نشست قضایی شماره 1399-7114

نشست قضایی شماره 1399-7114

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7114


کد نشست:
1399-7114

تاریخ برگزاری:
1398/02/09

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
صدور قرار التزام در جرایم پزشکی

پرسش:
در فرض تسبیب در ایراد صدمه بدنی غیرعمدی ناشی از عدم رعایت موازین علمی و فنی در امر پزشکی با این شرح که خانم بارداری در تاریخ 1397/2/1 به پزشک رادیولوژیست جهت تشخیص بارداری خود مراجعه می نماید و پزشک مذکور به علت اهمال و عدم انجام معاینات کامل بارداری خارج رحمی نامبرده را تشخیص نمی دهد و شخص مذکور در تاریخ 1397/2/12 به علت عدم تشخیص مذکور و تاخیر در اقدامات درمانی لازم دچار آسیب و از بین رفتن یکی از لوله های رحمی می گردد درصورتی که قایل به وصف کیفری موضوع باشیم و پزشک مذکور دارای بیمه نامه معتبر تا تاریخ 1397/2/1 باشد آیا بیمه نامه ایشان جهت صدور قرار التزام به حضور با تعیین وجه التزام مناسب است یا خیر؟ تاریخ وقوع جرم کدام است؟

نظر هیئت عالی:
هرچند مطابق ماده 493 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 وجود فاصله زمانی میان رفتار مرتکب و نتیجه ناشی از آن مانع از تحقق جنایت نیست ولیکن زمان تحقق نتیجه (جنایت) زمان وقوع جرم محسوب می گردد؛ بنابراین نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری تهران موجه و مورد تایید است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه بزه معنونه از جرایم مقید محسوب می شود و تا زمانی که نتیجه حاصل نگردد جرمی واقع نشده است لذا به نظر می رسد تاریخ وقوع جرم 97/2/12 می باشد چرا که اگر قایل بر این باشیم که صرف ارتکاب قصور کفایت می کند و تاریخ وقوع جرم 1397/2/1 می باشد ممکن است در اثر قصور ارتکابی اصلا صدمه ای وارد نگردد و نتیجه حاصل نشود در حالی که از مسلمات حقوق است که صرف ارتکاب قصور بدون اینکه صدمه ای وارد شود فاقد وصف جزایی می باشد.

نظر اقلیت:
در فرض سوال مطروحه از نظر این جانب زمان وقوع جرم زمانی است که قصور از جانب رادیولوژیست صورت گرفته است و اهمال صورت گرفته است و و جود فاصله زمانی تا تحقق نتیجه مانع از آن نمی باشد که بزه واقع نشده باشد لذا زمان وقوع جرم 97/2/1 است که رفتاری صورت گرفته است و در تاریخ 97/2/12 رفتاری از جانب مشتکی عنه صورت نگرفته است لذا بیمه نامه پزشک در خصوص جرم واقع شده معتبر می باشد و قابل قبول است.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی

کلمات کلیدی:

مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 495 ـ هرگاه پزشک در معالجاتی که انجام می دهد موجب تلف یا صدمه بدنی گردد ضامن دیه است مگر آنکه عمل او مطابق مقررات پزشکی و موازین فنی باشد یا این که قبل از معالجه برائت گرفته باشد و مرتکب تقصیری هم نشود و چنانچه اخذ برائت از مریض به دلیل نابالغ یا مجنون بودن او معتبر نباشد و یا تحصیل برائت از او به دلیل بیهوشی و مانند آن ممکن نگردد برائت از ولی مریض تحصیل می شود. تبصره 1– در صورت عدم قصور یا تقصیر پزشک در علم و عمل برای وی ضمان وجود ندارد هر چند برائت اخذ نکرده باشد. تبصره 2 ـ ولی بیمار اعم از ولی خاص است مانند پدر و ولی عام که مقام رهبری است. در موارد فقدان یا عدم دسترسی به ولی خاص رئیس قوه قضاییه با استیذان از مقام رهبری و تفویض اختیار به دادستان های مربوطه به اعطای برائت به طبیب اقدام می نماید.

مشاهده ماده 495 قانون مجازات اسلامی

ماده 496 ـ پزشک در معالجاتی که دستور انجام آن را به مریض یا پرستار و مانند آن صادر می نماید در صورت تلف یا صدمه بدنی ضامن است مگر آنکه مطابق ماده (495) این قانون عمل نماید. تبصره 1 ـ در موارد مزبور هرگاه مریض یا پرستار بداند که دستور اشتباه است و موجب صدمه و تلف می شود و با وجود این به دستور عمل کند پزشک ضامن نیست بلکه صدمه و خسارت مستند به خود مریض یا پرستار است. تبصره 2 ـ در قطع عضو یا جراحات ایجاد شده در معالجات پزشکی طبق ماده (495) این قانون عمل می شود.

مشاهده ماده 496 قانون مجازات اسلامی

ماده 493 ـ وجود فاصله زمانی میان رفتار مرتکب و نتیجه ناشی از آن مانع از تحقق جنایت نیست مانند فوت ناشی از انتقال عامل بیماری کشنده که حسب مورد موجب قصاص یا دیه است. حکم این ماده و ماده (492) این قانون در مورد کلیه جرایم جاری است.

مشاهده ماده 493 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM