نشست قضایی شماره 1398-6664

نشست قضایی شماره 1398-6664

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6664


کد نشست:
1398-6664

تاریخ برگزاری:
1397/12/06

برگزار شده توسط:
استان لرستان/ شهر نورآباد

موضوع:
تکلیف خسارت مازاد بر تعهد شرکت بیمه گر

پرسش:
آقای الف مالک یک دستگاه خودرو لکسوز است که با یک دستگاه خودرو پژو 206 تصادف نموده و مقصر حادثه راننده خودرو 206 می باشد که کارشناس رسمی میزان خسارت وارده به خودرو لکسوز را مبلغ چهارصد میلیون تومان برآورد نموده است. حال خواهان جهت مطالبه خسارت خود به مبلغ چهارصد میلیون تومان اقدام به طرح دعوی نموده و مالک خودرو پژو اعلام داشته دارای بیمه ایران بوده و اقدام به طرح دعوی جلب ثالث بیمه ایران را نموده لازم به ذکر است سقف بیمه خسارت خودرو پژو مبلغ ده میلیون تومان می باشد. حال با عنایت به ماده 8 قانون بیمه سال 1395 و قانون مسیولیت مدنی و قاعده لاضرر سوالات زیر قابل طرح می باشد:

نظر هیئت عالی:
با توجه به تبصره 3 ماده 8 قانون بیمه اجباری مصوب 95/2/20 مسیولیت مقصر حادثه در خسارات ناشی از رانندگی از سوی مقصر یا بیمه 50% سقف تعهدات بدنی که در ابتدای هرسال تعیین می‎شود می باشد. بنابراین اگرچه این حکم محل ایراد و مازاد بر تقویم مذکور خسارت بلاتدارک می ماند نظریه اقلیت مورد تایید است.

نظر اکثریت:
اشخاص در برابر خسارات وارده به غیر مسیول می باشند و باید جبران خسارت نمایند فلذا در فرض سوال صاحب خودرو لکسوز می تواند از شخص مقصر حادثه تا میزان مبلغ کارشناسی مطالبه کند که مبلغ ده میلیون تومان آن توسط شرکت بیمه گذار و مابقی را باید خود مقصر حادثه پرداخت نماید ماده 8 قانون بیمه و تبصره های آن که بیان می دارند خسارت بیشتر از نصف دیه فرد قابل پرداخت نمی باشد منظور تعیین معیار برای حداکثر تعهدات شرکت بیمه گذار می باشد که آنها نمی توانند ماشین های غیرمتعارف را تا هر قیمت بیمه و خسارت آنها را پرداخت نمایند بلکه تا نصف دیه کامل فرد می توانند بیمه و خسارت پرداخت کنند.

نظر اقلیت:
با توجه به نص ماده 8 قانون بیمه و تبصره های آن که بیان می دارند خسارت وارده به خودروهای غیر متعارف تا نصف دیه فرد بیشتر نمی تواند توسط شرکت بیمه و مقصر حادثه مطالبه گردد و مازاد بر آن با عنایت به اینکه قانون بیمه قانون خاص می باشد و قانون مدنی را تخصیص داده است قابل مطالبه نیست و تفسیر خلاف این اجتهاد در مقابل نص می باشد و پذیرفته نیست.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 8 ـ در صورتی که مالی بیمه شده باشد در مدتی که بیمه باقی است نمی توان همان مال را به نفع همان شخص و از همان خطر مجددا بیمه نمود.

مشاهده ماده 8 قانون بیمه

ماده 328 - هرکس مال غیر را تلف کند ضامن آن است و باید مثل یا قیمت آن را بدهد اعم از این که از روی عمد تلف کرده باشد یا بدون عمد و اعم از این که عین باشد یا منفعت و اگر آن را ناقص یا معیوب کند ضامن نقص قیمت آن مال است.

مشاهده ماده 328 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM