نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1380/07/06

برگزار شده توسط:
استان کرمان/ شهر سیرجان

موضوع:
تقسیم ماترک بین بستانکاران به نسبت طلب و با در نظر گرفتن رجحان مهر همسر متوفی

پرسش:
شخصی فوت کرده و ترکه او تحریر شده است. همسر متوفی مهر خود را از طریق اجرای ثبت به اجرا گذاشته و کلیه ماترک را در قبال طلب خود توقیف می کند. شخص دیگری که از متوفی طلبکار بوده به استناد دو فقره چک از دادگاه حکم به نفع خود گرفته است. نحوه عمل برای احقاق حق محکوم له و تقسیم ماترک بین بستانکاران به نسبت طلب و با در نظر گرفتن رجحان مهر همسر متوفی چگونه است؟

نظر هیئت عالی:
نشست قضایی (5): با توجه به این که همسر متوفی مهر خود را توقیف کرده است. بنابراین نظر اکثریت که در فرض سوال مبادرت به اعلام نظر کرده مورد تایید است.

نظر اکثریت:
نظر به این که مهر جزء دیون عندالمطالبه است و حق تقدم برای همسر متوفی وجود دارد؛ لذا مهر زن به نرخ روز تقویم و به او پرداخت می شود. اگر مهر زن پرداخت شد چنان چه از ماترک چیزی باقی ماند به سایر بستانکاران پرداخت می شود و اگر کل ماترک در قبال مهر توقیف شده باشد سایر بستانکاران نمی توانند از ماترک استیفای حق نمایند.

نظر اقلیت:
مطابق بند (ب) قسمت چهارم از ماده 226 قانون امور حسبی مهر زنان تا میزان ده هزار ریال جزو دیون دارای حق تقدم و رجحان بوده و مازاد بر آن از دیون عادی است و زن نسبت به بقیه مهر در ردیف سایر بستانکاران طبقه پنجم قرار می گیرد. بنابراین در مانحن فیه اقدامات اجرای ثبت دایر به توقیف تمام ترکه در قبال کل مهر صحیح و قانونی نیست و سایر بستانکاران از جمله دارنده چک که طلب او مستند به حکم دادگاه است می توانند نسبت به مازاد ده هزار ریال توقیف و ابطال اجراییه را از دادگاه تقاضا نمایند آن گاه ترکه با رعایت ماده 226 قانون امور حسبی بین تمام بستانکاران تقسیم می شود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 226- ورثه ملزم نیستند غیر از ترکه چیزی به بستانکاران بدهند و اگر ترکه برای اداء تمام دیون کافی نباشد ترکه مابین تمام بستانکاران به نسبت طلب آن ها تقسیم می شود مگر اینکه آن را بدون شرط قبول کرده باشند که در این صورت مطابق ماده 246 مسئول خواهند بود. در موقع تقسیم دیونی که به موجب قوانین دارای حق تقدم و رجحان هستند رعایت خواهد شد. بستانکاران زیر هر یک به ترتیب حق تقدم بر دیگران دارند: طبقه اول الف- حقوق خدمه خانه برای مدت سال آخر قبل از فوت. ب- حقوق خدمتگذاران بنگاه متوفی برای مدت شش ماه قبل از فوت. ج- دستمزد کارگرانی که روزانه یا هفتگی مزد می گیرند برای مدت سه ماه قبل از فوت. طبقه دوم طلب اشخاصی که مال آن ها به عنوان ولایت یا قیمومت تحت اداره متوفی بوده نسبت به میزانی که متوفی از جهت ولایت و یا قیمومت مدیون شده است. این نوع طلب در صورتی دارای حق تقدم خواهد بود که موت در دوره قیمومت یا ولایت و یا در ظرف یک سال بعد از آن واقع شده باشد. طبقه سوم طلب پزشک و داروفروش و مطالباتی که به مصرف مداوای متوفی و خانواده اش در ظرف سال قبل از فوت رسیده است. طبقه چهارم الف- نفقه زن مطابق ماده 1206 قانون مدنی. ب- مهریه زن تا میزان ده هزار ریال. طبقه پنجم سایر بستانکاران.

مشاهده ماده 226 قانون امور حسبی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM