نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1384/06/04

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر نکا

موضوع:
نحوه تقسیم ارث بین همسر و نوه های خواهر متوفی

پرسش:
آقای (الف) در اقامتگاه خود فوت کرده و ورثه حین الفوت ایشان همسر وی و نوه های خواهر ایشان هستند. قابل توضیح است متوفیٰ در طبقه اول ورثه ای نداشته و در طبقه دوم یک خواهر (ب) داشته که قبل از او فوت کرده است و (ب) نیز دارای دو دختر و یک پسر بوده است که یکی از خواهرزاده ها (دختر) نیز قبل از مادر خود خواهر متوفیٰ (ب) فوت می کند و بعد از فوت (ب) یک دختر و یک پسر دیگر وی قبل از (الف) می میرند حال نحوه تقسیم ترکه (الف) چگونه است؟

نظر هیئت عالی:
: در فرض سوال با توجه به مقررات قسمت اخیر ماده 925 قانون مدنی که مقرر می دارد در تقسیم بین افراد یک نسل اگر اولاد اخوه ابوینی یا ابی تنها باشند ذکور دو برابر اناث می برند. نظر به این که وراث حین الفوت متوفیٰ همسر و یک پسر و یک دختر از خواهر متوفیٰ هستند پس از کسر یک چهارم از اموال منقول و بهای اعیانی از ماترک غیرمنقول متوفیٰ باقی مانده به نسبت پسر دو برابر دختر فی مابین خواهرزاده متوفیٰ تقسیم خواهد شد. در نتیجه نظر اکثریت قضات نکا تایید می شود.

نظر اتفاقی:
هر چند یکی از خواهرزاده ها قبل از مادرش (ب) و مادر نیز (خواهر متوفیٰ) قبل از (الف) فوت کرده است باید در نظر گرفت که در زمان فوت (الف) در طبقات مختلف و درجات مختلف کدام وراث هستند. با فرض گفته شده در طبقه اول هیچ ورثه یی وجود ندارد. در طبقه دوم نیز در زمان فوت نوه های خواهری وجود دارند. بنابراین هیچ چیز مانع از ارث بردن دسته یی نسبت به دیگران نمی شود. فوت خواهر متوفیٰ یا خواهرزاده متوفیٰ قبل از فوت وی (الف) است. بنابراین تاثیری در تقسیم ترکه بین نوه های خواهری ندارد و نحوه تقسیم نیز این گونه است که همسر یک چهارم ترکه شامل اموال منقول از هر قسم اموال غیرمنقول شامل قیمت ابینه و اشجار مابقی اموال نیز بر اساس این که هر نوه خواهری حصه چه شخصی را می برد (با محاسبه حصه پدر یا مادرشان) و به نسبت پسر دو برابر دختر تقسیم می شود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 925 - در تمام صور مذکوره در مواد فوق اگر برای میت نه برادر باشد و نه خواهر اولاد اخوه قائم مقام آن ها شده و با اجداد ارث می برند در این صورت تقسیم ارث نسبت به اولاد اخوه بر حسب نسل به عمل می آید: یعنی هر نسل حصه کسی را می برد که به واسطه ی او به میت می رسد بنابراین اولاد اخوه ی ابوینی یا ابی حصه ی اخوه ابوینی یا ابی تنها و اولاد کلاله امی حصه کلاله امی را می برند. در تقسیم بین افراد یک نسل اگر اولاد اخوه ی ابوینی یا ابی تنها باشند ذکور دو برابر اناث می برد و اگر از کلاله امی - باشند بالسویه تقسیم می کنند.

مشاهده ماده 925 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM