نشست قضایی شماره 1399-7360

نشست قضایی شماره 1399-7360

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7360


کد نشست:
1399-7360

تاریخ برگزاری:
1398/07/23

برگزار شده توسط:
استان خراسان جنوبی/ شهر اسدیه

موضوع:
ضمانت اجرای مجازات خدمات عمومی رایگان مقرر در بند پ ماده 89 قانون مجازات اسلامی

پرسش:
نوجوانی 17 ساله به علت ارتکاب بزه سرقت وفق بند پ ماده 89 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 به انجام خدمات عمومی رایگان در شهرداری به میزان 50 ساعت محکوم شده پس از قطعیت رای و ارسال پرونده به واحد اجرای احکام کیفری مشارالیه جهت اجرای حکم احضار و لکن از انجام حکم امتناع می نماید حال آیا می توان مجازات وی را تبدیل به حبس کرد ضمانت اجرای حکم فوق چیست؟

نظر هیئت عالی:
نظریه شماره 7/98/130 مورخ 1398/6/12 اداره حقوقی قوه قضاییه به شرح زیر مورد تایید اعضای هیات عالی است: هرچند در قانون در خصوص فرض امتناع محکوم نوجوان از اجرای مجازات "خدمات عمومی رایگان" موضوع بندهای " پ" و " ت " ماده 89 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 ضمانت اجرای خاصی پیش بینی نشده است لیکن با لحاظ ماده 84 قانون یاد شده و به ویژه تبصره 2 آن صدور حکم به مجازات انجام خدمات عمومی رایگان در هر صورت منوط به رضایت محکوم علیه است و امتناع وی از انجام این خدمات به معنا و به منزله عدم رضایت به انجام آن است و لذا با اتخاذ ملاک از مواد 70 و 81 این قانون در صورت امتناع محکوم نوجوان از اجرای حکم صادره در خصوص انجام خدمات عمومی رایگان دادگاه اطفال و نوجوان باید با توجه به درجه جرم ارتکابی و انطباق آن با بندهای "پ " و " ت " ماده 89 قانون مجازات اسلامی 1392 با رعایت مصلحت محکوم نوجوان و شرایط وی مجازات متناسب دیگری را تعیین و تبدیل نماید.

نظر اکثریت:
در فرض سوال هیچ ضمانت اجرایی در قانون مقرر نشده و لذا در فرض امتناع نوجوان از اجرای حکم نمیتوان وی را به پرداخت جزای نقدی یا مجازات حبس محکوم کرد.

نظر اقلیت:
در فرض سوال قانوگذار ضمانت اجرایی مقرر نداشته و لکن به نظر می رسد می توانیم ضمانت اجرای مقرر در ماده 24 قانون مجازات اسلامی را در اینجا نیز جاری بدانیم چرا که مجازات تکمیلی نیز همانند مجازات اصلی در حکم دادگاه قید می شود و از این جهت با مجازات اصلی شباهت دارد بنابراین می توانیم در مرتبه اول مدت خدمات عمومی را تا یک سوم افزایش داده و در صورت تکرار مدت خدمات را به حبس یا جزای نقدی درجه هفت یا هشت تبدیل نماییم.

مبحث:
حقوق جزای عمومی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 89 ـ درباره نوجوانانی که مرتکب جرم تعزیری میشوند و سن آنها در زمان ارتکاب بین پانزده تا هجده سال تمام شمسی است مجازات های زیر اجراء می شود: الف ـ نگهداری در کانون اصلاح و تربیت از دو تا پنج سال در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه یک تا سه است. ب ـ نگهداری در کانون اصلاح و تربیت از یک تا سه سال در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه چهار است. پ ـ نگهداری در کانون اصلاح و تربیت از سه ماه تا یک سال یا پرداخت جزای نقدی از ده میلیون (10.000.000) ریال تا چهل میلیون (40.000.000) ریال یا انجام یکصد و هشتاد تا هفتصد و بیست ساعت خدمات عمومی رایگان در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه پنج است. ت ـ پرداخت جزای نقدی از یک میلیون (1.000.000) ریال تا ده میلیون (10.000.000) ریال یا انجام شصت تا یکصد و هشتاد ساعت خدمات عمومی رایگان درمورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه شش است. ث ـ پرداخت جزای نقدی تا یک میلیون (1.000.000) ریال در مورد جرایمی که مجازات قانونی آنها تعزیر درجه هفت و هشت است. تبصره 1 ـ ساعات ارائه خدمات عمومی بیش از چهار ساعت در روز نیست. تبصره 2 ـ دادگاه می تواند با توجه به وضع متهم و جرم ارتکابی به جای صدور حکم به مجازات نگهداری یا جزای نقدی موضوع بندهای (الف) تا (پ) این ماده به اقامت در منزل در ساعاتی که دادگاه معین می کند یا به نگهداری در کانون اصلاح و تربیت در دو روز آخر هفته حسب مورد برای سه ماه تا پنج سال حکم دهد.

مشاهده ماده 89 قانون مجازات اسلامی

ماده 24 ـ چنانچه محکوم طی مدت اجرای مجازات تکمیلی مفاد حکم را رعایت ننماید دادگاه صادرکننده حکم به پیشنهاد قاضی اجرای احکام برای بار اول مدت مجازات تکمیلی مندرج در حکم را تا یک سوم افزایش می دهد و در صورت تکرار بقیه مدت محکومیت را به حبس یا جزای نقدی درجه هفت یا هشت تبدیل می کند. همچنین بعد از گذشتن نیمی از مدت مجازات تکمیلی دادگاه می تواند با پیشنهاد قاضی اجرای حکم در صورت اطمینان به عدم تکرار جرم و اصلاح مجرم نسبت به لغو یا کاهش مدت زمان مجازات تکمیلی وی اقدام کند.

مشاهده ماده 24 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM