نشست قضایی شماره 1398-6398

نشست قضایی شماره 1398-6398

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6398


کد نشست:
1398-6398

تاریخ برگزاری:
1397/05/24

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان غربی/ شهر سردشت

موضوع:
بررسی مسئولیت جبران خسارت وارده به خودرو مسروقه

پرسش:
شخصی خودرویی را سرقت می کند و در راه با شخصی که با سرعت غیرمجاز در حال رانندگی بوده و حسب نظریه افسر کاردان فنی تصادفات مقصر حادثه می باشد تصادف می کند و خودرو دچار خسارت می شود. حال سوال این است مالک خودرو برای جبران خسارت به چه کسی حق رجوع دارد؟ به شخص سارق یا شخص مقصر حادثه؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال سارق غاصب مال مالک (خودرو) می باشد و مطابق مواد 311 312 و 315 قانون مدنی ضامن تلف یا هر نقص و عیبی است که در مال مغصوب بوجود آید هرچند مستند به فعل او نباشد و مقصر حادثه رانندگی مباشر در تلف کلی یا جزیی باشد و به لحاظ تحقق مسیولیت تضامنی مالک یا متصرف قانونی خودرو حق مراجعه به هردو را دارد؛ اما در نهایت متلف مسیول نهایی است.

نظر اکثریت:
از آنجایی که سارق خودرو را از مالک غصب کرده است و در اثر این غصب خسارت به خودرو وارد شده است و غاصب مسیول هر نقص و عیبی است که در زمان تصرف او به مال مغصوب وارد شده باشد هرچند مستند به فعل او نباشد که ید وی را ضمانی می نماید از طرفی دیگر شخص مقصر حادثه نیز از باب تقصیر در ورود خسارت مباشر خسارت می باشد هردو در مقابل مالک مسیولیت مدنی جبران خسارت را برعهده دارند؛ لکن اگر سارق جبران خسارت کند می تواند به شخص مقصر رجوع کند.

نظر اقلیت:
از آنجایی که شخص مقصر مباشر اصلی ورود خسارت می باشد به گونه ای که اگر تقصیر ایشان نبود خسارتی به خودرو وارد نمی شد؛ بنابراین شخص مقصرحادثه از باب تقصیر مسیولیت جبران خسارت وارده به خودرو را دارد و مسیولیتی متوجه سارق نیست.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 317 - مالک می تواند عین و در صورت تلف شدن عین مثل یا قیمت تمام یا قسمتی از مال مغصوب را از غاصب اولی یا از هر یک از غاصبین بعدی که بخواهد مطالبه کند.

مشاهده ماده 317 قانون مدنی

ماده 311 - غاصب باید مال مغصوب را عینا به صاحب آن رد نماید و اگر عین تلف شده باشد باید مثل یا قیمت آن را بدهد و اگر به علت دیگری رد عین ممکن نباشد باید بدل آن را بدهد.

مشاهده ماده 311 قانون مدنی

ماده 312 - هر گاه مال مغصوب مثلی بوده و مثل آن پیدا نشود غاصب باید قیمت حین الاداء را بدهد و اگر مثل موجود بوده و از مالیت افتاده باشد باید آخرین قیمت آن را بدهد.

مشاهده ماده 312 قانون مدنی

ماده 315 - غاصب مسئول هر نقص و عیبی است که در زمان تصرف او به مال مغصوب وارده شده باشد هر چند مستند به فعل او نباشد.

مشاهده ماده 315 قانون مدنی

ماده 1 - هر کس بدون مجوز قانونی عمدا یا در نتیجه بی احتیاطی به جان یا سلامتی یا مال یا آزادی یا حیثیت یا شهرت تجارتی یا به هر حق دیگر که به موجب قانون برای افراد ایجاد گردیده لطمه ای وارد نماید که موجب ضرر مادی یا معنوی دیگری شود مسئول جبران خسارت ناشی از عمل خود می باشد.

مشاهده ماده 1 قانون مسئولیت مدنی

ماده 2 - در موردی که عمل وارد کننده زیان موجب خسارت مادی یا معنوی زیان دیده شده باشد دادگاه پس از رسیدگی و ثبوت امر او را به جبران خسارات مزبور محکوم می نماید و چنان چه عمل وارد کننده زیان فقط موجب یکی از خسارات مزبور باشد دادگاه او را به جبران همان نوع خساراتی که وارد نموده محکوم خواهد نمود.

مشاهده ماده 2 قانون مسئولیت مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM