نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1388/07/08

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
نحوه رسیدگی به ادعای همسر و فرزندانی که مدعی عدم دریافت نفقه هستند

پرسش:
با توجه به مواد 1107 و 1199 قانون مدنی (نفقه) چنان چه زن و فرزندان مدعی شوند که زوج نفقه آنان را در حالی که در منزل وی ساکن هستند نمی پردازد نحوه رسیدگی و صدور حکم چگونه است؟

نظر هیئت عالی:
در مورد مطالبه نفقه زن و فرزندان به موجب ماده 1106 قانون مدنی «در عقد دایم نفقه زن به عهده شوهر است» و مطابق ماده 1107 (اصلاحی سال 1381) همان قانون چگونگی نفقه و خصوصیات تعریف شده است و نیز حسب مقررات ماده 1199 قانون مدنی «نفقه اولاد برعهده پدر است...» و اگر زن و فرزندان مدعی شوند که نفقه آن ها پرداخت نشده است چون اصل پرداخت نفقه است و عدم پرداخت آن خلاف اصل است مدعی (که در این جا زن و فرزندان هستند) باید در خصوص عدم پرداخت نفقه دلایل لازم را اقامه نمایند.

نظر اتفاقی:
به طور کلی با توجه به این که وظیفه قانونی زوج به عنوان رییس خانواده پرداخت نفقه افراد واجب النفقه می باشد چنان چه موضوع عدم پرداخت نفقه مطرح شود بار اثبات دلیل در مورد پرداخت نفقه برعهده زوج می باشد مگر به دفاع نشوز زن راجع به نفقه مشارالیها. طبق قانون وظیفه پرداخت نفقه با مرد است و قانونا ذمه مرد مشغول است و دلیل برایت را خود باید بدهد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1107 - نفقه عبارت است از همه ی نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن از قبیل مسکن البسه غذا اثاث منزل و هزینه های درمانی و بهداشتی و خادم در صورت عادت یا احتیاج به واسطه ی نقصان یا مرض.

مشاهده ماده 1107 قانون مدنی

ماده 1199 - نفقه ی اولاد بر عهده ی پدر است پس از فوت پدر یا عدم قدرت او به انفاق به عهده ی اجداد پدری است با رعایت الاقرب فالاقرب. در صورت نبودن پدر و اجداد پدری و یا عدم قدرت آن ها نفقه بر عهده ی مادر است. هر گاه مادر هم زنده و یا قادر به انفاق نباشد با رعایت الاقرب فالاقرب به عهده ی اجداد و جدات مادری و جدات پدری واجب النفقه است و اگر چند نفر از اجداد و جدات مزبور از حیث درجه ی اقربیت مساوی باشند نفقه را باید به حصه ی مساوی تادیه کنند.

مشاهده ماده 1199 قانون مدنی

ماده 1106 - در عقد دائم نفقه ی زن به عهده شوهر است.

مشاهده ماده 1106 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM