نشست قضایی شماره 1398-5737

نشست قضایی شماره 1398-5737

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5737


کد نشست:
1398-5737

تاریخ برگزاری:
1397/02/20

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر املش

موضوع:
سقوط حق شکایت

پرسش:
با عنایت به ماده 106 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در خصوص مرور زمان شکایت که بصورتی مطلق مقرر میدارد «چنانچه شاکی در جرم قابل گذشت ظرف یکسال از تاریخ اطلاع جرم شکایت کنند حق شکایت کیفری او ساقط می شود »آیا این ماده شامل تمامی جرایم مستمر مانند ترک انفاق و تصرف عدوانی نیز می شود ؟

نظر هیئت عالی:
نظر اکثریت قضات محترم دادگستری املش مورد تایید است. قانونگذار در ماده 106 درصدد آن است که در جرایم قابل گذشت شاکی در اسرع وقت و حداکثر ظرف یک سال از تاریخ اطلاع اعلام شکایت کند و مستمر بودن جرم تاثیری در این وضعیت ندارد و از نظر امکان جمع آوری ادله نیز این نظر ترجیح دارد.

نظر اکثریت:
ماده ی 106 قانون مجازات صرف نظر از نوع جرم ارتکابی و به نحو اطلاق مقرر داشته است که در ظرف یکسال از تاریخ اطلاع از وقوع جرم و با توجه به حکیم بودن قانونگذار و علم وی به جرایم مستمر و آنی ماده مذکور شامل جرایم مستمر و آنی می شود از طرفی شاکی خصوصی وقتی در جرم تصرف عدوانی مدت 10 سال شکایت نکرده است به نوعی اقدام کرد و از حق خود صرف نظر کرده است مضافا اینکه حقی از شاکی ضایع نمی شود و می تواند با طرح دعوی تصرف عدوانی از حقوقی به حق خویش دست یابد تفسیر مضیق نصوص جزایی نیز موید این بحث می باشد.

نظر اقلیت:
نظریه مشورتی صادره در مورخه 1392/6/16 از اداره حقوقی قوه قضاییه بیان می دارد که جرایم مستمر از ماده 106 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 خروج موضوعی دارند جرم مستمر جرمی است که رکن مادی آن در هر لحظه در حال وقوع می باشد لذا ما تاریخ مشخصی برای وقوع جرم نداریم لذا در جرم مستمر چون جرم در هرلحظهدر حال وقوع می باشد پس هیچ گاه مهلت اساله تمام نمی شود و تفسیر مضیق زمانی کاربرد دارد که ما نمیتوانیم با تفسیر لفظی و منطقی به نتیجه برسیم مضافا اینکه اگر بپذیریم جرایم مستمر نیز مشمول مرور زمان شکایت خواهند شد لاجرم باید خانمی که بابت ترک انفاق از شوهرش شکایت کرده است و مدت ترک انفاق نیز مثلا 13 ماه بوده را بدلیل مرور زمان شکایت رد کنیم در حالی که چنین پرونده هایی از سوی کسانی که معتقدند ماده 106 شامل جرایم مستمر می ود رسیدگی و اظهارنظر می شود.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 106 ـ در جرایم تعزیری قابل گذشت هرگاه متضرر از جرم در مدت یک سال از تاریخ اطلاع از وقوع جرم شکایت نکند حق شکایت کیفری او ساقط می شود مگر اینکه تحت سلطه متهم بوده یا به دلیلی خارج از اختیار قادر به شکایت نباشد که در این صورت مهلت مزبور از تاریخ رفع مانع محاسبه می شود. هرگاه متضرر از جرم قبل از انقضای مدت مذکور فوت کند و دلیلی بر صرفنظر وی از طرح شکایت نباشد هر یک از ورثه وی در مهلت شش ماه از تاریخ وفات حق شکایت دارد. تبصره ـ غیر از مواردی که شاکی تحت سلطه متهم بوده درصورتی به شکایت وی یا ورثه او رسیدگی می شود که جرم موضوع شکایت طبق ماده (105) این قانون مشمول مرور زمان نشده باشد.

مشاهده ماده 106 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM