نشست قضایی شماره 1400-8412

نشست قضایی شماره 1400-8412

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8412


کد نشست:
1400-8412

تاریخ برگزاری:
1399/07/08

برگزار شده توسط:
استان خراسان شمالی/ شهر راز

موضوع:
منظور از خسارت در جرم معرفی مال غیر به عوض مال خود

پرسش:
در ماده 1 قانون مجازات اشخاصی که مال غیر را به عوض مال خود معرفی می نمایند مراد از خسارت چیست؟ یعنی در جریانی که محکوم علیه مال ثالث را به عنوان مال خود به اجرای احکام معرفی و در مزایده به فروش رسیده است پس از قطعی شدن موضوع که مال به دیگری تعلق داشته است و صاحب مال معترض می گردد با توجه به اینکه طبق ماده فوق که محکوم له مسیول خسارات وارده بر صاحب مال نخواهد بود آیا محکوم له مکلف به رد اصل مال هست یا فقط از پرداخت خسارت معاف است و تکلیفی به اصل رد مال ندارد و طبق قسمت اخیر ماده صاحب مال می تواند برای جبران خسارت خود به کسی که مال او را مال خود معرفی کرده است مراجعه کند؟

نظر هیئت عالی:
مراد خسارات دادرسی است که به صاحب مال داده شده است محکوم علیه مسیول تدارک می باشد.

نظر اکثریت:
خیر منظور از خسارات فقط نسبت به هزینه هایی است که در جریان رسیدگی دادگاه و اجرای احکام توسط صاحب مال انجام شده و قانونا بایستی به وی مسترد شود محکوم له مسیولیتی ندارد نه اینکه مال متعلق به غیر به مالکیت وی در آید چرا که طبق موازین قانونی و حقوقی بیع فاسد اثری در تملک ندارد و مزایده هم در واقع نوعی بیع است لذا تنها مسیول ضرر و زیان دادرس می باشد.

نظر اقلیت:
با توجه به صراحت ماده فرض این ماده یک استثناء بر قواعد عام در جهت حمایت از محکوم له است که برابر اقدامات قضایی و حقوقی از مرجع ثالث و رعایت تشریفات مزایده مالی را دریافت کرده است نبایستی این نظم و اعتماد مردم به هم بخورد و مال را رد نمی کند بلکه صاحب مال می تواند به محکوم علیه مراجعه کند. در واقع باید تفکیک شود بین زمانی که صاحب مال هم علم داشته که محکوم علیه مال وی را برای اجرای حکم معرفی می کند و سکوت کرده و زمانی که علم نداشته که در صورتی که علم داشته و عمدا سکوت کرده حق رجوع به محکوم له برای دریافت اصل مال ندارد ولی اگر علم نداشته می تواند به محکوم له مراجعه و اصل مال خود را دریافت و خسارات را از محکوم علیه بگیرد.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 1ـ هر گاه محکوم علیه یا مدیون یا کفیلی مال غیر را مال خود معرفی نماید و همچنین اگر مدعی علیه برای تامین مدعی به مال متعلق به غیر را مال خود معرفی کند و برای وصول حق محکوم له یا دائن و یا تامین مدعی به عملیاتی نسبت به آن مال بشود محکوم له یا دائن و یا طرفی که مدعی به او تامین شده مسئول خسارات وارده بر صاحب مال نخواهد بود و صاحب مال می تواند برای جبران خسارات خود به کسی که مال او را مال خود معرفی کرده است مراجعه کند. تبصره ـ اشخاصی که از ابتدای 1303 تا تاریخ اجرای این قانون در موارد مذکوره در ماده فوق مال غیر را مال خود معرفی کرده اند نیز مشمول ماده فوق خواهند بود.

مشاهده ماده 1 قانون مجازات اشخاصی که مال غیر را به عوض مال خود معرفی می نمایند

ماده 1 ـ قانون مجازات اسلامی مشتمل بر جرایم و مجازات های حدود قصاص دیات و تعزیرات اقدامات تامینی و تربیتی شرایط و موانع مسوولیت کیفری و قواعد حاکم بر آنها است.

مشاهده ماده 1 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM