نشست قضایی شماره 1399-7212

نشست قضایی شماره 1399-7212

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7212


کد نشست:
1399-7212

تاریخ برگزاری:
1397/03/21

برگزار شده توسط:
استان بوشهر/ شهر بوشهر

موضوع:
ثبت واقعه نکاح دائم

پرسش:
با توجه به مفاد ماده 49 قانون حمایت خانواده مصوب 91 در مورد عدم ثبت واقعه نکاح دایم قانون گذار علاوه بر مجازات الزام به ثبت واقعه نکاح دایم را نیز اشاره نموده است؛ آیا حکم الزام به ثبت واقعه نکاح دایم ضمن حکم کیفری و بدون تقدیم دادخواست توسط دادگاه کیفری 2 صادر می شود یا این که باید توسط دادگاه حقوقی با تقدیم دادخواست جداگانه صادر شود؟

نظر هیئت عالی:
عدم ثبت واقعه نکاح دایم مطابق ماده 49 قانون حمایت خانواده جرم است و رسیدگی به آن تابع اصول تشریفات قانون آیین دادرسی کیفری مصوب سال 92 می باشد؛ اگر حین رسیدگی به بزه مذکور زوج وقوع نکاح دایم را پذیرفته باشد پرونده با صدور کیفر خواست به دادگاه کیفری دو ارسال و مرجع قضایی مذکور ضمن صدور حکم به مجازات زوج وی را ملزم به ثبت واقعه نکاح دایم می نماید؛ در غیر این صورت (در فرضی که زوج منکر نکاح دایم باشد). دادسرا قرار اناطه با لحاظ ماده 52 قانون حمایت خانواده صادر و شاکی خصوصی در دادگاه خانواده وفق مقررات اقدام به طرح دعوی اثبات ازدواج دایم و الزام زوج به ثبت واقعه می نماید در صورت صدور حکم به نفع زوجه و قطعیت آن رسیدگی به پرونده کیفری در دادسرا ادامه یافته و وفق مقررات قانون آیین دادرسی کیفری اتخاذ تصمیم خواهد شد.

نظر اکثریت:
اولا؛ موضوع در صلاحیت دادگاه کیفری 2 بوده و به هر دو موضوع در این مرجع رسیدگی به عمل می آید چرا که صلاحیت دادگاه خانواده انحصاری بوده وفق ماده 4 قانون فوق پیش بینی شده است. بنابراین دادگاه کیفری 2 بر اساس ماده 49 قانون فوق بدون تقدیم دادخواست ضمن صدور حکم محکومیت الزام به ثبت واقعه ازدواج صادر می نماید و این الزام به نوعی جنبه رعایت نظم عمومی و حمایت از بزه دیده دارد و در برخی از قوانین این موضوع پیش بینی شده است.

نظر اقلیت:
لازمه رسیدگی به امور حقوقی در پرونده کیفری رعایت تشریفات آیین دادرسی مدنی از جمله تقدیم دادخواست الزام به ثبت واقعه ازدواج می باشد و بر همین اساس در صورت تقدیم دادخواست دادگاه کیفری 2 می تواند حکم به الزام به ثبت واقعه ازدواج صادر نماید.

مبحث:
آیین دادرسی کیفری

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 49ـ چنانچه مردی بدون ثبت در دفاتر رسمی به ازدواج دائم طلاق یا فسخ نکاح اقدام یا پس از رجوع تا یک ماه از ثبت آن خودداری یا در مواردی که ثبت نکاح موقت الزامی است از ثبت آن امتناع کند ضمن الزام به ثبت واقعه به پرداخت جزای نقدی درجه پنج و یا حبس تعزیری درجه هفت محکوم می شود. این مجازات در مورد مردی که از ثبت انفساخ نکاح و اعلام بطلان نکاح یا طلاق استنکاف کند نیز مقرر است.

مشاهده ماده 49 قانون حمایت از خانواده

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM