نشست قضایی شماره 1400-8119

نشست قضایی شماره 1400-8119

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8119


کد نشست:
1400-8119

تاریخ برگزاری:
1397/09/13

برگزار شده توسط:
استان گیلان/ شهر لنگرود

موضوع:
دعوی تقسیم ترکه متوفی براساس مواد 1 2 ودیگرمواد قانون امور حسبی

پرسش:
در دعوی تقسیم؛ چنانچه تعدادی از خواهان ها دعوی خود را مسترد نمودند و دادگاه نسبت به آنها قرار ابطال دادخواست صادر نمود. با توجه به بند 2 ماده 304 قانون امور حسبی :

نظر هیئت عالی:
با توجه به اینکه در دعوی تقسیم ترکه باید به طرفیت تمام ورثه که به نحو مشاع در آن مالک می باشند اقامه شود در فرض سوال و استرداد دعوی توسط بعضی از خواهان ها بدین معنی است که آنها طرف دعوی قرار نگرفته اند لذا در این فرض دعوی قابلیت استماع را نخواهد داشت (نظریه شماره 7/7433 مورخ 1377/10/23 اداره کل حقوقی قوه قضاییه) و چنانچه ورثه یا اشخاص دیگر (منتقل الیه سهم بعضی از وراث) نسبت به ماترک ادعایی داشته باشند باید دعوی علیحده طرح نمایند و نیازی نیست که بدوا خلع ید مطرح و سپس به دعوای تقسیم ترکه رسیدگی کرد. در خصوص سوال (د) چنانچه منظور « تحصیل تصدیق انحصار وراثت » باشد بایستی وفق ماده 360 به بعد قانون امور حسبی عمل شود.

نظر اکثریت:
باعنایت به این که حسب مواد 1 و 2 قانون امورحسبی دادگاه مکلف به رسیدگی و اتخاذ تصمیم در امور حسبی است و رسیدگی به امور نیز مطابق مواد 305 و306 قانون مذکوربا رعایت مقررات قانون فوق انجام می شود نه قانون آیین دادرسی مدنی و نیز به جهت اینکه مطابق ماده 324 قانون مذکور تصمیم دادگاه در امور حسبی به منزله حکم است و قابل تجدیدنظر خواهی می باشد و همچنین با توجه به اینکه حسب ماده 300همان قانون از عبارت در درخواست تقسیم استفاده شده نه دادخواست در نتیجه اساسا دادخواستی در امورحسبی وجود ندارد که خواهان و خوانده داشته باشد در نتیجه دادگاه مکلف به رسیدگی و تعیین سهم وراث می باشد و نیازی به صدور قرارهای مذکور در ماده 107 قانون آیین دادرسی مدنی نمی باشد.

نظر اقلیت:
با عنایت به تکلیف مقرر در ماده 300 قانون امورحسبی دادگاه مکلف است به خواهان هایی که دعوای شان را مسترد نکرده اند اخطار رفع نقص صادر نماید تا خواهان هایی که دعوا شان را مسترد کرده اند را نیز خوانده قرار دهند و سپس اقدام به رسیدگی و صدور رای نماید و به جهت لزوم جلوگیری مشکلات اجرایی در تقسیم اموالی که در تصرف اشخاص دیگر می باشد دادگاه باید بدوا به دعوای خلع ید یا دعاوی مشابه رسیدگی نماید و پس از تعیین تکلیف اموال اقدام به تقسیم نماید.

مبحث:
قانون مدنی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 304- درخواست تقسیم باید کتبی و مشتمل بر امور زیر باشد: 1- نام و مشخصات درخواست کننده و متوفی. 2- ورثه و اشخاص دیگری که ترکه باید بین آن ها تقسیم شود و سهام هر یک.

مشاهده ماده 304 قانون امور حسبی

ماده 107 - استرداد دعوا و دادخواست به ترتیب زیر صورت می گیرد: الف - خواهان می تواند تا اولین جلسه دادرسی دادخواست خود را مسترد کند. در این صورت دادگاه قرار ابطال دادخواست صادر می نماید. ب - خواهان می تواند مادامی که دادرسی تمام نشده دعوای خود را استرداد کند. در این صورت دادگاه قرار رد دعوا صادر می نماید. ج - استرداد دعوا پس از ختم مذاکرات اصحاب دعوا در موردی ممکن است که یا خوانده راضی باشد و یا خواهان از دعوای خود به کلی صرف نظر کند. در این صورت دادگاه قرار سقوط دعوا صادر خواهد کرد.

مشاهده ماده 107 قانون آیین دادرسی دادگاه های عمومی و انقلاب در امور مدنی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM