نشست قضایی شماره 1400-7830

نشست قضایی شماره 1400-7830

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7830


کد نشست:
1400-7830

تاریخ برگزاری:
1397/08/10

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان غربی/ شهر میاندوآب

موضوع:
امکان رجوع شرکت بیمه به مقصر حادثه جهت دریافت خسارت

پرسش:
چنانچه شرکت بیمه که در حادثه تصادف رانندگی خسارات خودروی طرف تصادف غیر مقصر را بر اساس بیمه بدنه پرداخت کرده است آیا میتواند به مقصر حادثه مراجعه نماید؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به تصریح ماده 15 قانون بیمه اجباری خسارت وارده به اشخاص ثالث مصوب سال 1395 شرکت بیمه گر در صورت پرداخت خسارت خودروی طرف تصادف غیر مقصر بر اساس بیمه بدنه برای بازیافت خسارت می تواند به مقصرحادثه مراجعه کند.

نظر اکثریت:
بر اساس ماده 30 قانون بیمه سال 1316 که نسخ نشده و ماده 15 قانون جدید بیمه اجباری خسارات وارد شده به اشخاص ثالث مصوب 1395 که حکم خاص را مقرر کرده شرکت بیمه در تمام موارد میتواند پس از جبران خسارت از زیان دیده به قایم مقامی از او به عمال خسارت (مقصر) مراجعه کند هر چند که این طور به نظر میرسد با اصول و مبانی حقوقی سازگار نیست اما حکم خاص قانون است و لازم الاتباع است.

نظر ابرازی:
دلیلی بر نسخ ماده 30 قانون بیمه مصوب 1316 مشاهده نمی شود لکن آن ماده یک حکم عام است که مقرر می دارد که در کلیه موارد بیمه گر می تواند پس از پرداخت خسارت به زیان دیده به عنوان قایم مقام وی به مسبب حادثه مراجعه کند اما ماده 15 قانون بیمه اجباری خسارات وارده به اشخاص ثالث مصوب 1395 یک حکم خاص در خصوص تصادفات و حوادث رانندگی مقرر کرده که برابر آن شرکت بیمه حق مراجعه به عامل خسارت را نخواهد داشت مگر در موارد عمده؛ رانندگی بدون گواهینامه رانندگی در حالت شرب خمر با استعمال موادمخدر و مسروقه بودن وسیله نقلیه در واقع ماده 15 بر اساس قواعد و اصول فقه حاکم بر ماده 30 قانون بیمه 1316 است و موضوع آن را تضییق نموده است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 15 ـ بیمه گذار باید برای جلوگیری از خسارت مراقبتی را که عادتا هر کس از مال خود می نماید نسبت به موضوع بیمه نیز بنماید و در صورت نزدیک شدن حادثه یا وقوع آن اقداماتی را که برای جلوگیری از سرایت و توسعه خسارت لازم است به عمل آورد. اولین زمان امکان و منتهی در ظرف پنج روز از تاریخ اطلاع خود از وقوع حادثه بیمه گر را مطلع سازد و الا بیمه گر مسئول نخواهد بود مگر آنکه بیمه گذار ثابت کند که به واسطه حوادثی که خارج از اختیار او بوده است اطلاع به بیمه گر در مدت مقرر برای او مقدور نبوده است. مخارجی که بیمه گذار برای جلوگیری از توسعه خسارت می نماید بر فرض که منتج به نتیجه نشود به عهده بیمه گر خواهد بود ولی هر گاه بین طرفین در موضوع لزوم مخارج مزبوره یا تناسب آن با موضوع بیمه اختلافی ایجاد شود حل اختلاف به حکم یا محکمه رجوع می شود.

مشاهده ماده 15 قانون بیمه

ماده 30 ـ بیمه گر در حدودی که خسارات وارده را قبول یا پرداخت می کند در مقابل اشخاصی که مسئول وقوع حادثه یا خسارت هستند قائم مقام بیمه گذار خواهد بود و اگر بیمه گذار اقدامی کند که منافی با عقد مزبور باشد در مقابل بیمه گر مسئول شناخته می شود.

مشاهده ماده 30 قانون بیمه

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM