نشست قضایی شماره 1399-7658

نشست قضایی شماره 1399-7658

مجموعه کامل نشست های قضایی

نشست قضایی شماره 1399-7658


کد نشست:
1399-7658

تاریخ برگزاری:
1398/09/10

برگزار شده توسط:
استان گلستان/ شهر بندر ترکمن

موضوع:
ایجاد حریق

پرسش:
چنانچه فردی مال منقولی علی الفرض یک تکه لباس را اتش بزند؛ الف اگر این اقدام در داخل منزل باشد مشمول کدامیک از مواد 675یا 676 قانون مجازات اسلامی خواهد بود؟ ب؛ اگر در حیاط منزل مال منقول کوچکی را عامدا آتش بزند چطور؟ ج: اگراتش از مال منقول به کل ملک سرایت نماید تکلیف چیست؟ د: ایا اتاق کارگری در اراضی زراعی محل مسکونی محسوب است؟

نظر هیئت عالی:
الف و ب- رفتار مذکور در فرض پرسش (آتش زدن یک تکه لباس یا مال منقول کوچک) از مصادیق ماده 676 قانون مجازات اسلامی مصوب 1375 (تعزیرات) است. ج- با توجه به ماده 144 قانون مجازات اسلامی مصوب 1392 در فرض پرسش که مرتکب قصد آتش زدن ملک (مال غیر منقول) را ندارد صرف سرایت آتش چنانچه نوعا موجب سرایت نشود موجب (تحقق) وقوع بزه ماده 675 قانون فوق الذکر نمی باشد. د- نظریات (اکثریت و اقلیت) قضات محترم مورد تایید است.

نظر اکثریت:
باتوجه به نصوص قانونی باید گفت در تحقق این بزه و وسیله ارتکاب جرم نیز بسیار حایز اهمیت بوده است و اگر صرفا وسیله یک تکه پارچه یا امثالهم بوده که جهت ایجاد حریق استفاده شده اما آتش به منزل سرایت ننموده باشد اقدام متهم صرفا مشمول ماده 676 قانون مجازات اسلامی خواهد بود اما اگر به بنای ملک سرایت نماید اقدام متهم صرفا مشمول ماده 676 قانون مجازات اسلامی خواهد بود. ب) ایجاد حریق عمدی در حیاط منزل نیز مطابق استدلال یاد شده خواهد بود. ج) اگر هدف ایجاد حریق در منزل باشد و در عمل محل مسکونی آتش بگیرد فقط یک اقدام و اگر آتش بر مال منقول بماند و به ملک سرایت نکند صرفا اقدام مرتکب مشمول ماده 676 خواهد بود. د) اتاق کارگری در صورتی که محل سکونت باشد ایراد حریق در آن مشمول ماده 675 خواهد بود اما اگر صرفا برای نگهبانی و امثال این مورد باشد از شمول ماده 675 خارج است.

نظر اقلیت:
متلقی از مواد 675 و 676 قانون مجازات اسلامی این است که مقنن نوعی حرمت خاص برای منازل مسکونی یا محل سکونت قایل شده است و در خصوص سوال نمی توان یک قاعده خاص را وضع نمود و باید ضابطه نوعی را در نظر داشت که اگر در پرونده نوعا و عرفا محل سکونت آتش گرفته است (با هر طریق و وسیله ای) مسلما بزه ماده 675 قانون مجازات اسلامی محقق شده است و اصولا ایجاد حریق در منزل مشمول ماده 675 خواهد بود مگر استثناء وسعت حریق ایجاد شده باشد با پارچه یا امثالهم به حدی کوچک باشد که نتوان ماده 675 را بر آن بار نمود. ب) در این فرض نیز مطابق استدلال یاد شده عمل می گردد. ج) مطابق استدلال گروه اکثریت عمل خواهد. د) هرمحلی به هر شکلی که موعد برای سکونت چه دایم و چه موقت باشد از جمله کانکس نگهبانی و کارگری و غیره مشمول ماده 675 قانون مجازات اسلامی خواهد بود.

مبحث:
حقوق جزای عمومی , جزای اختصاصی

منبع:
سامانه نشست های قضایی


مواد مرتبط با این نشست قضایی

ماده 675 ـ زائل کردن عقل موجب دیه کامل و ایجاد نقص در آن موجب ارش است خواه جنایت در اثر ایراد ضربه و جراحت و خواه ترساندن و مانند آن باشد. تبصره ـ در صورتی که مجنی علیه دچار جنون ادواری شود ارش ثابت است.

مشاهده ماده 675 قانون مجازات اسلامی

ماده 676 ـ در زوال و نقصان حافظه و نیز اختلال روانی در صورتی که به حد جنون نرسد ارش ثابت است.

مشاهده ماده 676 قانون مجازات اسلامی

ماده 144 ـ در تحقق جرایم عمدی علاوه بر علم مرتکب به موضوع جرم باید قصد او در ارتکاب رفتار مجرمانه احراز گردد. در جرایمی که وقوع آنها براساس قانون منوط به تحقق نتیجه است قصد نتیجه یا علم به وقوع آن نیز باید محرز شود.

مشاهده ماده 144 قانون مجازات اسلامی

مرجع خدمات حقوقی وکیلیک

VAKILIK.COM