نشست قضایی شماره 1400-8174

نشست قضایی شماره 1400-8174

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1400-8174


کد نشست:
1400-8174

تاریخ برگزاری:
1398/09/06

برگزار شده توسط:
استان فارس/ شهر شیراز

موضوع:
امکان صدور دستور منع خروج از کشور قبل از احضار متهم

پرسش:
با توجه به مفاد ماده 188 قانون آیین دادرسی کیفری مصوب 1392 در خصوص عبارت " تا هنگامی که به متهم دسترسی حاصل نشده است " منظور قانونگذار از عبارت موصوف چیست؟ آیا بدوا و بدون احضار متهم امکان صدور دستور منع خروج متهم از کشور وجود دارد؟

نظر هیئت عالی:
صدور دستور منع خروج از کشور متهم به منظور دستیابی به متهمی است که احضار و جلب وی منتج به نتیجه نشده است و این دستور متفاوت از قرار ممنوعیت خروج از کشور که از جمله قرارهای نظارت قضایی است می باشد.

نظر اکثریت:
اصولا فلسفه و هدف صدور دستور منع خروج متهم از کشور اقدامات فوری جهت جلوگیری از متواری شدن و عدم دستیابی به متهم و در نتیجه جلوگیری از تضییع حقوق بزه دیده می باشد. در ماده 188 قانون آیین دادرسی کیفری قانونگذار از عبارت "تا هنگامیکه" استفاده نموده است که بیانگر قید زمان می باشد و به این معنی است که تا زمانیکه متهم حضور پیدا ننموده یا دستگیر نشده باشد قاضی اختیار دارد از طریق صدور دستور منع خروج اقدامات فوری را جهت دسترسی به متهم و جلوگیری از خروج وی از کشور انجام دهد؛ چه آنکه در غیر این صورت و چنانچه منظور قانونگذار تکیه بر عبارت "دسترسی به متهم" بود از عباراتی مانند " در مواردی که به متهم دسترسی حاصل نشده است" استفاده می نمود؛ به عبارتی قید عبارت "تا هنگامی که" بیانگر این است که در مواردی که هنوز متهم حاضر نشده است می توان در قالب دستور منع خروج اقدام نمود و در مواردیکه متهم حاضر شده است در قالب قرار نظارت قضایی قرار ممنوعیت خروج صادر نمود. ضمن آنکه در مواردی ممکن است موضوع پرونده از جرایم امنیتی و مهم باشد و اگر بر این عقیده باشیم که باید بدوا اقداماتی جهت دسترسی به وی انجام گیرد تا بتوان دستور منع خروج صادر نمود در این صورت بیم فرار متهم از کشور و عدم دستیابی به وی و در نتیجه تضییع حق بزه دیده می رود.

نظر اقلیت:
قید عبارت " تا هنگامیکه به متهم دسترسی حاصل نشده است " بیانگر این است که لازم است نخست اقداماتی جهت دستیابی به متهم از طریق احضار متهم یا جلب وی انجام گرفته باشد؛ لیکن متهم حضور نیافته یا دستگیر نشده باشد تا بتوان دستور منع خروج از کشور صادر نمود؛ چه آنکه متهم نیز از حقوق شهروندی برخوردار است و صدور دستور منع خروج قبل از احضار وی موجب نقض حقوق شهروندی وی می باشد. علاوه بر این نظریه مشورتی شماره 1365/93/7 مورخ 1393/6/11 نیز موافق با این عقیده می باشد.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 188 ـ تا هنگامی که به متهم دسترسی حاصل نشده بازپرس می تواند با توجه به اهمیت و ادله وقوع جرم دستور منع خروج او را از کشور صادر کند. مدت اعتبار این دستور شش ماه و قابل تمدید است. در صورت حضور متهم در بازپرسی و یا صدور قرار موقوفی ترک و یا منع تعقیب ممنوعیت خروج منتفی و مراتب بلافاصله به مراجع مربوط اطلاع داده می شود. در صورتی که مدت مندرج در دستور منع خروج منقضی شود این دستور خودبه خود منتفی است و مراجع مربوط نمی توانند مانع از خروج شوند.

مشاهده ماده 188 قانون آیین دادرسی کیفری

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM