تکلیف دادگاه جهت رفع اثر از تامین خواسته در صورت طرح دادخواست در موسسه داوری
پرسش:
متقاضی تامین خواسته که پس از صدور قرار تامین خواسته و در مهلت ده روزه به جای طرح دادخواست در محاکم دادگستری با توافق طرف مقابل (خوانده) به موسسه داوری مراجعه نمایند در این صورت با درخواست خوانده جهت رفع اثر از تامین تکلیف دادگاه صادر کننده قرار چیست؟
نظر هیئت عالی:
صدور قرار تامین خواسته حقوقی در حیطه صلاحیت دادگاه ها است و داور یا موسسه داوری حق صدور قرار تامین خواسته را ندارد لیکن ذی نفع پس از صدور قرار تامین خواسته در دادگاه ظرف ده روز باید نسبت به تقدیم دادخواست در دادگاه یا طرح دعوا نزد داور یا موسسه داوری اقدام نماید.
نظر اکثریت:
با توجه به اینکه فلسفه مهلت ده روزه برای طرح دعوا این است که مال توقیف شده بلاتکلیف نماند؛ طرح دادخواست در این مورد خصوصیتی ندارد؛ زیرا با مراجعه به داوری تکلیف روشن است و در نهایت موسسه داوری رای صادر و یا اینکه طرفین را به مرجع قضایی دلالت می دهد؛ بنابراین امکان رفع اثر از تامین خواسته وجود ندارد.
نظر اقلیت:
با توجه به نص صریح قانون آیین دادرسی مدنی متقاضی تامین خواسته می بایست در مهلت ده روز پس از صدور این قرار اقدام به تقدیم دادخواست راجع به اصل دعوا کند و با عنایت به تعریف دادخواست و شرایط تقدیم آن و طرح دعوا و اینکه با مراجعه طرفین به داوری اساسا دادخواست و دعوایی مطرح نشده است بنابراین دادگاه در این صورت می بایست از قرار تامین خواسته رفع اثر کند.
ماده 112 - درصورتی که درخواست کننده تامین تا ده روز از تاریخ صدور قرار تامین نسبت به اصل دعوا دادخواست ندهد دادگاه به درخواست خوانده قرار تامین را لغو می نماید.