نشست قضایی شماره 1399-7374

نشست قضایی شماره 1399-7374

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7374


کد نشست:
1399-7374

تاریخ برگزاری:
1398/10/12

برگزار شده توسط:
استان مازندران/ شهر ساری

موضوع:
تبلیغات انتخابات خارج از زمان قانونی

پرسش:
چنانچه روزنامه مرتکب جرم تبلیغات انتخابات مجلس شورای اسلامی خارج از زمان قانونی تبلیغات شود آیا این رفتار مشمول جرایم مطبوعاتی است ؟

نظر هیئت عالی:
موضوع سوال جرم مطبوعاتی محسوب و تابع الزامات قانونی مربوطه از جمله رسیدگی علنی با حضور هیات منصفه است.

نظر اکثریت:
با توجه به اینکه در فصل ششم قانون مطبوعات مصوب 1364/12/22 با اصلاحات و الحاقات بعدی که به جرایم مطبوعاتی اشاره دارد در خصوص موضوع تبلیغات انتخاباتی خارج از مهلت قانونی صحبتی مطرح نشده و تصریحی وجود ندارد لذا نمی توان با صرف اینکه تبلیغات در مطبوعات انجام شده است؛ موضوع را مشمول جرایم مطبوعاتی و تابع آثار و احکام آن دانست. زیرا رسیدگی جرایم مطبوعاتی که تابع تشریفات قانونی خاص (حضور هیات منصفه و.. .) و امری استثنایی است و باید به قدر متیقن که موارد مصرح در فصل ششم قانون مذکور است اکتفا کرد. از طرفی در تبصره 2 ماده 59 و ماده 64 و 74 قانون انتخابات مجلس شورای اسلامی مصوب 1378/9/7 با اصلاحات بعدی که برای مطبوعات متخلف مجازات در نظر گرفته است هیچ تصریحی به مطبوعاتی بودن این جرایم نشده است.

نظر اقلیت:
با توجه به اینکه در ماده 34 قانون مطبوعات به الزامی بودن رسیدگی علنی و حضور هیات منصفه در رسیدگی به جرایم مطبوعاتی اشاره شده است در همین ماده توجه به قوانین مربوط را مدنظر قرار داده است که به این معنا است که گرچه مقررات و مجازاتی در قوانین دیگر غیر از قانون مطبوعات برای جراید متخلف در نظر گرفته شده است؛ اما موجب از بین رفتن وصف مطبوعاتی جرم و بلااثر بودن آثار و احکام قانونی آن نیست؛ زیرا قانونگذار با توجه به نوع فعالیت و رسالت مطبوعات و شرایطی که در تحقق بزه تاثیرگذار است به رسیدگی علنی و حضور هیات منصفه تاکید داشته است تا تمام جوانب در نظر گرفته شود و هم چنین جرایم مندرج در فصل ششم قانون مطبوعات حصری نبوده و جرایم مطبوعاتی منحصر به این جرایم ذکر شده نیست.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1 - مطبوعات در این قانون عبارتند از نشریاتی که به طور منظم با نام ثابت و تاریخ و شماره ردیف در زمینه های گوناگون خبری انتقادی اجتماعی سیاسی اقتصادی کشاورزی فرهنگی دینی علمی فنی نظامی هنری ورزشی و نظایر اینها منتشر می شوند. نشریه الکترونیکی رسانه ای است که به طور مستمر در محیط رقمی (دیجیتال) انواع خبر تحلیل مصاحبه و گزارش را در قالب نوشتار صدا و تصویر منتشر می نماید. (الحاقی 08/09/1388) خبرگزاری داخلی موسسه ای خبری است که در زمینه جمع آوری پردازش و انتشار خبر تحلیل مصاحبه و گزارش در قالب نوشتار صدا و تصویر در محیط رقمی (دیجیتال) و یا غیر آن فعالیت می نماید. تبصره 1 - انتشار فوق العاده اختصاص به نشریه ای داد که به طور مرتب انتشار می یابد. تبصره 2 - نشریه ای که بدون اخذ پروانه از هیات نظارت بر مطبوعات منتشر گردد از شمول قانون مطبوعات خارج بوده و تابع قوانین عمومی است. (الحاقی 30/01/1379) تبصره 3 - کلیه نشریات الکترونیکی مشمول مواد این قانون است. (الحاقی 30/01/1379) تبصره4ـ خبرگزاری های داخلی از حیث حقوق وظایف حمایتهای قانونی و جرائم و مجازاتها و مرجع و نحوه دادرسی مشمول احکام مقرر در این قانون و اصلاحات آن می باشند. مدیرعامل و نویسندگان و تهیه کنندگان مطالب خبرگزاریها حسب مورد دارای همان مسوولیت هایی هستند که برای مدیر مسوول و نویسنده مطبوعات منظور شده است. هیات نظارت بر خبرگزاری ها همان هیات نظارت بر مطبوعات خواهد بود. (الحاقی 08/09/1388) آیین نامه اجرائی این تبصره ظرف سه ماه با پیشنهاد وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی به تصویب هیات وزیران خواهد رسید.

مشاهده ماده 1 قانون مطبوعات

ماده 34 - رسیدگی به جرائم مطبوعاتی با توجه به قوانین مربوط به صلاحیت ذاتی می تواند در محاکم عمومی یا انقلاب یا سایر مراجع قضایی باشد. در هر صورت علنی بودن و حضور هیات منصفه الزامی است. (اصلاحی 21/05/1377) تبصره - به جرائم مطبوعاتی در محاکم صالح مراکز استانها رسیدگی می شود. (الحاقی 21/05/1377)

مشاهده ماده 34 قانون مطبوعات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM