نشست قضایی شماره 1399-7166

نشست قضایی شماره 1399-7166

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7166


کد نشست:
1399-7166

تاریخ برگزاری:
1398/02/04

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر رامیان

موضوع:
قتل عمدی بر مبنای رفتار میانجی در نزاع دو نفره

پرسش:
نزاعی بین ب و ج اتفاق افتاده و الف به عنوان میانجی وارد می شود اگر شخص الف دست شخص ب را گرفته باشد و شخص ب برای این که دست خود را آزاد کند اقدام به تکان دادن دست خود نماید و به همین دلیل چاقویی که در دست فرد ب بوده با قلب فرد الف برخورد نماید و منجر به قتل فرد الف شد نوع قتل ارتکابی چیست؟

نظر هیئت عالی:
رفتار شخص ب (مرتکب جنایت) از مصادیق قتل شبه عمد است زیرا هرچند مرتکب قصد ارتکاب جنایت نسبت به مقتول را نداشته است و اساسا قصد رفتاری نسبت به وی را نداشته است؛ اما چون جنایت به سبب تقصیر مرتکب ( استفاده از چاقو در نزاع و کاربرد غیر متعارف آن ) بوده است لذا موضوع با بند پ ماده 291 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 منطبق است؛ بدیهی است که تشخیص موضوع و تطبیق آن با قانون برحسب شرایط حاکم بر هر پرونده با مرجع قضایی ذیربط است.

نظر اکثریت:
با توجه به بند ب ماده 290 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 و با توجه به اینکه مرتکب آگاه و متوجه بوده که اقدام او نوعا موجب جنایت بر مجنی علیه می شود جنایت عمدی محسوب می شود. در بند ب ماده 290 مقنن بر مبنای وقوع رفتار فاعل برخی قتل ها را عمدی شمرده است. ویژگی و خصوصیت مورد نظر در این نوع رفتار (نوعا کشنده بودن ) آن است. مراد از نوعا کشنده نوع انسان متعارف و سالم و بی عیب خواهد بود. این نوع از قتل عمدی به حدی از اهمیت برخوردار است که حتی گروهی از حقوقدانان بر این باورند که لازمه تحقق قتل عمدی همواره کشنده بودن رفتار مجرمانه است و بدون آن علیرغم داشتن قصد نتیجه قتل عمدی نخواهد بود (نجیب حسنی 1992/326). بر خلاف آن تلقی که قبل از انقلاب از آلت قتاله وجود داشت و البته منطبق بر ماده 171 قانون مجازات عمومی سابق بود؛ در حال حاضر باید گفت وجود آلت قتاله و استفاده از آن به خودی خود نمی تواند قتل را عمدی نماید؛ بلکه حسب نوع استفاده ای که از آلت قتاله می شود می تواند آن را قتل عمدی نماید. بنابراین نه تنها فعل نوعا کشنده منحصر به آلت قتاله نیست (مثلا فشردن گلو می تواند نوعا کشنده باشد ولی آلت قتاله وجود ندارد)؛ بلکه صرف استعمال آلت قتاله نیز لزوما از مصادیق فعل نوعا کشنده نیست مثل اینکه کسی با هفت تیر قوزک پای دیگری را نشانه رفته و به آن تیر بزند (میرمحمد صادقی 1384/107). این جمله که گفته می شود (فعل نوعا کشنده همان آلت قتاله است) نیز قابل نقد است؛ زیرا در اینجا از فعل که یک رفتار است سخن می گوییم نه از ابزار و استفاده از آن. بنابراین حسب اینکه از این ابزار چگونه استفاده می شود در رفتار قتاله اهمیت دارد؛ گاهی این ابزار در مسیر قتاله استفاده می شود گاهی با اینکه خطرناک و کشنده است اما در مسیر قتاله مورد استفاده قرار نمی گیرد.

نظر اقلیت:
اگر چه در ظاهر ماده 291 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 قصد رفتار مرتکب و عدم قصد وقوع جنایت واقع شده موجب تبدیل جنایت به شبه عمدی می شود؛ لیکن تفاوت ظریف میان بند الف ماده 291 و بند پ ماده 292 قانون فوق الاشعار به هنگامی می تواند موثر باشد که به عبارات این دو بند دقت شود. در بند پ ماده 292 بایستی قصد ایراد فعل واقع شده مفقود باشد و بدین قرینه بایستی بند الف ماده 291 قانون مجازات اسلامی را شامل حالتی دانست که قصد ایراد فعل واقع شده وجود داشته باشد و با صرف قصد وقوع فعل نمی توان حکم به جریان بند الف ماده 291 داد؛ بلکه قصد ایراد فعل تقسیم می شود به قصد فعل واقع شده و قصد فعلی غیر از فعل واقع شده که به ترتیب در بند الف ماده 291 و بند پ ماده 292 ذکر شده اند و در موضوع سوال حسب ظاهر قصد فعل وجود داشته؛ لیکن این قصد فعل جهت ورود ضربه به قلب مقتول نبوده؛ بلکه صرفا قصد فعل رها سازی دست متهم به چشم می خورد که بدین ترتیب علاوه بر فقدان قصد جنایت بر مجنی علیه قصد ایراد فعل واقع شده بر مقتول نیز مفقود است؛ فلذا با جریان حکم بند پ ماده 292 قانون مجازات اسلامی جنایت واقع شده خطاء محض محسوب می شود.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 290 ـ جنایت در موارد زیر عمدی محسوب می شود: الف ـ هرگاه مرتکب با انجام کاری قصد ایراد جنایت بر فرد یا افرادی معین یا فرد یا افرادی غیرمعین از یک جمع را داشته باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود خواه کار ارتکابی نوعا موجب وقوع آن جنایت یا نظیر آن بشود خواه نشود. ب ـ هرگاه مرتکب عمدا کاری انجام دهد که نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می گردد هرچند قصد ارتکاب آن جنایت و نظیر آن را نداشته باشد ولی آگاه و متوجه بوده که آن کار نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود. پ ـ هرگاه مرتکب قصد ارتکاب جنایت واقع شده یا نظیر آن را نداشته و کاری را هم که انجام داده است نسبت به افراد متعارف نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن نمی شود لکن درخصوص مجنی علیه به علت بیماری ضعف پیری یا هر وضعیت دیگر و یا به علت وضعیت خاص مکانی یا زمانی نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود مشروط بر آنکه مرتکب به وضعیت نامتعارف مجنی علیه یا وضعیت خاص مکانی یا زمانی آگاه و متوجه باشد. ت ـ هرگاه مرتکب قصد ایراد جنایت واقع شده یا نظیر آن را داشته باشد بدون آنکه فرد یا جمع معینی مقصود وی باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود مانند اینکه در اماکن عمومی بمب گذاری کند. تبصره 1 ـ در بند (ب) عدم آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات گردد و در صورت عدم اثبات جنایت عمدی است مگر جنایت واقع شده فقط به علت حساسیت زیاد موضع آسیب واقع شده باشد و حساسیت زیاد موضع آسیب نیز غالبا شناخته شده نباشد که در این صورت آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات شود و در صورت عدم اثبات جنایت عمدی ثابت نمی شود. تبصره 2 ـ در بند (پ) باید آگاهی و توجه مرتکب به اینکه کار نوعا نسبت به مجنی علیه موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می شود ثابت گردد و درصورت عدم اثبات جنایت عمدی ثابت نمی شود.

مشاهده ماده 290 قانون مجازات اسلامی

ماده 291 ـ جنایت در موارد زیر شبه عمدی محسوب می شود: الف ـ هرگاه مرتکب نسبت به مجنی علیه قصد رفتاری را داشته لکن قصد جنایت واقع شده یا نظیر آن را نداشته باشد و از مواردی که مشمول تعریف جنایات عمدی می گردد نباشد. ب ـ هرگاه مرتکب جهل به موضوع داشته باشد مانند آنکه جنایتی را با اعتقاد به اینکه موضوع رفتار وی شیء یا حیوان و یا افراد مشمول ماده (302) این قانون است به مجنی علیه وارد کند سپس خلاف آن معلوم گردد. پ ـ هرگاه جنایت به سبب تقصیر مرتکب واقع شود مشروط بر اینکه جنایت واقع شده مشمول تعریف جنایت عمدی نباشد.

مشاهده ماده 291 قانون مجازات اسلامی

ماده 292 ـ جنایت در موارد زیر خطای محض محسوب می شود: الف ـ در حال خواب و بیهوشی و مانند آنها واقع شود. ب ـ به وسیله صغیر و مجنون ارتکاب یابد. پ ـ جنایتی که در آن مرتکب نه قصد جنایت بر مجنی علیه را داشته باشد و نه قصد ایراد فعل واقع شده بر او را مانند آنکه تیری به قصد شکار رها کند و به فردی برخورد نماید. تبصره ـ در مورد بندهای (الف) و (پ) هرگاه مرتکب آگاه و متوجه باشد که اقدام او نوعا موجب جنایت بر دیگری می گردد جنایت عمدی محسوب می شود.

مشاهده ماده 292 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM