نشست قضایی شماره 1399-6791

نشست قضایی شماره 1399-6791

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-6791


کد نشست:
1399-6791

تاریخ برگزاری:
1398/01/21

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر طرقبه

موضوع:
تعریف عضو موضوع ماده 614 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات مصوب 1375

پرسش:
با توجه به مفاد ماده 614 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات مصوب 1375 که ایراد ضرب و جرح عمدی را که موجب نقصان یا شکستگی یا از کارافتادن عضوی شود دارای جنبه عمومی می داند. اکنون سوال این است که مقصود از عضو در این ماده چیست و شامل چه قسمت هایی از بدن می شود؟

نظر هیئت عالی:
منظور از " عضو " در ماده 614 قانون مجازات اسلامی 1375 ( تعزیرات ) با توجه به فقدان تعریف از عضو در این قانون و سایر قوانین مرتبط منصرف به مفهوم عرفی آن است. ضمنا در مواردی که در قانون و یا در آرای وحدت رویه هیات عمومی دیوان عالی کشور یا شرع به صراحت در مورد عضو بودن قسمتی از بدن تصریح وجود دارد موجب قانونی جهت مراجعه به عرف نخواهد بود. بنابراین نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان طرقبه استان خراسان رضوی در نتیجه مورد تایید است. ضمنا بند اول نظریه مشورتی شماره 7/94/1522 مورخ 1394/6/14 اداره کل حقوقی قوه قضاییه به شرح ذیل الذکر که موید نظریه اکثریت است مورد تایید هیات عالی می باشد: عضو اعم از عضو ظاهری ( مانند دست یا پا) یا عضو داخلی ( مثل کلیه و طحال ) مجموعه ای از بافت ها است که کار واحد معینی را انجام می دهد که این تعریف منطبق با تعریف پزشکی است منظور از " عضو " در قانون مجازات اسلامی 1392 با توجه به فقدان تعریف از غضو در این قانون و صرفا تعیین مصادیقی از آن منصرف به مفهوم عرفی آن است. در مواردی که در قانون یا شرع به صراحت در مورد عضو بودن قسمتی از بدن تصریح وجود دارد موجب قانونی جهت مراجعه به عرف نخواهد بود.

نظر اکثریت:
با توجه به سکوت قانونگذار در خصوص تعریف عضو برای شناسایی و تعریف عضو باید به عرف مراجعه نمود و عرف دندان و مو و ناخن را با توجه به قابل کندن بودن آن عضو نشناخته و معرفی نمی نماید. و با توجه به ماده 614 قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات مصوب 1375 ملاک ضرب و جرح شدید است لذا برای مصادیق عضو باید به عرف مراجعه نمود.

نظر اقلیت:
نظریه یک: با توجه به ماده 448 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 تمام بدن انسان یا نفس است یا عضو است و یا منافع لذا هر چیزی که منفعت نباشد عضو است. نظریه دو: برای تعریف عضو باید به تعریف پزشکی مراجعه کرد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 614 ـ قطع و از بین بردن تمام زبان کودکی که زمان سخن گفتن او فرا نرسیده موجب دیه کامل است لکن اگر بعدا معلوم شود که لال بوده است مازاد بر یک سوم دیه مسترد می شود.

مشاهده ماده 614 قانون مجازات اسلامی

ماده 448 ـ دیه مقدر مال معینی است که در شرع مقدس به سبب جنایت غیرعمدی بر نفس عضو یا منفعت یا جنایت عمدی در مواردی که به هر جهتی قصاص ندارد مقرر شده است.

مشاهده ماده 448 قانون مجازات اسلامی

ماده 614 ـ هر کس عمدا به دیگری جرح یا ضربی وارد آورد که موجب نقصان یا شکستن یا از کار افتادن عضوی از اعضا یا منتهی به مرض دایمی یا فقدان یا نقص یکی از حواس یا منافع یا زوال عقل مجنی علیه گردد در مواردی که قصاص امکان نداشته باشد چنانچه اقدام وی موجب اخلال در نظم و صیانت و امنیت جامعه یا بیم تجری مرتکب یا دیگران گردد به دو تا پنج سال حبس محکوم خواهد شد و در صورت درخواست مجنی علیه مرتکب به پرداخت دیه نیز محکوم می شود. تبصره ـ در صورتی که جرح وارده منتهی به ضایعات فوق نشود و آلت جرح اسلحه یا چاقو و امثال آن باشد مرتکب به سه ماه تا یک سال حبس محکوم خواهد شد.

مشاهده ماده 614 کتاب پنجم قانون مجازات اسلامی ـ تعزیرات

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM