نشست قضایی شماره 1398-6706

نشست قضایی شماره 1398-6706

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6706


کد نشست:
1398-6706

تاریخ برگزاری:
1397/04/28

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر گلوگاه

موضوع:
تکلیف ورثه در مقابل دیون متوفی

پرسش:
آیا ورثه مازاد بر ترکه دارای تکلیف هستند؟ مسیولیت ورثه نسبت به دیون و تعهدات متوفی تا کجاست؟ در صورت رد ترکه از جانب وراث آیا امکان دارد ورثه نسبت به مازاد دیون متوفی (دیون مازاد بر ماترک) تکلیف داشته باشند؟

نظر هیئت عالی:
1- ورثه مطابق ماده 226 قانون امور حسبی مازاد بر ترکه تکلیفی ندارند.

نظر اکثریت:
مجازات ها و محکومیت های کیفری شخصی از قبیل مجازات های بدنی مجازات های سالب آزادی و جزای نقدی پس از مرگ محکوم علیه متوجه ورثه نمی شود اما محکومیت های مالی و جبران ضرر و زیان حاصل از جرم با قبول ترکه تا حدود ارزش ترکه بر عهده ورثه قرار می گیرد. ورثه با قبول ترکه به طور ضمنی متعهد به ادای دیون متوفی از محل ترکه می شوند. به عبارتی مسیولیت ورثه نسبت به دیون مورث علی رغم قبول ترکه محدود به ارزش ترکه است و در صورتی که ترکه برای ادای دیون کافی نباشد وارثی که ترکه را قبول کرده با اثبات عدم کفایت ترکه به دیون تکلیفی نسبت به ادای دین مازاد بر میزان ترکه نخواهد داشت. اما در صورتی که ورثه ترکه را رد کنند امر تصفیه ترکه با دادگاه خواهد بود چنانچه پس از ادای دیون مالی باقی بماند وارثی که ترکه را رد کرده هم نسبت به سهم الارث خود در آن سهیم خواهد بود.

نظر اقلیت:
در خصوص تکلیف ورثه نسبت به مازاد دیون متوفی (دیون مازاد بر ماترک) بایست 3 حالت را در نظر گرفت. الف. ورثه ماترک و ادای دیون را به صورت مشروط می پذیرند. در این حالت پس از مرگ مورث؛ مجازات ها و محکومیت های کیفری شخصی از قبیل مجازات های بدنی مجازات های سالب آزادی و جزای نقدی متوجه ورثه نمی شود اما محکومیت های مالی و جبران ضرر و زیان حاصل از جرم با قبول ترکه تا حدود ارزش ترکه بر عهده ورثه قرار می گیرد. ب. ورثه اقدام به رد ترکه می نمایند. در صورتی که ورثه ترکه را رد کنند امر تصفیه ترکه با دادگاه خواهد بود. چنانچه پس از پرداخت دیون ماترکی باقی بماند طبق مقررات به وراث تعلق می گیرد و نسبت به دیون مازاد بر ماترک مسیولیتی متوجه ورثه نیست. ج. پذیرش کلی یعنی ورثه اقدام به پذیرش و قبول ترکه و دیون بصورت یک جا و به صورت بسته ی غیر قابل پیش بینی می نمایند. در اینجا پذیرش و قبول ترکه اماره کفایت ترکه نسبت به دیون است و درین حالت فرد یا افراد مکلف به پذیرش پرداخت دیون مازاد بر ترکه می باشند.

مبحث:
قانون مدنی , آیین دادرسی مدنی , حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 240- ورثه متوفی می توانند ترکه را قبول کرده که دیون متوفی را بپردازند و یا ترکه را واگذار و رد کنند که به بستانکاران داده شود و نیز می توانند قبول یا رد خود را منوط به تحریر ترکه نمایند و پس از تحریر ترکه دیون و ترکه را مطابق صورت تحریر قبول یا رد نمایند و یا تصفیه ترکه را از دادگاه بخواهند.

مشاهده ماده 240 قانون امور حسبی

ماده 291- هر وصیتی که به ترتیب مذکور در این فصل واقع نشده باشد در مراجع رسمی پذیرفته نیست مگر اینکه اشخاص ذی نفع در ترکه به صحت وصیت اقرار نمایند.

مشاهده ماده 291 قانون امور حسبی

ماده 226- ورثه ملزم نیستند غیر از ترکه چیزی به بستانکاران بدهند و اگر ترکه برای اداء تمام دیون کافی نباشد ترکه مابین تمام بستانکاران به نسبت طلب آن ها تقسیم می شود مگر اینکه آن را بدون شرط قبول کرده باشند که در این صورت مطابق ماده 246 مسئول خواهند بود. در موقع تقسیم دیونی که به موجب قوانین دارای حق تقدم و رجحان هستند رعایت خواهد شد. بستانکاران زیر هر یک به ترتیب حق تقدم بر دیگران دارند: طبقه اول الف- حقوق خدمه خانه برای مدت سال آخر قبل از فوت. ب- حقوق خدمتگذاران بنگاه متوفی برای مدت شش ماه قبل از فوت. ج- دستمزد کارگرانی که روزانه یا هفتگی مزد می گیرند برای مدت سه ماه قبل از فوت. طبقه دوم طلب اشخاصی که مال آن ها به عنوان ولایت یا قیمومت تحت اداره متوفی بوده نسبت به میزانی که متوفی از جهت ولایت و یا قیمومت مدیون شده است. این نوع طلب در صورتی دارای حق تقدم خواهد بود که موت در دوره قیمومت یا ولایت و یا در ظرف یک سال بعد از آن واقع شده باشد. طبقه سوم طلب پزشک و داروفروش و مطالباتی که به مصرف مداوای متوفی و خانواده اش در ظرف سال قبل از فوت رسیده است. طبقه چهارم الف- نفقه زن مطابق ماده 1206 قانون مدنی. ب- مهریه زن تا میزان ده هزار ریال. طبقه پنجم سایر بستانکاران.

مشاهده ماده 226 قانون امور حسبی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM