نشست قضایی شماره 1398-5964

نشست قضایی شماره 1398-5964

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1398-5964


کد نشست:
1398-5964

تاریخ برگزاری:
1397/07/18

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان غربی/ شهر سردشت

موضوع:
بررسی تحقق جرم خیانت در امانت نسبت به سگ تزئینی

پرسش:
آیا حیوان سگ می تواند موضوع جرایمی همچون سرقت وخیانت در امانت باشد؟ برای مثال:شخصی سگ تزیینی خویش را به دیگری امانت بدهد لکن شخص امین به انحاء مختلف مندرج در ماده 674قانون مجازات اسلامی مرتکب تلف حیوان شود دراین صورت با حصول ارکان جرم خیانت در امانت می توان شخص امین را تحت تعقیب کیفری قرار داد؟

نظر هیئت عالی:
هر مالی که خرید و فروش می شود و عرفا دارای مالیت است می تواند موضوع خیانت در امانت و یا سرقت قرار گیرد با وصف مرقوم نظریه اقلیت صایب اعلام می شود.

نظر اکثریت:
از آنجایی که سگ به عنوان حیوان نجس است و مطابق احکام اسلامی صرفا در صورتی می تواند مال محسوب گردد که مصداق سگ گله یا سگ نگهبان باشد در غیر اینصورت مال محسوب نگردیده و نمی تواند موضوع جرم قرار بگیرد چون که مورد حمایت شرع و قانون نمی باشد.

نظر اقلیت:
بر خلاف نظریه گروه اول نجاست نمی تواند دلیل بر مال محسوب نشدن باشد. چه بسا خون نیز نجس است. لکن به عنوان مال خرید و فروش می شود. در جامعه امروزی چه بسا سگ به عنوان حیوان در پاره ای از موارد دارای منفعت عقلایی برای صاحب آن بوده کما اینکه از نظر برخی فقها نیز در صورتی که سگ منفعت عقلایی داشته باشد می‎تواند موضوع جرم قرار بگیرد و احراز آن در هر صورت با توجه به محتویات پرونده با قاضی رسیدگی کننده به پرونده است و در رابطه با سگ های ولگرد از آنجایی که مالکی نداشته تا ادعایی نسبت به آن وجود داشته باشد موضوع از فرض سوال خارج است.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 674 ـ هرگاه در مهلتی که به طریق معتبری برای بازگشت منفعت زائل یا ناقص شده تعیین گردیده عضوی که منفعت قائم به آن است از بین برود به عنوان مثال چشمی که بینایی آن به طور موقت از بین رفته است از حدقه بیرون بیاید مرتکب فقط ضامن ارش زوال موقت آن منفعت است و چنانچه از بین رفتن آن عضو به سبب جنایت شخص دیگر باشد مرتکب دوم ضامن دیه کامل آن عضو میباشد.

مشاهده ماده 674 قانون مجازات اسلامی

ماده 348 - بیع چیزی که خرید و فروش آن قانونا ممنوع است و یا چیزی که مالیت و یا منفعت عقلایی ندارد یا چیزی که بایع قدرت بر تسلیم آن ندارد باطل است مگر این که مشتری خود قادر بر تسلیم باشد.

مشاهده ماده 348 قانون مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM