نشست قضایی شماره 1400-7928

نشست قضایی شماره 1400-7928

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7928


کد نشست:
1400-7928

تاریخ برگزاری:
1398/11/03

برگزار شده توسط:
استان هرمزگان/ شهر بندر عباس

موضوع:
عمد یا غیر عمد بودن قتل توسط مامور نیروی انتظامی در زمان فرار متهم

پرسش:
خانمی طی تماس تلفنی با پلیس 110 اظهار می دارد برادرم باعث سلب آسایش خانواده شده است. با اعزام مامورین به محل متهم در حالی که سلاح سردی در دستش بوده قصد فرار از روی دیوار را داشته که مامور شروع به تیراندازی با اسلحه کلت می کند و 2 تیر به بالا تنه ی متهم برخورد می کند و نامبرده فوت می نماید.

نظر هیئت عالی:
پرسش مطروحه امری موضوعی است که تشخیص آن و انطباق با قانون به عهده قاضی رسیدگی کننده است و در هر صورت چنانچه قاضی رسیدگی کننده شرایط مذکور در بند ب ماده 290 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 را احراز نماید جنایت مزبور قتل عمد محسوب می گردد و در غیر این صورت مطابق بند الف ماده 291 این قانون قتل شبه عمد محسوب می گردد.

نظر اکثریت:
در پرونده مطروحه با توجه به اینکه مرتکب عمدا شروع به تیراندازی نموده که این عمل با توجه به اوضاع و احوال نوعا موجب جنایت قتل می گردد هر چند قصد ارتکاب قتل را نداشته است به گواه بند ب ماده 290 قانون مجازات اسلامی قتل عمد محسوب می گردد به علاوه از اوضاع و قراین قضیه این برداشت هم تقویت می شود بدین صورت که اولا موضوعی که بابت آن خانواده ی مقتول با مامورین تماس گرفته اند آنقدر حساس و امنیتی نبوده که نیاز به تجرید سلاح از سوی مامور باشد ثانیا مقتول پس از ورود مامور و در زمان تیراندازی در حال فرار بوده یعنی بحث دفاع مشروع هم گرچه مطرح نشده منتفی است. ثالثا ؛ مامور 3 تیر به سوی مقتول شلیک می کند که 2 تا از آنها به وی اصابت می نماید که در نوع خود غیر عادی است. نتیجتا اینکه آنچه از موضوع برداشت می شود قتل عمد است.

نظر اقلیت:
نظر به اینکه متهم در اظهارات خود اظهار نموده بنده عمدا به بالا تنه ی مقتول شلیک نکردم قصد من تیراندازی به پایین تنه بوده و اشتباها تیرهای شلیک شده به بالا تنه برخورد و منجر به فوت ایشان شده لهذا این مورد مشمول اشتباه بر هدف بوده و به تایید اکثریت فقها این مورد از موارد خروج موضوع از عمد بودن قتل به غیر عمد بودن آن است. نتیجتا اینکه ؛ موضوع قتل غیر عمد محسوب می شود.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 290 ـ جنایت در موارد زیر عمدی محسوب می شود: الف ـ هرگاه مرتکب با انجام کاری قصد ایراد جنایت بر فرد یا افرادی معین یا فرد یا افرادی غیرمعین از یک جمع را داشته باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود خواه کار ارتکابی نوعا موجب وقوع آن جنایت یا نظیر آن بشود خواه نشود. ب ـ هرگاه مرتکب عمدا کاری انجام دهد که نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می گردد هرچند قصد ارتکاب آن جنایت و نظیر آن را نداشته باشد ولی آگاه و متوجه بوده که آن کار نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود. پ ـ هرگاه مرتکب قصد ارتکاب جنایت واقع شده یا نظیر آن را نداشته و کاری را هم که انجام داده است نسبت به افراد متعارف نوعا موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن نمی شود لکن درخصوص مجنی علیه به علت بیماری ضعف پیری یا هر وضعیت دیگر و یا به علت وضعیت خاص مکانی یا زمانی نوعا موجب آن جنایت یا نظیر آن می شود مشروط بر آنکه مرتکب به وضعیت نامتعارف مجنی علیه یا وضعیت خاص مکانی یا زمانی آگاه و متوجه باشد. ت ـ هرگاه مرتکب قصد ایراد جنایت واقع شده یا نظیر آن را داشته باشد بدون آنکه فرد یا جمع معینی مقصود وی باشد و در عمل نیز جنایت مقصود یا نظیر آن واقع شود مانند اینکه در اماکن عمومی بمب گذاری کند. تبصره 1 ـ در بند (ب) عدم آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات گردد و در صورت عدم اثبات جنایت عمدی است مگر جنایت واقع شده فقط به علت حساسیت زیاد موضع آسیب واقع شده باشد و حساسیت زیاد موضع آسیب نیز غالبا شناخته شده نباشد که در این صورت آگاهی و توجه مرتکب باید اثبات شود و در صورت عدم اثبات جنایت عمدی ثابت نمی شود. تبصره 2 ـ در بند (پ) باید آگاهی و توجه مرتکب به اینکه کار نوعا نسبت به مجنی علیه موجب جنایت واقع شده یا نظیر آن می شود ثابت گردد و درصورت عدم اثبات جنایت عمدی ثابت نمی شود.

مشاهده ماده 290 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM