نشست قضایی شماره 1399-7176

نشست قضایی شماره 1399-7176

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7176


کد نشست:
1399-7176

تاریخ برگزاری:
1397/11/25

برگزار شده توسط:
استان سمنان/ شهر گرمسار

موضوع:
فراهم نمودن موجبات معافیت از خدمت وظیفه عمومی

پرسش:
آیا در مفاد ماده 60 قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب 63/7/29 که مقرر می دارد : «کسانی که با روش هایی هم چون جعل شناسنامه استفاده از شناسنامه دیگران اعمال نفوذ شهادت کذب گواهی خلاف واقع مکتوم داشتن حقیقت فریب دادن مشمول و دیگر انواع تقلب موجبات معافیت خود یا دیگران را از خدمت وظیفه عمومی فراهم سازند؛ به ازاء هر مورد معافیت توسط دادگاه صالحه طبق قانون تعزیرات محکوم به تعزیر می شوند.» مراد قانون گذار از عبارت: موجبات معافیت خود دیگران را فراهم آورد صدور کارت معافیت از خدمت است یا با وصف عدم صدور کارت مذکور نیز جرم تام محقق می شود.

نظر هیئت عالی:
با عنایت به اینکه جرم موضوع ماده 60 قانون خدمت وظیفه عمومی مصوب 1363 مقید به "معافیت از خدمت وظیفه عمومی" است که صدور کارت معافیت از خدمت نظام وظیفه نشانگر آن است بنابراین نظریه اکثریت قضات محترم دادگستری شهرستان گرمسار موجه و مورد تایید است.

نظر اکثریت:
عبارت مذکور ناظر بر صدور کارت معافیت از خدمت است و مجازات سنگین آن نیز موید همین مطلب است. لذا در صورت عدم صدور کارت معافیت از خدمت بزه محقق شده در حد شروع به جرم خواهد بود.

نظر اقلیت:
مفاد ماده مطلق است و در صورت عدم صدور کارت معافیت از خدمت نیز با تحقق ارکان مادی و معنوی بزه موصوف جرم تام ماده 60 قانون فوق الذکر نیز محقق می شود.

مبحث:
جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 60 ـ کسانی که با ارتکاب اعمالی چون جعل شناسنامه مهر امضاء کارت پایان خدمت کارت معافیت استفاده از شناسنامه دیگران اعمال نفوذ شهادت کذب گواهی خلاف واقع مکتوم داشتن حقیقت اخذ رشوه یا فریب دادن مشمول موجبات معافیت خود یا دیگران را از خدمت وظیفه عمومی فراهم سازند به اتهام آنان در دادگاه صالحه رسیدگی شده و با رعایت شرایط و امکانات خاطی و دفعات و مراتب جرم و مراتب تادیب از وعظ و توبیخ و تهدید به حبس تعزیری از یک سال تا پنج سال محکوم می شوند. (اصلاحی 08/09/1368) تبصره 1 ـ چنانچه تقلب یا جعل و یا اخذ رشوه تاثیری در وضعیت مشمول نداشته باشد مرتکبین با رعایت شرایط و امکانات خاطی و دفعات و مراتب جرم و مراتب تادیب از وعظ و توبیخ و تهدید به انفصال از یک سال تا ده سال از خدمات دولتی و ضبط رشوه به عنوان جریمه و شش ماه تا سه سال حبس محکوم خواهند شد. تبصره 2 ـ اموالی که رشوه داده شده به عنوان جریمه ضبط می گردد و هر گاه ثابت شود که راشی برای حفظ حقوق حقه خود ناچار از دادن رشوه بوده وجه یا مالی که به رشوه داده شده به او مسترد می گردد.

مشاهده ماده 60 قانون خدمت وظیفه عمومی

ماده 122 ـ هر کس قصد ارتکاب جرمی کرده و شروع به اجرای آن نماید لکن به واسطه عامل خارج از اراده او قصدش معلق بماند به شرح زیر مجازات می شود: الف ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها سلب حیات حبس دائم یا حبس تعزیری درجه یک تا سه است به حبس تعزیری درجه چهار ب ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها قطع عضو یا حبس تعزیری درجه چهار است به حبس تعزیری درجه پنج پ ـ در جرایمی که مجازات قانونی آنها شلاق حدی یا حبس تعزیری درجه پنج است به حبس تعزیری یا شلاق یا جزای نقدی درجه شش تبصره ـ هرگاه رفتار ارتکابی ارتباط مستقیم با ارتکاب جرم داشته لکن به جهات مادی که مرتکب از آنها بی اطلاع بوده وقوع جرم غیرممکن باشد اقدام انجام شده در حکم شروع به جرم است.

مشاهده ماده 122 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM