نشست قضایی شماره 1400-8461

نشست قضایی شماره 1400-8461

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8461


کد نشست:
1400-8461

تاریخ برگزاری:
1399/11/14

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر سمنان

موضوع:
دیه شکسته شدن بند انگشت

پرسش:
بر طبق نظریه پزشکی قانونی شاکی دچار شکستگی بند سوم انگشت پنجم دست راست و حارصه بند سوم انگشت چهارم دست راست شده است نحوه محاسبه دیه هر یک از صدمات را بیان فرمایید؟

نظر هیئت عالی:
بند انگشت عضو تلقی نمی شود بلکه هر انگشت به عنوان یک عضو دیه مشخصی دارد که بین مقدار بندها تقسیم می شود. بنابراین دیه حارصه انگشت براساس دیه انگشت سنجیده و محاسبه می شود نه دیه بندهای انگشتان؛ زیرا مواد 568 و 569 و 709 قانون مجازات اسلامی مصوب 92 ناظر به عضو (انگشت) است.

نظر اکثریت:
«عضو» اصولا به مجموعه بافت هایی گفته می شود که به طور هماهنگ و منظم با یکدیگر به منظور اجرای یک عملکرد مشخص در کنار هم قرار گرفته اند و چون بند انگشت چنین خاصیتی ندارد بند انگشت عضو تلقی نمی شود بلکه هر انگشت به عنوان یک عضو طبق ماده 641 قانون مجازات اسلامی 1392 دیه مشخص (یک دهم دیه کامل) دارد که بین تعداد بندها تقسیم می شود. بنابراین دیه شکستگی بند انگشت بر اساس دیه انگشت سنجیده و محاسبه می شود نه دیه بندهای انگشتان؛ زیرا مواد 568 569 و 709 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 ناظر به عضو (انگشت) است.

نظر اقلیت:
چون بدون هر یک از بندهای انگشت کارکرد کل انگشت مختل خواهد شد و انگشت نیز به عنوان یک عضو تشکیل شده از سه بند است و شکستگی هر یک از بندهای انگشت نیز در عملکرد کل انگشت موثر است و با عنایت به این که کل انگشت یک عضو را تشکیل می دهد بر همین مبنا دیه شکسته شدن هر عضو باید براساس دیه کل همان عضو محاسبه شود زیرا ماده 569 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در تعیین دیه شکستگی استخوان به دیه هر عضو نظر دارد نه بخشی از یک عضو. لذا دیه شکستگی بند انگشت بر مبنای یک دهم دیه کامل یه دیه کل یک انگشت محاسبه می شود و نه این که دیه شکستن هر یک از بندهای انگشتان بر مبنای دیه هر بند محاسبه شود.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 568 ـ در شکستگی عضوی که دارای دیه مقدر است چنانچه پس از جنایت به گونه ای اصلاح شود که هیچ عیب و نقصی در آن باقی نماند چهار بیست و پنجم دیه آن عضو ثابت است و چنانچه با عیب و نقص اصلاح شود یا برای آن عضو دیه مقدری نباشد ارش ثابت است مگر در مواردی که در این قانون خلاف آن مقرر شده باشد.

مشاهده ماده 568 قانون مجازات اسلامی

ماده 569 ـ دیه شکستن ترک برداشتن و خرد شدن استخوان هر عضو دارای دیه مقدر به شرح زیر است: الف ـ دیه شکستن استخوان هر عضو یک پنجم دیه آن عضو و اگر بدون عیب درمان شود چهار پنجم دیه شکستن آن است. ب ـ دیه خرد شدن استخوان هر عضو یک سوم دیه آن عضو و اگر بدون عیب درمان شود چهار پنجم دیه خرد شدن آن استخوان است. پ ـ دیه ترک برداشتن استخوان هر عضو چهار پنجم دیه شکستن آن عضو است. ت ـ دیه جراحتی که به استخوان نفوذ کند بدون آنکه موجب شکستگی آن گردد و نیز دیه موضحه آن یک چهارم دیه شکستگی آن عضو است.

مشاهده ماده 569 قانون مجازات اسلامی

ماده 709 ـ جراحات سر و صورت و دیه آنها به ترتیب ذیل است: الف ـ حارصه: خراش پوست بدون آنکه خون جاری شود یک صدم دیه کامل ب ـ دامیه: جراحتی که اندکی وارد گوشت شود و همراه با جریان کم یا زیاد خون باشد دو صدم دیه کامل پ ـ متلاحمه: جراحتی که موجب بریدگی عمیق گوشت شود لکن به پوست نازک روی استخوان نرسد سه صدم دیه کامل ت ـ سمحاق: جراحتی که به پوست نازک روی استخوان برسد چهار صدم دیه کامل ث ـ موضحه: جراحتی که پوست نازک روی استخوان را کنار بزند و استخوان را آشکار کند پنج صدم دیه کامل ج ـ هاشمه: جنایتی که موجب شکستگی استخوان شود گرچه جراحتی را تولید نکند ده صدم دیه کامل چ ـ منقله: جنایتی که درمان آن جز با جابه جا کردن استخوان میسر نباشد پانزده صدم دیه کامل ح ـ مامومه: جراحتی که به کیسه مغز برسد یک سوم دیه کامل خ ـ دامغه: صدمه یا جراحتی که کیسه مغز را پاره کند که علاوه بر دیه مامومه موجب ارش پاره شدن کیسه مغز نیز می باشد. تبصره 1 ـ جراحات گوش بینی لب زبان و داخل دهان در غیر مواردی که برای آن دیه معین شده است در حکم جراحات سر و صورت است. تبصره 2 ـ ملاک دیه در جراحت های مذکور مقدار نفوذ جراحت بوده و طول و عرض آن تاثیری در میزان دیه ندارد. تبصره 3 ـ جنایت بر گونه در صورتی که داخل دهان را نمایان نسازد موجب یک بیستم دیه کامل و اگر به نحوی باشد که داخل دهان را نمایان سازد موجب یک پنجم دیه کامل است. در این مورد چنانچه پس از بهبودی جراحت اثر و عیب فاحشی در صورت باقی بماند علاوه بر آن یک بیستم دیه دیگر نیز باید پرداخت شود. تبصره 4 ـ هرگاه جنایت موضحه صورت بعد از التیام اثری از خود بر جای بگذارد علاوه بر دیه موضحه یک هشتادم دیه کامل نیز ثابت است و هرگاه جنایت در حد موضحه نبوده و بعد از التیام اثری از آن باقی بماند علاوه بر دیه جنایت یک صدم دیه کامل نیز ثابت است و چنانچه جنایت شکافی در صورت ایجاد کند دیه آن هشت صدم دیه کامل است.

مشاهده ماده 709 قانون مجازات اسلامی

ماده 641 ـ دیه هریک از انگشتان اصلی دست یک دهم دیه کامل است.

مشاهده ماده 641 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM