نشست قضایی شماره 1399-7636

نشست قضایی شماره 1399-7636

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7636


کد نشست:
1399-7636

تاریخ برگزاری:
1398/04/13

برگزار شده توسط:
استان آذربایجان شرقی/ شهر بناب

موضوع:
بررسی ماده 54 قانون مجازات اسلامی

پرسش:
با توجه به ماده 54 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 که بیان داشته : هرگاه محکوم از تاریخ صدور قرار تا پایان مدت تعلیق مرتکب یکی از جرایم عمدی موجب حد قصاص دیه یا تعزیر تا درجه 7 شود پس از قطعیت حکم اخیر دادگاه قرار تعلیق را لغو ودستور اجرای حکم معلق را نیز صادرمی کند: اگر تاریخ وقوع بزه ثانویه مشخص نبوده و قابل تعیین نباشد چه تاریخی را مبنای اعمال ماده مذکور قرار داده و تاریخ ارتکاب جرم تلقی می کنیم ؟

نظر هیئت عالی:
پرسش مطروحه امری موضوعی بوده که حسب شرایط حاکم بر هر پرونده مرجع قضایی رسیدگی کننده به پرونده باید تاریخ وقوع بزه ثانویه را تعیین نماید و امکان تعیین معیار ثابتی برای تخفیف تاریخ وقوع جرم وجود ندارد و در صورت عدم امکان تعیین تاریخ وقوع جرم ثانویه باید به قدر متیقن اکتفا و به گونه ای اقدام شود که موجب ایجاد مسیولیت کیفری (مجازات بیشتر ) متهم نشود یعنی به گونه ای رفتار نشود که با تفسیر موسع امکان لغو قرار تعلیق اجرای مجازات فراهم گردد.

نظر اکثریت:
با توجه به تصریح ماده 54 قانون مجازات اسلامی در صورتی که به هیچ عنوان امکان تعیین تاریخ ارتکاب بزه ثانویه نباشد با توجه به تفسیر به نفع متهم و اینکه تاریخ طرح شکایت یا صدور کیفرخواست به لحاظ تردید در تاریخ واقعی بزه نمی تواند ملاک تاریخ ارتکاب بزه باشد تاریخ صدور حکم قطعی در خصوص بزه ثانویه ملاک مناسبی برای احتساب تاریخ وقوع بزه جهت اعمال ماده مذکور می باشد.

نظر اقلیت:
عده ای معتقدند تاریخ شکایت در صورت عدم امکان و مشخص نبودن تاریخ وقوع بزه ثانویه تاریخ وقوع جرم جهت اعمال ماده 54 قانون مجازات اسلامی خواهد بود وعده ای دیگر معتقدند تاریخ وقوع بزه در مانحن فیه تاریخ صدور کیفر خواست است و مبنای احتساب و اعمال ماده مذکور خواهد بود.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 54 ـ هرگاه محکوم از تاریخ صدور قرار تا پایان مدت تعلیق مرتکب یکی از جرایم عمدی موجب حد قصاص دیه یا تعزیر تا درجه هفت شود پس از قطعیت حکم اخیر دادگاه قرار تعلیق را لغو و دستور اجرای حکم معلق را نیز صادر و مراتب را به دادگاه صادرکننده قرار تعلیق اعلام می کند. دادگاه به هنگام صدور قرار تعلیق به طور صریح به محکوم اعلام می کند که اگر در مدت تعلیق مرتکب یکی از جرایم فوق شود علاوه بر مجازات جرم اخیر مجازات معلق نیز درباره وی اجراء می شود.

مشاهده ماده 54 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM