نشست قضایی شماره 1399-7703

نشست قضایی شماره 1399-7703

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7703


کد نشست:
1399-7703

تاریخ برگزاری:
1398/09/05

برگزار شده توسط:
استان هرمزگان/ شهر بندر عباس

موضوع:
تصادف جرحی

پرسش:
در صورتی که متعاقب عدم برخورد دو وسیله نقلیه اما به علت یکی از تخلفات راهنمایی و رانندگی توسط خودرو مقصر مثلا به علت گردش غلط به سمت راست یکی از سرنشینان یا راننده وسیله نقلیه غیر مقصر مصدوم شود آیا این حادثه تصادف تلقی و مشمول ماده 717 قانون تعزیرات است ؟ در صورت مثبت یا منفی بودن پاسخ مستدلا اظهار نظر بفرمایید.

نظر هیئت عالی:
همان گونه که در ماده 714 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات آمده برخورد و تصادف شرط ضروری نیست در صورت تخلف و وجود صدمه کافی برای تعقیب متهم مقصر می باشد لهذا نظریه اکثریت تایید می گردد.

نظر اکثریت:
نظر به صدر ماده ی 714 قانون تعزیرات " هر گاه بی احتیاطی یا بی مبالاتی یا عدم رعایت نظامات دولتی یا عدم مهارت راننده یا متصدی وسیله موتوری " و متن ماده 717 قانون مذکور آنچه برداشت می شود نیازی به وقوع تصادف در معنای مصطلح نیست و صرف تحقق صدر ماده 714 جهت تحقق بزه فوق کفایت می کند لذا جنبه ی عمومی جرم طبق ماده 717 لحاظ می شود و جنبه ی خصوصی ( دریافت دیه ) نیز حسب ذیل ماده پرداخت می گردد.

نظر اقلیت:
نظر به اینکه تصادف به معنای " برخورد دو وسیله نقلیه " صورت نگرفته لهذا مورد از موارد تسبیب می باشد که صرفا به استناد مواد تبصره 145 و 506 قانون مجازات اسلامی متهم از لحاظ جنبه ی خصوصی قابل پیگرد می باشد و بزه مطروحه تحت عنوان ایراد صدمه ی بدنی غیر عمدی ناشی از بی احتیاطی ( به نحو تسبیب ) تلقی می شود.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 717 ـ هر گاه یکی از جهات مذکور در ماده (714) موجب صدمه بدنی شود مرتکب به حبس از یک تا پنج ماه و پرداخت دیه در صورت مطالبه از ناحیه مصدوم محکوم می شود.

مشاهده ماده 717 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

ماده 145 ـ تحقق جرایم غیر عمدی منوط به احراز تقصیر مرتکب است. در جنایات غیرعمدی اعم از شبه عمدی و خطای محض مقررات کتاب قصاص و دیات اعمال می شود. تبصره ـ تقصیر اعم از بی احتیاطی و بی مبالاتی است. مسامحه غفلت عدم مهارت و عدم رعایت نظامات دولتی و مانند آنها حسب مورد از مصادیق بی احتیاطی یا بی مبالاتی محسوب می شود.

مشاهده ماده 145 قانون مجازات اسلامی

ماده 714 ـ دیه صدماتی که موجب تغییر رنگ پوست می شود به شرح ذیل است: الف ـ سیاه شدن پوست صورت شش هزارم کبود شدن آن سه هزارم و سرخ شدن آن یک و نیم هزارم دیه کامل ب ـ تغییر رنگ پوست سایر اعضاء حسب مورد نصف مقادیر مذکور در بند (الف) تبصره 1 ـ در حکم مذکور فرقی بین اینکه عضو دارای دیه مقدر باشد یا نباشد نیست. همچنین فرقی بین تغییر رنگ تمام یا قسمتی از عضو و نیز بقاء یا زوال اثر آن نمیباشد. تبصره 2 ـ در تغییر رنگ پوست سر ارش ثابت است.

مشاهده ماده 714 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM