حقوق مرتهن و رفع بازداشت الزام به تنظیم سند رسمی ملک منع قانونی نداشته و امکان پذیر می باشد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 56 ـ هر گونه نقل و انتقال اعم از قطعی و شرطی و رهنی نسبت به مال توقیف شده باطل و بلااثر است.

مشاهده ماده 56 قانون اجرای احکام مدنی

ماده 794 - راهن می تواند در رهن تغییراتی بدهد یا تصرفات دیگری که برای رهن نافع باشد و منافی حقوق مرتهن هم نباشد به عمل آورد بدون این که مرتهن بتواند او را منع کند در صورت منع اجازه با حاکم است.

مشاهده ماده 794 قانون مدنی

ماده 787 - عقد رهن نسبت به مرتهن جائز و نسبت به راهن لازم است و بنابراین مرتهن می تواند هر وقت بخواهد آن را بر هم زند ولی راهن نمی تواند قبل از این که دین خود را ادا نماید و یا به نحوی از انحاء قانونی از آن بری شود رهن را مسترد دارد.

مشاهده ماده 787 قانون مدنی

ماده 2 - هیچ دادگاهی نمی تواند به دعوایی رسیدگی کند مگر اینکه شخص یا اشخاص ذی نفع یا وکیل یا قائم مقام یا نماینده قانونی آنان رسیدگی به دعوا را برابر قانون درخواست نموده باشند.

مشاهده ماده 2 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM