نشست قضایی شماره 1400-8239

نشست قضایی شماره 1400-8239

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8239


کد نشست:
1400-8239

تاریخ برگزاری:
1398/08/22

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر آستارا

موضوع:
درخواست تامین از سوی خوانده در صورت عدم انتخاب وکیل

پرسش:
توجها به ماده 109 قانون آیین دادرسی مدنی اگر در پرونده ای خوانده وکیل اختیار نکرده باشد و هزینه ای نیز پرداخت نکرده حال؛ آیا درخواست تامین از سوی خوانده قابلیت پذیرش دارد یا خیر؟ تفضیلا اظهارنظر نمایید؟

نظر هیئت عالی:
درخواست تامین موضوع ماده 109 ق.آ.د.م به لحاظ اشکالات عملی و ابهامات موجود در آن اساسا از سوی خوانده قابلیت طرح و اجرا ندارد؛ زیرا مستلزم آن است که قبلا از ورود به ماهیت دعوی خواهان دادگاه وارد رسیدگی برای تشخیص واهی بودن دعوا گردد و در صورت تشخیص قبل از رسیدگی به دعوای خواهان باید قرار تامین دعوای واهی صادر کند که در این صورت خواهان قبل از رسیدگی ماهوی منتظر رد دعوی خود باشد. از سوی دیگر به نظر می رسد قانون راجع به هزینه دادرسی و حق الوکاله است و تسری آن به سایر موارد جواز قانونی ندارد.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه خوانده وکیلی اختیار نکرده فلذا متحمل هزینه ای نشده است و موارد مندرج در ماده 109 نیز احصایی است. فلذا موجبی برای پذیرش درخواست تامین از سوی خوانده موجود نمی باشد.

نظر اقلیت:
باید درخواست خوانده را بپذیریم چون ممکن است در آینده مبادرت به انتخاب وکیل نماید و خسارت وی باید مراعی باشد و الزامی در ماده 109 برای عدم پذیرش درخواست خوانده در همچنین مواقعی وجود ندارد.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 109 - در کلیه دعاوی مدنی اعم از دعاوی اصلی یا طاری و درخواستهای مربوط به امور حسبی به استثنای مواردی که قانون امور حسبی مراجعه به دادگاه را مقرر داشته است خوانده می تواند برای تادیه خسارات ناشی از هزینه دادرسی و حق الوکاله که ممکن است خواهان محکوم شود از دادگاه تقاضای تامین نماید. دادگاه در صورتی که تقاضای مزبور را با توجه به نوع و وضع دعوا و سایر جهات موجه بداند قرار تامین صادر می نماید و تا وقتی که خواهان تامین ندهد دادرسی متوقف خواهد ماند و در صورتی که مدت مقرر در قرار دادگاه برای دادن تامین منقضی شود و خواهان تامین ندهد به درخواست خوانده قرار رد دادخواست خواهان صادر می شود. تبصره - چنانچه بر دادگاه محرز شود که منظور از اقامه دعوا تاخیر در انجام تعهد یا ایذاء طرف یا غرض ورزی بوده دادگاه مکلف است در ضمن صدور حکم یا قرار خواهان را به تادیه سه برابر هزینه دادرسی به نفع دولت محکوم نماید.

مشاهده ماده 109 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM