نشست قضایی شماره 1398-6268

نشست قضایی شماره 1398-6268

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6268


کد نشست:
1398-6268

تاریخ برگزاری:
1397/04/28

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر بیجار

موضوع:
حکم به تغییر نام افراد در اسناد سجلی

پرسش:
آیا با توجه به ماده واحده قانون حفظ و اعتبار اسناد سجلی و جلوگیری از تزلزل آنها حکم به تغییر نام اشخاص منع قانونی دارد ؟

نظر هیئت عالی:
مطابق مواد 995 و 1000 قانون مدنی و مواد 4 و 8 قانون ثبت احوال دادگاه عمومی(حقوقی) محل اقامت صاحب سند سجلی صلاحیت عام جهت رسیدگی به دعاوی مربوط به اسناد سجلی از جمله تغییر نام را دارد. مطابق مواد 3 و 20 قانون ثبت احوال و دستور العمل مربوط به تغییر نام مصوب شورای عالی ثبت احوال کشور انتخاب نام تغییر نام های ممنوع و نامناسب و.. . حذف کلمات زاید و اصلاح غلط های مربوط به نام مطابق دستور العمل یاد شده در ادارات ثبت احوال تنظیم کننده سند سجلی بعمل می آید؛ لیکن رسیدگی به دعاوی مربوط به تغییر نام های متعارف و غیر ممنوع در صلاحیت عام محاکم دادگستری است و ماده واحده قانونی حفظ اعتبار اسناد سجلی و جلوگیری از تزلزل آنها و رای وحدت رویه شماره 518 مورخ 8/11/67 به امکان تغییر نام های مرسوم و متعارف تسری ندارد و ممنوعیتی برای دادگاه ایجاد نمی کند و رای وحدت رویه شماره 2 مورخ 62/1/22 راجع به صلاحیت محاکم دادگستری در رسیدگی به دعوی تغییر نام موید این نظر است.

نظر اکثریت:
به موجب مواد 3 و 4 قانون ثبت احوال اصل بر صلاحیت کمیسیون ثبت احوال بر رسیدگی به درخواست تغییر نام است اما اگر اعتقاد به صلاحیت دادگاه داشته باشیم باید گفت اگر چه ماده واحده قانون حفظ اعتبار آدرس جدید و جلوگیری از تزلزل آنها در مورد تغییر تاریخ تولد اشخاص است و صدر و ذیل آن دلالت بر منع تغییر نام دارد ولی وحدت ملاک ماده مذکور این است که اعتبار اسناد سجلی نباید متزلزل شود و اگر دادگاه نام افراد را غیر از مواردی که قانون اجازه داده تغییر دهد به نوعی اعتبار اسناد سجلی زیر سوال می رود یا تغییر نام توسط دادگاه ممنوع است.

نظر اقلیت:
با توجه به این که منع قانونی برای تغییر نام وجود ندارد لذا دادگاه میتواند حکم تغییر نام بدهد.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 4 – رسیدگی به شکایات اشخاص ذینفع از تصمیمات هیات حل اختلاف و همچنین رسیدگی به سایر دعاوی راجع به اسناد ثبت احوال با دادگاه شهرستان یا دادگاه بخش مستقل محل اقامت خواهان به عمل می آید و رای دادگاه فقط پژوهش پذیر است. مهلت شکایت از تصمیم هیئت حل اختلاف ده روز از تاریخ ابلاغ است. تبصره – هرگاه سند ثبت احوال در ایران تنظیم شده و ذینفع مقیم خارج از کشور باشد رسیدگی با دادگاه محل صدور سند و اگر محل تنظیم سند و اقامت خواهان هر دو در خارج از کشور با دادگاه شهرستان تهران خواهد بود.

مشاهده ماده 4 قانون ثبت احوال

ماده 8- دفتر ثبت کل وقایع و وفات و شناسنامه و گواهی ولادت و اعلامیه ها و اطلاعیه ها و دفاتر ثبت کل وقایع و نام خانوادگی از اسناد رسمی است و تا زمانی که به موجب تصمیم هیئت حل اختلاف با رای دادگاه بر حسب مورد تصحیح یا باطل نشده به قوت خود باقی می باشد (اصلاحی 18/10/1363).

مشاهده ماده 8 قانون ثبت احوال

ماده 3 – در مقر هر اداره ثبت احوال هیئتی به نام هیئت حل اختلاف مرکب از رئیس اداره ثبت احوال و مسوول بایگانی یا معاونین و یا نمایندگان آنان و یکی از کارمندان مطلع اداره مزبور به انتخاب رئیس اداره ثبت احوال استان تشکیل می شود وظایف هیئت حل اختلاف به قرار زیر است : 1- تصحیح هر نوع اشتباه در تحریر مندرجات دفتر ثبت کل وقایع و وفات بعد از امضاء سند و قبل از تسلیم شناسنامه و گواهی ولادت یا وفات و تکمیل سند از نظر مشخصاتی که نامعلوم بوده است مندرج در ماده /29 این قانون. 2- رفع اشتباهات ناشی از تحریر ضمن ثبت وقایع یا نقل مندرجات اسناد و اعلامیه ها و مدارک به دفاتر ثبت کل وقایع و سایر دفاتر. 3- ابطال اسناد و شناسنامه هایی که بیگانگان مورد استفاده قرار داده اند و طبق ماده /44 اعلام می شود. 4- ابطال اسناد مکرر و یا موهوم و تصحیح اشتباه در ثبت جنس صاحب سند و تغییر نامهای ممنوع. 5- حذف کلمات زاید غیر ضروری و یا ناشی از اشتباه در اسناد سجلی اشخاص. ترتیب تقاضا و گردش کار دفاتر هیئت ها و نحوه رسیدگی و ابلاغ تصمیمات در آیین نامه اجرائی این قانون تعیین خواهد شد. تبصره – تصحیح هر نوع اشتباه در تحریر مندرجات دفتر ثبت کل وقایع و وفات اگر قبل از امضاء باشد با توضیح مراتب در حاشیه سند به عمل می آید و امضاء کنندگان سند ذیل توضیح را امضاء خواهند نمود (اصلاحی 18/10/1363).

مشاهده ماده 3 قانون ثبت احوال

ماده 20- انتخاب نام با اعلام کننده است برای نامگذاری یک نام ساده یا مرکب (حسین محمد مهدی و مانند آن که عرفا یک نام محسوب می شود انتخاب خواهد شد (اصلاحی 18/10/1363 با الحاق 6 تبصره). تبصره 1- انتخاب نامهائی که موجب هتک حیثیت مقدسات اسلامی می گردد و همچنین انتخاب عناوین و القاب و نامهای زننده و مستهجن یا نامناسب با جنس ممنوع است. تبصره 2- تشخیص نامهای ممنوع با شورای عالی ثبت احوال می باشد و این شورا نمونه های آن را تعیین و به سازمان اعلام می کند. تبصره 3- انتخاب نام در مورد اقلیتهای دینی شناخته شده در قانون اساسی تابع زبان و فرهنگ دینی آنان است. تبصره 4 – در اسناد سجلی اقلیتهای دینی شناخته شده در قانون اساسی نوع دین آنان قید می شود. تبصره 5 – ذکر سیادت در اسناد سجلی ساداتی که سیادت آنان در اسناد سجلی پدر و یا جد پدری مندرج باشد و یا سیادت آنان با دلائل شرعی ثابت گردد الزامی است مگر کسانیکه خود را سید ندانند و یا عدم سیادت آنان شرعا احراز شود. تبصره 6 – مراتب تشرف پیروان ادیان دیگر به دین مبین اسلام همراه با تغییرات مربوط به نام و نام خانوادگی آنان در اسناد سجلی ثبت شود.

مشاهده ماده 20 قانون ثبت احوال

ماده 995 - تغییر مطالبی که در دفاتر سجل احوال ثبت شده است ممکن نیست مگر به موجب حکم محکمه.

مشاهده ماده 995 قانون مدنی

ماده 1000 - سایر مطالب راجع به سجل احوال به موجب قوانین و نظامنامه های مخصوصه مقرر است.

مشاهده ماده 1000 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM