نشست قضایی شماره

نشست قضایی شماره

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره


کد نشست:

تاریخ برگزاری:
1379/11/30

برگزار شده توسط:
استان چهار محال و بختیاری/ شهر شهرکرد

موضوع:
ماهیت حقوقی اذن ولی قهری برای ازدواج باکره

پرسش:
اجازه ولی (پدری یا جدپدری) برای ازدواج دختر رشید و باکره چگونه است و اگر ازدواجی بدون اجازه و علی رغم میل و اذن وی صورت گیرد صحیح است (باطل است یا غیرنافذ)؟

نظر هیئت عالی:
با توجه به منطوق و مفهوم ماده 1043 قانون مـدنی ازدواج دخـتـر رشید و باکره بدون اذن ولی غیرنافذ است و اگر پدر دادخواست ابطال چنین عقد ازدواجی را با دلایل مخالفت خود به دادگاه تقدیم کند دادگاه مکلف به رسیدگی است و در صورت احراز صحت ادعا رای به ابطال آن خواهد داد. در صورت مباشرت زوجین و ابطال نکاح ازدواج دوم بدون اجازه پدر صحیح است. (رای وحدت رویه ردیف 62/62 ـ 31/02/1363 دیوان عالی کشور). در نتیجه نظر ابرازی نشست قضایی دادگستری شهر کرد تایید می شود.

نظر اتفاقی:
طبق متن تحریرالوسیله امام خمینی (ره) همکاران به استناد نظر حضرت امام (ره) در تحریر به صحت چنین ازدواجی نظر دادند و اظهار داشتند از آن جا که انسان بالغ و عاقل کبیر و رشید در انجام امور خود آزاد است و می تواند تملک کند و مالکیت داشته باشد در انجام اعمال حقوقی و مالی خود هم هیچ کس بر او ولایت ندارد؛ لذا ازدواج وی بدون اجازه پدر صحیح است و اجازه پدر شرط کمال است که اگر هم نباشد خللی به صحت شرعی عقد ازدواج متصور نمی باشد و شاید به همین دلیل فقها احتیاط را در اذن پدر دانسته اند؛ ولی اکثریت قضات محترم با استفاده از نظریات فقهی فقهای دیگر و همچنین منطوق و مفهوم ماده 1043 قانون مدنی قایل به غیرنافذ بودن عقد نکاح بدون اذن پدر هستند و استدلال ایشان یک نظر غالب در فقه و از طرفی رویه قضایی نیز می باشد و اگر پدر دادخواست ابطال چنین ازدواجی را به دادگاه تقدیم کند دادگاه موظف به رسیدگی و صدور رای به ابطال خواهد بود.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1043 - نکاح دختر باکره اگر چه به سن بلوغ رسیده باشد موقوف به اجازه ی پدر یا جد پدری او است و هر گاه پدر یا جد پدری بدون علت موجه از دادن اجازه مضایقه کند اجازه ی او ساقط و در این صورت دختر می تواند با معرفی کامل مردی که می خواهد با او ازدواج نماید و شرایط نکاح و مهری که بین آن ها قرار داده شده پس از اخذ اجازه از دادگاه مدنی خاص به دفتر ازدواج مراجعه و نسبت به ثبت ازدواج اقدام نماید.

مشاهده ماده 1043 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM