نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1397/08/02

برگزار شده توسط:
استان خراسان رضوی/ شهر تربت جام

موضوع:
نسخ قانونی در شروع به جرم موضوع ماده 122 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392

پرسش:
آیا ماده 122 ق م ا مصوب 1392 ناسخ قوانین خاص است ؟

نظر هیئت عالی:
قانونگذار با تصویب ماده 122 شروع به جرم در کلیه جرایم را تابع نظم خاص و تناسب معقول و منطقی قرار داده است و دیدگاه قبلی خود را که شروع به جرم را در صورتی جرم می دانست که در قانون جرم شناخته شده باشد را کنار گذاشته است بنابراین شروع کلیه جرایم مشمول قواعد و مقررات مصرح در ماده 112 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 است و موارد پیش بینی شده در بعضی از مواد قانون تعزیرات و قوانین دیگر منسوخ است.

نظر اکثریت:
ناسخ است زیرا قانونگذار در مقام ایجاد نظم واحد است تا ملاکهای مختلفی که وجود دارد از بین برود و نسبت به همه جرایم شروع به جرم یک تعریف داشته باشد ثانیا اگر ناسخ نباشد لازم می آید برخی جرایم که از نظر نوع جرم اهم هستند شروع به جرمشان سبک تر از جرایم مهم باشد. مانند مقایسه ماده 656 ( سرقت ) با جعل اسناد رسمی که جعل اسناد رسمی به مراتب از سرقت موضوع ماده 656 بدتر است در حالی که در غیر این صورت شروع به جرم آن سبک تر از سرقت می گردد.

نظر اقلیت:
ناسخ نیست چون نسبت منطقی آنان عام و خاص است؛ قانون مجازات اسلامی قانونی عام محسوب می شود و هر عامی تخصیص دارد. لذا قوانین خاص به قوت خود باقی و شروع به جرم آنان طبق خود همان قانون می باشد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 122 ـ هر کس قصد ارتکاب جرمی کرده و شروع به اجرای آن نماید لکن به واسطه عامل خارج از اراده او قصدش معلق بماند به شرح زیر مجازات می شود: الف ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات حبس دائم یا حبس تعزیری درجه یک تا سه است به حبس تعزیری درجه چهار ب ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها قطع عضو یا حبس تعزیری درجه چهار است به حبس تعزیری درجه پنج پ ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی یا حبس تعزیری درجه پنج است به حبس تعزیری یا شلاق یا جزای نقدی درجه شش تبصره ـ هرگاه رفتار ارتکابی ارتباط مستقیم با ارتکاب جرم داشته لکن به جهات مادی که مرتکب از آنها بی اطلاع بوده وقوع جرم غیرممکن باشد اقدام انجام شده در حکم شروع به جرم است.

مشاهده ماده 122 قانون مجازات اسلامی

ماده 112 ـ قطع مرور زمان مطلق است و نسبت به کلیه شرکاء و معاونان اعم از آنکه تعقیب شده یا نشده باشند اعمال می شود هر چند تعقیب فقط درباره یکی از آنها شروع شده باشد. همچنین شروع به اجرای حکم در مورد برخی از شرکاء یا معاونان جرم قاطع مرور زمان نسبت به دیگر محکومان است.

مشاهده ماده 112 قانون مجازات اسلامی

ماده 122 - اگر دیواری متمایل به ملک غیر یا شارع و نحو آن شود که مشرف به خرابی گردد صاحب آن اجبار می شود که آن را خراب کند.

مشاهده ماده 122 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM