نشست قضایی شماره 1400-8617

نشست قضایی شماره 1400-8617

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8617


کد نشست:
1400-8617

تاریخ برگزاری:
1398/05/02

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر کرد کوی

موضوع:
امکان مطالبه شخص ثالث از مدیون

پرسش:
اگر ثالثی دین مدیون را بدون اذن وی پرداخت نماید آیا ثالث امکان مطالبه از مدیون را دارد؟ (حتی در صورت وجود شرایط اضطرار) مثلا فردی یک باب مغازه را با کاربری تجاری جهت تاسیس شعبه بانک خریداری می نماید اما به لحاظ تخلفات انجام شده از سوی مالک و عدم اخذ پایان کار بانک ناگزیر به پرداخت جرایم تخلفات به شهرداری می گردد آیا بانک می تواند به مالک رجوع نماید؟

نظر هیئت عالی:
در صورتی که پرداخت با اختیار و بدون وجود اضطرار یا الزامات قانونی باشد حق رجوع به مدیون اصلی را ندارد لیکن اگر پرداخت بدهی مدیون اصلی بر مبنای اضطرار یا الزاماتی باشد که ناگزیر از تسویه بدهی مدیون اصلی باشد برای بازیافت و مطالبه وجوه پرداختی حق مراجعه به مدیون اصلی را دارد.

نظر اکثریت:
امکان رجوع به مالک وجود دارد: زیرا بانک ناگزیر به پرداخت جرایم تخلفات ارتکابی از سوی مالک شده که قانونا برعهده مالک بوده است و چون از باب اضطرار و برای جلوگیری از تعطیلی بانک مجبور به پرداخت جرایم و عوارض شده که منشاء آن تخلفات مالک می باشد با توجه به قاعده لاضرر و تسبیب مکلف به جبران خسارت وارده به مستاجر می باشد و از موارد شمول ماده 267 قانون مدنی خارج است به عبارت دیگر با پرداخت دین مدیون بدون اذن وی از سوی غیرمدیون در وضعی که عدم ایفای تعهد مدیون موجب بروز ضرر برای شخص غیرمدیون شود مراجعه وی به مدیون بر مبنای قاعده لاضرر و نه بر مبنای اذن مدیون امکان پذیر است.

نظر اقلیت:
امکان رجوع به مالک وجود ندارد: زیرا از موارد شمول ماده 267 قانون مدنی می باشد و اقدامات ثالث بدون اذن مدیون مشمول قاعده اقدام است و از موارد شمول قاعده لاضرر خارج است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 267 - ایفای دین از جانب غیر مدیون هم جایز است اگر چه از طرف مدیون اجازه نداشته باشد ولیکن کسی که دین دیگری را ادا می کند اگر با اذن باشد حق مراجعه به او دارد والا حق رجوع ندارد.

مشاهده ماده 267 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM