نشست قضایی شماره 1398-6478

نشست قضایی شماره 1398-6478

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6478


کد نشست:
1398-6478

تاریخ برگزاری:
1397/08/24

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر نی ریز

موضوع:
صدور قرار منع تعقیب به لحاظ فقدان ادله بعد از تقاضای شاکی

پرسش:
چنانچه در جرایم قابل گذشت شاکی تقاضای ترک تعقیب کرد و ادله ای نیز بر اتهام متهم وجود نداشت آیا بازپرس می تواند به لحاظ فقدان ادله قرار منع تعقیب صادر کند یا باید الزاما قرار ترک تعقیب صادر نماید؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به ماده 79 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 صدور قرار ترک تعقیب از اختیارات دادستان است و موجب قانونی جهت صدور قرار ترک تعقیب از سوی بازپرس وجود ندارد. بنابراین پس از طرح درخواست شاکی مبنی بر ترک تعقیب بازپرس باید پرونده را جهت صدور قرار مزبور نزد دادستان ارسال نماید و موجب قانونی جهت صدور قرار منع تعقیب (به لحاظ فقدان ادله کافی) از سوی بازپرس وجود ندارد.

نظر اکثریت:
در این موارد به لحاظ اینکه قانونگذار حقی را برای شاکی در نظر گرفته و وی از این حق خود استفاده کرده است بازپرس مکلف است تقاضای وی را بپذیرد و مبادرت به صدور قرار ترک تعقیب نماید. از سوی دیگر چنانچه شاکی در حال حاضر به ادله ای که می بایست ارایه دهد دسترسی نداشته باشد و بخواهد از این مقرره قانونی استفاده نماید و بازپرس قرار منع تعقیب صادر نماید شاکی از حق قانونی خود محروم می گردد.

نظر اقلیت:
نظر به اینکه شاکی می بایست تمام ادله خود دال بر ایراد اتهام به متهم را ارایه نماید و چنانچه مقام قضایی ضمن تحقیق اتهامی را متوجه متهم ندانست موجبی جهت صدور قرار ترک تعقیب وجود ندارد و به علت فقدان ادله قرار منع تعقیب صادر می گردد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 265 ـ بازپرس در صورت جرم بودن عمل ارتکابی و وجود ادله کافی برای انتساب جرم به متهم قرار جلب به دادرسی و در صورت جرم نبودن عمل ارتکابی و یا فقدان ادله کافی برای انتساب جرم به متهم قرار منع تعقیب صادر و پرونده را فوری نزد دادستان ارسال می کند. دادستان باید ظرف سه روز از تاریخ وصول پرونده تحقیقات را ملاحظه و نظر خود را به طور کتبی اعلام کند و پرونده را نزد بازپرس برگرداند. چنانچه مورد از موارد موقوفی تعقیب باشد قرار موقوفی تعقیب صادر و وفق مقررات فوق اقدام می شود.

مشاهده ماده 265 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 79 ـ در جرایم قابل گذشت شاکی می تواند تا قبل از صدور کیفرخواست درخواست ترک تعقیب کند. در این صورت دادستان قرار ترک تعقیب صادر می کند. شاکی می تواند تعقیب مجدد متهم را فقط برای یکبار تا یکسال از تاریخ صدور قرار ترک تعقیب درخواست کند.

مشاهده ماده 79 قانون آیین دادرسی کیفری

ماده 79 ـ تعیین انواع خدمات عمومی و دستگاه ها و موسسات دولتی و عمومی پذیرنده محکومان و نحوه همکاری آنان با قاضی اجرای احکام و محکوم به موجب آیین نامه ای است که ظرف سه ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون به وسیله وزارتخانه های کشور و دادگستری تهیه می شود و با تایید رئیس قوه قضاییه به تصویب هیات وزیران می رسد. مقررات این فصل پس از تصویب آیین نامه موضوع این ماده لازم الاجراء می شود.

مشاهده ماده 79 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM