نشست قضایی شماره 1399-7511

نشست قضایی شماره 1399-7511

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7511


کد نشست:
1399-7511

تاریخ برگزاری:
1399/03/12

برگزار شده توسط:
استان تهران/ شهر تهران

موضوع:
بررسی ابتلا به کرونا در شمول معاذیر موجهه

پرسش:
آیا اپیدمی یا همه گیری کرونا ویروس عذر موجه محسوب می گردد یا خیر؟ تاثیر این همه گیری ویروس بر دستورات صادره از ناحیه ی دادسرا چیست؟

نظر هیئت عالی:
بند ت ماده 178 قانون آیین دادرسی کیفری که بیماری های واگیردار را از موارد عذر موجه ذکر کرده می تواند ناظر به اپیدمی باشد که براساس پروتکل های بهداشتی منع رفت و آمد اعلام شده باشد یا خود فرد مبتلا گردد.

نظر اکثریت:
به نظر می رسد موضوع مشمول بند ت ماده 178 قانونی آیین دادسرای کیفری و از معاذیر موجهه بوده و به نوعی ابتلاء به حوادث مهم از قبیل بیماری های واگیردار است که این ابتلاء به معنی ابتلاء به بیماری شخص نیست بلکه به منزله شیوع این بیماری به عنوان حادثه ای است که همه افراد مشمول و مبتلای آن می باشند و تشخیص این که آیا این شرایط مشمول بند ت ماده 178 باشد یا خیر منوط به شرایط واگیر آن بیماری دارد. به فرض تا زمانی که مراجع دولتی رفت و آمد را به ادارات و جامعه محدود نموده بوده اند این امر عذری موجه است اما در شرایطی که جامعه به روال عادی برگشته باشد تنها در صورتی می توان این وضعیت را عذر موجه تلقی کرد که فرد به لحاظ سنی و شرایط جسمی در معرض خطر تلقی شود.

نظر ابرازی:
در پاسخ به سوال مطروحه به نظر بنده تابع شرایط زمان هستیم.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 178 ـ متهم مکلف است در موعد مقرر حاضر شود و اگر نتواند باید عذر موجه خود را اعلام کند. جهات زیر عذر موجه محسوب می شود: الف ـ نرسیدن یا دیر رسیدن احضاریه به گونه‏ای که مانع از حضور شود. ب ـ بیماری متهم و بیماری سخت والدین همسر یا اولاد وی که مانع از حضور شود. پ ـ همسر یا یکی از اقربا تا درجه سوم از طبقه دوم فوت شود. ت ـ ابتلاء به حوادث مهم از قبیل بیماریهای واگیردار و بروز حوادث قهری مانند سیل و زلزله که موجب عدم امکان تردد گردد. ث ـ متهم در توقیف یا حبس باشد. ج ـ سایر مواردی که عرفا به تشخیص بازپرس عذرموجه محسوب می شود. تبصره ـ در سایر موارد متهم می تواند برای یکبار پیش از موعد تعیین شده بازپرس را از علت عدم حضور خود مطلع سازد و موافقت وی را اخذ نماید که در این مورد بازپرس می تواند در صورت عدم تاخیر در تحقیقات تا سه روز مهلت را تمدید کند.

مشاهده ماده 178 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM