نشست قضایی شماره 1398-6070

نشست قضایی شماره 1398-6070

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-6070


کد نشست:
1398-6070

تاریخ برگزاری:
1397/05/23

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر رشت

موضوع:
تکلیف دادگاه در موارد اختلاف طرفین در تعیین داور

پرسش:
چنانچه در قرارداد داوری حل اختلاف ناشی از اجرای قرارداد به یک داور مرضی الطرفین ( بدون تعیین فرد معین) ارجاع شود و در تعیین شخص داور در زمان اختلاف توافق حاصل نگردد آیا موضوع از موارد زوال داوری است یا تعیین داور با دادگاه است؟

نظر هیئت عالی:
در فرض سوال که طرفین در تعیین داور مرضی الطرفین توافق ننمایند مطابق مواد 460 و 463 ق.آ.د.م ناظر به قسمت اخیر ماده 459 قانون مذکور ذی نفع می تواند حسب مورد برای تعیین داور به دادگاه مراجعه کند و این موارد را نمی توان موجب انتفاء داوری دانست.

نظر اکثریت:
با توجه به نص و تصریح مواد 459 و 460 قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی چنانچه اختلاف به یک نفر داور بدون تعیین شخص معین ارجاع گردد و با ارسال اظهارنامه از سوی یک طرف به طرف مقابل و عدم پاسخگویی از ناحیه طرف دیگر درمهلت ده روز انتخاب داور مرضی الطرفین توسط دادگاه با درخواست متقاضی صورت خواهد گرفت بنابراین عدم تراضی در تعیین داور توسط طرفین موجب زوال داوری نخواهد بود. چه اینکه اصل داوری و اصل اختلاف به قوت خود باقی است لیکن فقط داور مرضی الطرفین مورد اختلاف می باشد و اختلاف طرفین در تعیین داور موجب از بین رفتن اصل موضوع داوری نخواهد بود.

نظر اقلیت:
با توجه به عبارت "داور مرضی الطرفین" و عدم قید نام داور در سوال مطروحه به روشنی مستفاد می گردد مقصود طرفین از داور مرضی الطرفین داوری است که با رضایت و توافق یکدیگر تعیین می گردد در صورتی که تعیین داور مرضی الطرفین از ناحیه دادگاه صورت گیرد متصف به رضایت طرفین نیست بنابراین عدم تراضی موجب زوال داوری خواهد بود.

مبحث:
آیین دادرسی مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 459 - درمواردی که طرفین معامله یا قرارداد متعهد به معرفی داور شده ولی داور یا داوران خود را معین نکرده باشند و در موقع بروز اختلاف نخواهند و یا نتوانند در معرفی داور اختصاصی خود اقدام و یا در تعیین داور ثالث تراضی نمایند و تعیین داور به دادگاه یا شخص ثالث نیز محول نشده باشد یک طرف می تواند داور خود را معین کرده به وسیله اظهارنامه رسمی به طرف مقابل معرفی و درخواست تعیین داور نماید و یا نسبت به تعیین داور ثالث تراضی کند. در این صورت طرف مقابل مکلف است ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ اظهارنامه داور خود را معرفی و یا در تعیین داور ثالث تراضی نماید. هرگاه تا انقضای مدت یادشده اقدام نشود ذی نفع می تواند حسب مورد برای تعیین داور به دادگاه مراجعه کند.

مشاهده ماده 459 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 460 - در مواردی که مقرر گردیده است حل اختلاف به یک نفر داور ارجاع شود و طرفین نخواهند یا نتوانند در انتخاب داور تراضی نمایند و نیز در صورتی که داور یکی از طرفین فوت شود یا استعفا دهد و طرف نامبرده نخواهد جانشین او را معین کند و یا در هر موردی که انتخاب داور به شخص ثالث واگذار شده و آن شخص از تعیین داور امتناع نماید یا تعیین داور از طرف او غیر ممکن باشد هریک از طرفین می توانند با معرفی داور مورد نظر خود وسیله اظهارنامه از طرف مقابل درخواست نماید که ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ اظهارنامه نظر خود را در مورد داور واحد اعلام کند و یا حسب مورد در تعیین جانشین داور متوفی یا مستعفی یا داوری که انتخاب او وسیله ثالث متعذر گردیده اقدام نماید. درصورتی که با انقضای مهلت اقدامی به عمل نیاید برابر قسمت اخیر ماده قبل عمل خواهد شد.

مشاهده ماده 460 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

ماده 463 - هرگاه طرفین ملتزم شده باشند که درصورت بروز اختلاف بین آنها شخص معینی داوری نماید و آن شخص نخواهد یا نتواند به عنوان داور رسیدگی کند و به داور یا داوران دیگری نیز تراضی ننمایند رسیدگی به اختلاف درصلاحیت دادگاه خواهد بود.

مشاهده ماده 463 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM