نشست قضایی شماره 1400-7864

نشست قضایی شماره 1400-7864

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-7864


کد نشست:
1400-7864

تاریخ برگزاری:
1398/09/21

برگزار شده توسط:
استان کردستان/ شهر سنندج

موضوع:
جریان اصل نسبی بودن قراردادها در قراداد انتقال مسئولیت مدنی

پرسش:
آیا وجود توافق بین دو شخص در خصوص انتقال مسیولیت در ارتباط با ثالث قابل استناد است؟

نظر هیئت عالی:
قراردادهای حقوقی در باب انتقال مسیولیت مدنی در صورتی برخلاف قانون و نظم عمومی نباشد معتبر و قابلیت استناد دارد؛ لیکن مسیولیت مدنی جبران خسارت ناشی از تقصیر عمدی قابل انتقال نیست و در ارتباط با ثالث قابلیت استناد ندارد.

نظر اکثریت:
اکثریت با استناد به اصل نسبی بودن قراردادها توافق مذکور را در ارتباط با زیان دیده قابل استناد ندانسته و معتقدند مطابق اصل مزبور توافق مزبور نمی تواند توجیهی برای متاثر کردن زیان دیده باشد و از سوی دیگر تعهدات در حوزه مسیولیت مدنی آمره است و البته زیان دیده بر اساس قواعد مربوط به تعهد به نفع ثالث می تواند به توافق مربوطه استناد نماید. نتیجه رعایت اصل استصحاب آن است که گونه ای مسیولیت تضامنی به سود زیان دیده به وجود آید.

نظر اقلیت:
قرارداد در فرض مطروحه در مقابل زیان دیده قابل استناد است و حتی در بند ب ماده 21 شرایط عمومی پیمان در صورت عدم رعایت دستور العمل های حفاظت فنی و بهداشت کار مسیولیت را بر عهده پیمان کار قرار داده است و تعهد مزبور سبب انتساب خسارت به متعهد است.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 231 - معاملات و عقود فقط درباره ی طرفین متعاملین و قائم مقام قانونی آن ها موثر است مگر در مورد ماده ی 196.

مشاهده ماده 231 قانون مدنی

ماده 508 ـ هرگاه شخصی یکی از کارهای مذکور در ماده (507) این قانون را در ملک خویش یا مکانی که در تصرف و اختیار اوست انجام دهد و سبب آسیب دیگری گردد ضامن نیست مگر اینکه شخصی را که آگاه به آن نیست به آنجا بخواند و به استناد آن جنایتی به وی وارد گردد. تبصره 1 ـ هرگاه شخص آسیب دیده بدون اذن مالک یا با اذنی که قبل از انجام اعمال مذکور از مالک گرفته وارد شود و صاحب ملک از ورود او اطلاع نداشته باشد مالک ضامن نیست مگر اینکه صدمه یا تلف به علت اغواء سهل انگاری در اطلاع دادن و مانند آن مستند به مالک باشد. تبصره 2 ـ هرگاه کسی در ملک دیگری و بدون اذن او مرتکب یکی از کارهای مذکور در ماده (507) این قانون گردد و شخص ثالثی که بدون اذن وارد آن ملک شده است آسیب ببیند مرتکب عهده دار دیه است مگر اینکه بروز حادثه و صدمه مستند به خود مصدوم باشد که در این صورت مرتکب ضامن نیست مانند اینکه مرتکب علامتی هشداردهنده بگذارد یا درب محل را قفل کند لکن مصدوم بدون توجه به علائم یا با شکستن درب وارد شود.

مشاهده ماده 508 قانون مجازات اسلامی

ماده 534 ـ هرگاه بر اثر ایجاد مانع یا سببی دو یا چند نفر یا وسیله نقلیه با هم برخورد کنند و به علت برخورد آسیب ببینند و یا کشته شوند مسبب ضامن است.

مشاهده ماده 534 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM