نشست قضایی شماره 1400-8452

نشست قضایی شماره 1400-8452

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8452


کد نشست:
1400-8452

تاریخ برگزاری:
1399/04/01

برگزار شده توسط:
استان بوشهر/ شهر جم

موضوع:
اعتراض ثالث نسبت به مستثنیات بودن عرصه

پرسش:
شخص حقیقی به رای قاضی هیات موضوع ماده واحده قانون تعیین تکلیف اراضی اختلافی موضوع ماده 56 قانون جنگل ها و مراتع نسبت به تشخیص ملی بودن عرصه اعتراض می نماید و اعتراض وارد دانسته شده و با نقض رای حکم به مستثنیات بودن عرصه صادر می شود. پس از گذشت چندین سال از قطعیت دادنامه شرکت ملی نفت که در عرصه تصرف دارد اعتراض ثالث موضوع ماده 417 قانون آ.د.م ارایه نموده است آیا اعتراض ثالث مذکور در این دعوی وجاهت قانونی دارد؟

نظر هیئت عالی:
در صورت نقض رای قاضی هیات موضوع ماده واحده قانون تعیین تکلیف اراضی اختلافی موضوع ماده 56 قانون جنگل ها و مراتع کشور مبنی بر تشخیص ملی بودن زمین و صدور حکم به مستثنیات بودن اراضی اختلافی و قطعیت آن؛ شرکت ملی نفت به عنوان متصرف و احیانا مدعی مالکیت صرفا با طرح دعوی علیحده اثبات مالکیت یا دعوی مرتبط با تصرفات قانونی در عرصه می تواند موضوع را پیگیری نماید و در فرض سوال نظریه ابرازی مطلوب و مورد تایید است.

نظر اتفاقی:
با توجه به تبصره ی 1 ماده 9 آیین نامه اجرایی قانون تعیین تکلیف اراضی اختلافی موضوع اجرای ماده ی 56 قانون حفاظت و بهره برداری از جنگل ها و مراتع هیات صرفا نسبت به تشخیص ملی یا مستثنیات بودن عرصه مورد اعتراض رسیدگی و اتخاذ تصمیم می نماید و از آنجا که آرای صادره قاضی هیات الزاما به معنای تعیین مالک مستثنیات اعلامی نمی باشد در صورت صدور رای نهایی و قطعی مبنی بر مستثنیات بودن چنان چه اشخاص اعم از حقیقی یا حقوقی علیه یکدیگر مدعی داشتن حقی باشد مرجع رسیدگی به احقاق حق مراجع ذی صلاح قضایی و یا اداری ذی ربط خواهد بود. بنابراین موضوع اختلاف مالکیت شرکت ملی نفت ایران با شخص حقیقی محکوم له باید مستقیما در مراجع قضایی رسیدگی شده و موضوعا از رسیدگی هیات مزبور در ماده واحده خارج می باشد. فلذا در فرض سوال نیز اعتراض ثالث در دعوی مزبور فاقد وجاهت قانونی بوده و باید بنابر دادخواست مستقل دعوی مالکیت مطرح و رسیدگی شود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 417 - اگر درخصوص دعوایی رایی صادره شود که به حقوق شخص ثالث خللی وارد آورد و آن شخص یا نماینده او در دادرسی که منتهی به رای شده است به عنوان اصحاب دعوا دخالت نداشته باشد می تواند نسبت به آن رای اعتراض نماید.

مشاهده ماده 417 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM