نشست قضایی شماره 1400-8110

نشست قضایی شماره 1400-8110

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8110


کد نشست:
1400-8110

تاریخ برگزاری:
1398/03/23

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر آق قلا

موضوع:
طرف دعوا در دادخواست تجدیدنظر

پرسش:
دعوایی مدنی در دادگاه حقوقی به طرفیت 5 نفر مطرح می شود که در دادگاه بدوی حکم به محکومیت احدی از خواندگان صادر شده و نسبت به سایر خواندگان حکم به بی حقی صادر می نمایند و شخص محکوم صرفا علیه خواهان دعوای بدوی دادخواست تجدیدنظر تقدیم می نماید حال آیا چنین دادخواستی قابل رسیدگی می باشد؟ یا باید به طرفیت سایر خواندگان که حکم به برایت آنان نیز صادر گردیده است دادخواست تجدیدنظر تقدیم شود؟

نظر هیئت عالی:
دادخواست تجدید نظر خواهی صرفا به طرفیت خواهان بدوی (محکوم له) تنظیم و تقدیم می شود زیرا تجدید نظر خواهی ارتباطی به خواندگان تبریه شده ندارد.

نظر اکثریت:
یکی از مبانی دعوی در اصطلاح فقهی اختلاف بین دو طرف که اظهاراتشان با هم معارضه دارند می باشد که در فرض سوال اختلافی بین تجدید نظرخواه و دیگر خواندگان بدوی وجود ندارد که لازم باشد به عنوان طرف مقابل در دعوا دخیل باشند و از طرف دیگر تصمیمی که دادگاه تجدیدنظر در خصوص دیگر خواندگان بدوی که در تجدیدنظر خوانده واقع شدند رد دعوای تجدیدنظر خواهد بود چرا که ادعایی متوجه آن ها نبوده است و از سوی دیگر اگر به عنوان تجدیدنظر خوانده قرار گیرند و حکم بدوی نسبت به آنان غیابی باشد و عذر موجهی جهت واخواهی داشته باشند حق یک مرحله دادرسی بدوی در دادگاه بدوی از وی سلب می گردد و همچنین هزینه ی اضافی به تجدید نظرخواه جهت تهیه دادخواست و مستندات تحمیل می شود. با توجه به دلایل فوق الذکر نیازی به تجدیدنظر خوانده قرار گرفتن سایر خواندگان نمی باشد.

نظر اقلیت:
ذکر عبارت کلی «طرف» در مواد 343 و 346 قانون آیین دادرسی مدنی حکایت از آن دارد که در هر دعوا به تناسب موضوع تجدید نظرخواه گاهی باید تعدادی از خواندگان دعوای بدوی را به عنوان تجدیدنظر خواه طرف دعوا قرار دهد و گاهی نیازی به ذکر آنان نیست و زمانی باید آن ها را طرف دعوا قرار دهد که ادعایی نسبت به آنان داشته باشد. برای مثال؛ در دعوای مطالبه ی وجه چک که صادرکنندگان آن متعدد می باشند و دادگاه بدوی حکم به محکومیت احدی از امضا کنندگان چک به عنوان صادر کننده صادر نموده است و نسبت به بقیه ی صادر کنندگان حکم به بی حقی صادر نموده است و حال محکوم علیه مدعی است که حکم دادگاه با توجه به اینکه حکم به محکومیت همگی خواندگان به نحو تساوی صادر نگردیده است مورد قبول وی نمی باشند در این حالت باید علیه تمامی خواندگان دعوای بدوی تجدیدنظرخواهی نماید.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 346 - مدیر دفتر دادگاه بدوی ظرف دو روز از تاریخ وصول دادخواست و ضمائم آن و یا پس از رفع نقص یک نسخه از دادخواست و پیوست های آن را برای طرف دعوا می فرستد که ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ پاسخ دهد پس از انقضای مهلت یادشده اعم از این که پاسخی رسیده یا نرسیده باشد پرونده را به مرجع تجدیدنظر می فرستد.

مشاهده ماده 346 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 343 - دادخواست و برگهای پیوست آن باید در دو نسخه و درصورت متعدد بودن طرف به تعداد آنها بعلاوه یک نسخه باشد.

مشاهده ماده 343 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM